Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

SEO & Linkbuilding specialist
19-7-2022 Kennisbank

Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

Zoekmachine optimalisatie (SEO) en zoekmachine adverteren (SEA) zijn beide digitale marketing strategieën, die bedrijven helpen online te groeien. Het belangrijkste verschil tussen SEO en SEA is de techniek die gebruikt wordt om een bedrijf online zichtbaar te maken. Met SEO verbeter je de zichtbaarheid van een website op zoekmachines zoals Google, zodat gebruikers de site kunnen vinden wanneer ze zoeken naar relevante zoekwoorden. Met SEA betaal je om gevonden te worden in de zoekresultaten van Google. Het doel van beide is hetzelfde: verkeer naar een website, product, of dienst leiden. Lees snel meer over SEO, SEA, de overeenkomsten en de verschillen.  

Wat is SEO?

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is een marketingstrategie die ontworpen is om de zichtbaarheid van een website of blog in organische (niet-betaalde) zoekresultaten te verhogen. SEO is belangrijk voor alle bedrijven, maar vooral voor bedrijven die niet beschikken over een groot budget voor betaald adverteren. SEO is een duurzame investering voor de lange termijn. Het maakt het mogelijk om nieuwe klanten te krijgen, zonder dat je betaalt om te adverteren. SEO is een lange-termijn strategie gericht op het bouwen van een kwalitatief sterke website, die zorgt voor een betere positie in de SERP’s (zoekresultatenpagina’s). 

Verschillende kerntaken

SEO is een belangrijk onderdeel van online marketing. De SEO-specialist heeft verschillende kerntaken, waaronder SEO copywriting, SEO contentstrategie, technische SEO, linkbuilding en inspanningen voor SEO migraties. SEO is het fundament van elke succesvolle digitale marketing strategie. Houd je je als bedrijf niet bezig met SEO? dan is het lastig om te concurreren met andere bedrijven, die hier wel tijd, geld en energie in steken. 

Wat is SEA?

Zoekmachine adverteren (SEA) is een vorm van online marketing die bedrijven in staat stelt om te bieden op zoekwoorden. Dit kan door middel van een Pay per click (PPC). Bedrijven betalen dan per click naar hun pagina vanuit de zoekresultaten. Hoewel SEO gezien kan worden als een duurzame langetermijninvestering, levert SEA direct bezoekers op en kun je met SEA direct conversies binnenhalen. Bij SEA wordt er dus betaald om gevonden te worden op specifieke zoektermen, terwijl er bij SEO een hele strategie wordt uitgewerkt om hoog te scoren op zoektermen. Wanneer je veel organische posities hebt, kun je veel geld besparen. 

Hoe zijn SEO en SEA verschillend?

Search Engine Optimization (SEO) is een langetermijn strategie die zich richt op het verbeteren van de algehele zichtbaarheid van een website. Als SEO-specialist houd je je bezig met het technisch verbeteren van websites, omdat je een goede gebruikerservaring wilt, maar bijvoorbeeld ook met het schrijven van content en linkbuilding. Er zijn in totaal meer dan 200 factoren die de ranking van een pagina bepalen. Als SEO-specialist sleutel je de hele dag aan websites, om een optimaal resultaat te behalen in de zoekmachines. 

SEA: voor de korte termijn  

SEA stelt bedrijven in staat om te bieden op belangrijke zoektermen en advertentieruimte te kopen, waarmee ze bovenaan de zoekmachine resultaten verschijnen. Jouw webpagina, product of dienst is hier alleen te vinden zolang er betaald wordt. Dit betekent dat je voor SEA rekening moet houden met een advertentiebudget iedere maand. SEA is dus meer gericht op de korte termijn. 

SEO en SEA: een succesvolle online marketingstrategie

SEO en SEA zijn beide belangrijke onderdelen voor een succesvolle digitale marketingstrategie. Terwijl SEO zich richt op het verbeteren van de ranking jouw website, richt SEA zich op het verkrijgen van direct verkeer uit de betaalde zoekresultaten. Bij SEO bureau Onder richten wij ons voornamelijk op SEO en hebben wij voor de SEA diensten een betrouwbare partner. Meer weten over onze SEO diensten? Ga dan snel naar onze SEO diensten pagina. Wil je nog meer lezen over de verschillen tussen SEO en SEA? Lees dan ook het SEO en SEA blog van Ineke. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

Wij werken onder andere voor deze bedrijven

Word ook klant
peugeot

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder