5 manieren om meer uit de long tail te halen
De long tail zoekwoorden zijn wat moeilijker analyseerbaar en krijgen daardoor minder focus in het gemiddelde SEO traject. Deze vijf tips helpen je wellicht op weg:
1. Productpagina’s optimaliseren
Productpagina’s vormen binnen een gemiddelde webshop de grootste groep pagina’s. Vanuit een eCommerce boomstructuur vormen deze pagina’s ook de belangrijkste landing als het gaat om long tail zoekwoorden. Het onderwerp van de pagina is immers het uiteindelijke product. Hierdoor bestaat de zoektermfocus van deze pagina’s vaak uit een combinatie van specifieke productgerichte zoektermen, merknamen, modellen en kleuren. In de meeste eCommerce systemen (Magento, Lightspeed, etc.) kun je SEO voor productpagina’s goed automatiseren en daarnaast ook handmatig uitvoeren.
- Optimaliseer de meta title en meta description voor de productpagina’s en focus je hierbij op de hierboven genoemde zoektermcombinaties
- Zorg voor unieke productpagina’s: steek tijd in het schrijven van unieke productspecificaties
2. Product reviews inzetten
Veel webshops hebben geen systeem om product reviews binnen te halen, maar alleen een systeem om de ervaring te laten beoordelen door klanten. Dat verhoogt natuurlijk ook de betrouwbaarheid van de webshop. Een product review zorgt echter ook voor veel unieke content op een productpagina. Een voorbeeld hiervan is een productpagina op Bol.com:
https://www.bol.com/nl/f/het-diner/30439237/. Titel, auteur en vooral
achterkant van het boek zijn nauwelijks uniek te noemen. Doordat er uiteindelijk 228 reviews zijn (en de meeste reviewers uitgebreid de tijd hebben genomen voor de review), is er erg veel unieke content op de pagina. Hierdoor scoort deze productpagina op maar liefst 36 verschillende zoektermen in Google.
3. Productpagina’s creëren (voor niet eCommerce)
Ook als je geen webshop hebt, is het zinvol om na te denken over een webshopstructuur (boomstructuur). De platte structuur is vanuit SEO perspectief geen aanrader.
Laten we ons zelf bijvoorbeeld eens verplaatsen in een schoonmaakbedrijf. Je kunt als schoonmaakbedrijf een aantal dienstenpagina’s aanbieden en het daarmee voor gezien houden. Je kunt echter ook verdieping aanbrengen in je dienstenpagina’s. Denk aan:
- De verschillende schoonmaakdiensten die er zijn (vloeren, gevels, kantoren, glazenbewassing, etc.)
- De branches waar je voor werkt (campings, hotels, kantoren, vastgoedbeheerders, etc.)
- De locaties waar je je services aanbiedt (provincie X of stad Y)
Diep je zo’n structuur uit met gelaagde URLs en unieke content, dan ga je ook meer verkeer op long tail zoekwoorden binnen halen.
4. Inhoud van diensten uitbreiden
Veel aanbieders van diensten beperken zich tot de hoofdlijnen van de aangeboden diensten (Korter!). Vanuit een SEO perspectief werkt het echter vaak goed om een dienst uitvoerig te beschrijven. Als je bijvoorbeeld een Google Ads training geeft, dan is het voor de hand liggend om enkel in bullets de inhoud van de training te laten zien. Het zou echter beter zijn om de volledige inhoud uit te schrijven. De potentiële volger van de training weet dan beter waar hij/zij aan toe is en je creëert zichtbaarheid op meer verschillende zoektermen.
5. Google Shopping en feedmanagement tools (eCommerce)
Dit valt natuurlijk niet onder SEO, maar onder SEA (al kondigde Google wel aan dat er ook weer organische listings gaan komen). SEO en Shopping hebben echter wel veel raakvlakken. Google Shopping kun je inzetten door een Productfeed (een bestand waar al je productpagina’s + informatie in te vinden is) bij Google (Merchant Center) in te leveren. Een Productfeed die rechtstreeks uit het CMS komt, is vaak minder uitgebreid. Gelukkig zijn er veel Feedmanagementtools die de Productfeed verrijken met extra regels. Dit stelt je in staat om zelf de feed te optimaliseren en ook die long tail focus erin te krijgen. Combineer bijvoorbeeld ook hier productgroep, modelnaam, merknamen en kleuren in de producttitel.