Emma Geerts

Emma Geerts

SEO & Communicatie Specialist
22-7-2022 Kennisbank

Wat is een 404-fout en hoe los je ze op?

Op elke website zal een bezoeker een keer een foutmelding onder ogen krijgen. Een 404-fout is een fout waarbij een bezoeker van een website op een pagina terechtkomt die niet bestaat (404-error). Andere woorden voor zo’n 404-fout zijn bijvoorbeeld ‘niet gevonden’ of ‘site niet beschikbaar’. 

In dit artikel lees je wat 404-fout is, wat de oorzaak van deze foutmelding kan zijn en hoe je deze op kan lossen.

Wat is een 404-error?

Een 404-foutmelding krijg je wanneer een bezoeker op een link klikt die naar een pagina leidt die niet meer bestaat. Je zal deze foutmelding waarschijnlijk op een site zien als je een pagina of afbeelding waarnaar wordt gelinkt, hebt verwijderd of verplaatst. Een 404-fout kan om een aantal redenen optreden, die geen van allen goed zijn voor je website. Meer weten over redirects? Bekijk dan ook ons kennisbankartikel over 301-redirects of 302-redirects.

Dus, wat veroorzaakt een 404-fout?

Een 404-foutmelding treedt op wanneer een bezoeker op een pagina terecht komt die niet (meer) bestaat. Dit kan om een aantal redenen gebeuren. De pagina kan verplaatst of verwijderd zijn, of u kunt naar de verkeerde pagina linken. Als je de fout op jouw site ziet, is het belangrijk om de reden te achterhalen om te voorkomen dat het opnieuw gebeurt. Hier volgen enkele mogelijke oorzaken van een 404-fout:

 • De pagina is verplaatst, maar de link is niet bijgewerkt
 • De URL van je pagina is gewijzigd, maar de link verwijst nog steeds naar de oude URL
 • Je hebt gelinkt naar een verkeerde pagina of een gebroken URL
 • Je hebt de URL verkeerd gespeld
 • De link naar je site is verbroken

Hoe los je een 404-fout op?

Er zijn een paar manieren om de 404-fout op je website op te lossen. 

 • Je kunt de link doorverwijzen naar een andere pagina op je site. In geval van een SEO migratie kiezen wij altijd voor permanente 301 redirects, omdat je zo de SEO waarde van de pagina behoudt
 • Je kunt een nieuwe pagina maken en daarnaar linken in plaats van naar de oude pagina die niet bestaat
 • Je kunt ook de kapotte pagina vervangen door een bericht dat lezers informeert dat de pagina kapot is of door een link naar een andere nuttige pagina.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je kunt doen om een 404-fout op te lossen. Lees verder voor meer voorbeelden in het gedeelte hieronder.

Alternatieven wanneer je een 404-fout krijgt

 • Gebruik een contentmanagementsysteem. Gebruik een CMS zoals WordPress of Wix waarmee je nieuwe pagina’s kunt maken zonder heen en weer te hoeven gaan met een web ontwikkelaar
 • Voeg een “niet gevonden” bericht toe aan je blogs. Als er naar jouw blog wordt gelinkt, kun je een “niet gevonden” bericht toevoegen om bezoekers op de hoogte te stellen van de fout
 • Voeg links toe naar andere nuttige pagina’s op de site. In plaats van een foutmelding te tonen, kun je links naar andere nuttige pagina’s op je site toevoegen
 • Verwijder de kapotte pagina. Als de pagina niet meer te repareren is, kun je de pagina beter verwijderen in plaats van de link om te leiden of een nieuwe pagina te maken

Conclusie

Een 404-foutmelding treedt op wanneer een bezoeker op een kapotte pagina van je site terecht komt. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, variërend van een gebroken link tot een ontbrekend bestand of afbeelding. Om de fout op te lossen, moet je uitzoeken wat de oorzaak is en vervolgens ofwel de link omleiden naar een andere pagina, een nieuwe pagina maken, of de gebroken pagina vervangen door een behulpzaam bericht.
Er is geen standaard indeling voor een 404-foutbericht, maar het bericht moet lezers laten weten dat de pagina die ze proberen te openen niet bestaat en misschien andere pagina’s op je site suggereren die in plaats daarvan nuttig zouden kunnen zijn

Meer weten? Neem contact op!

Wil je verder lezen over redirects? Lees dan ons blog over waarom en wanneer je echt aan de slag moet met redirects.
Op zoek naar gericht SEO advies? Neem contact op met onze SEO specialisten, of bekijk de SEO diensten die wij aanbieden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.