Lokale SEO met Google Mijn Bedrijf

Dit is een artikel uit onze Life after Corona reeks, geschreven om ondernemers, webmasters en eigenlijk iedereen met een website te helpen om klaar te zijn voor het moment dat de maatregelen weer wat minder worden.

Google houdt al een aantal jaren flink rekening met de locatie die je hebt tijdens het uitvoeren van een zoekopdracht. Het heeft namelijk geen enkele zin om een algemeen resultaat te laten zien, terwijl de zoeker een lokaal resultaat verwacht.

Als we bijvoorbeeld op ‘APK’ zoeken, dan krijgen we vrij prominent (net onder de website van het RDW) een Google Mijn Bedrijf resultaat te zien, het zogenaamde local pack:

Het local pack wordt ingevuld door resultaten uit Google Mijn Bedrijf, die in Google Maps ook te zien zijn. Hoe belangrijker het lokale aspect in een zoekopdracht, hoe prominenter het local pack is.

Voor wie is dit relevant

Als je bedrijf een fysieke vestiging heeft (winkel, garage, kantoor, etc.), dan is Google Mijn Bedrijf relevant. Check vooral zelf de zoekresultaten op de belangrijkste zoektermen voor jouw eigen bedrijf om te zien of Google lokale resultaten laat zien. Als dat het geval is dan moet je echt zorgen dat je hier tussen komt.

Je eigen vestiging in Google Mijn Bedrijf is eenvoudig te claimen.

We hebben veel Google Mijn Bedrijf pagina’s zien groeien in zichtbaarheid in Google (en in organisch bezoek), dus het is zeker de moeite waard om je Mijn Bedrijf pagina aan te pakken!

Google Mijn Bedrijf in 6 stappen:

Er zijn veel (nieuwe) mogelijkheden in Google Mijn Bedrijf, waarvan we de belangrijkste op een rij zetten:

 1.  Alle informatie (NAW, openingstijden, etc.) invullen
 2. Titel, categorisering, services en beschrijving
 3. Reviews
 4. Posts
 5. Foto’s/video’s
 6. Meetbaarheid in Mijn Bedrijf, Search Console en Google Analytics

Ga naar Google Mijn Bedrijf om aan de slag te gaan met onderstaande stappen. Het aanmaken van een bedrijfsprofiel is gratis, voor als je je vestiging nog niet geclaimd hebt.

1. Alle informatie invullen

Het is van belang dat je de informatie die beschikbaar is in Google Mijn Bedrijf zo volledig mogelijk invult. En dat deze informatie overeenkomt met de informatie die op je website (of op andere websites) staat. Adresgegevens, telefoonnummers, en openingstijden moeten (indien relevant) matchen aan de info op je eigen website.

 2. Titel, categorisering en beschrijving

De titel in Google Mijn Bedrijf is belangrijk. In bovenstaande voorbeeld zien we ‘Onder SEO specialist’, omdat we zelf beter vindbaar willen zijn op ‘SEO specialist’. Heb je een generieke merknaam die vooral belangrijk is? Vul dit dan in.

Google Mijn Bedrijf stelt je ook in staat om categorieën te selecteren waarin jouw bedrijf valt. Dit zijn vooropgestelde categorieën. Vul de (het liefst meerdere) categorieën in met een categorie die bij jouw vestiging past:

Vul ook direct Producten of Services in, zodat gebruikers weten wat je te bieden hebt. Vlakbij deze items zien we ook ‘Afspraaklinks‘ staan, waar je een link naar de boekingsmodule of afspraakpagina op je website kunt plaatsen:

Tenslotte kun je in Mijn Bedrijf nog een beschrijving van je vestiging opgeven:

Zorg ervoor dat informatie zoals bijvoorbeeld openingstijden altijd up-to-date is.

3. Reviews

Bij Google Mijn Bedrijf horen ook Google Reviews. Deze reviews hebben een grote invloed op je lokale vindbaarheid. Het is niet zo dat degene met de meeste reviews ook bovenaan staat in de zoekresultaten, maar het is wel een enorme factor voor Google.

Een aantal belangrijke acties aangaande de reviews:

 • Zorg voor zoveel mogelijk reviews. Vraag blije klanten actief in je winkel of via e-mail om een Google Review
 • Reageer op de reviews, ook de negatieve. Een goed antwoord op een eventuele klacht kan erg betrouwbaar overkomen
 • Google stelt je ook in staat om met het delen van één URL aan gebruikers een review te vragen. Deze URL is beschikbaar op de homepagina van je Mijn Bedrijf omgeving:

Deze URL verwerk je vervolgens in e-mail richting klanten (met een Review verzoek), een QR code die je op bijvoorbeeld je balie plakt of een andere manier.

4. Posts

Posts is een relatief nieuw in onderdeel in Mijn Bedrijf en stelt je in staat om een bericht (update) te laten zien aan iedereen die je Mijn Bedrijf resultaat ziet. Denk aan een aanbieding die je wil doen of de Corona/Covid-19 communicatie die je extra uit wil lichten:

5. Foto’s en video’s

Video’s en vooral foto’s vormen een belangrijk onderdeel van je Google Mijn Bedrijf pagina. Je kunt klanten vragen om foto’s te delen, maar ook zelf als eigenaar foto’s toevoegen. Deze foto’s zijn ook up te loaden in verschillende categorieën:

 • Buitenkant > foto’s van de buitenkant van je pand
 • Interieur > foto’s van de binnenkant van je pand
 • Op het werk > foto’s van personeel dat aan het werk is
 • Team > foto’s van je personeel
 • Identiteit > foto’s of afbeeldingen waarin je merk of huisstijl centraal staat

6. Meetbaarheid

Het verbeteren van je vestiging in Google Mijn Bedrijf is belangrijk, maar je wil daar natuurlijk ook effect van zien. Het Inzichten gedeelte in Mijn Bedrijf geeft letterlijk veel inzichten in het gedrag van zoekers en jouw eigen Mijn Bedrijf resultaat in Google. We zien in het Inzichten gedeelte de volgende onderdelen terug:

 • Totaal aantal zoekopdrachten
 • Opsomming van alle zoekopdrachten die gebruikt zijn door de zoeker
 • Totaal aantal weergaven
 • Acties van klanten (doorklik naar de website, bellen via de belbutton of een routebeschrijving vragen)

Extra meetbaarheid

De Google Mijn Bedrijf resultaten worden in Search Console én Google Analytics op één hoop geveegd met de normale organische resultaten. Hierdoor is het onduidelijk hoeveel gebruikers er daadwerkelijk door zijn gegaan naar de website. Daarnaast wil je ook graag weten hoeveel omzet of leads er uit de Mijn Bedrijf resultaten komen.

Je lost dit op door een UTM code achter je website URL in Mijn Bedrijf te plakken. Dit zit er als volgt uit:

https://www.domein.com?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=mybusiness

In Google Analytics ziet dat er als volgt uit:

Het belang van lokale SEO op dit moment

Het optimaliseren van Google Mijn Bedrijf levert vrijwel altijd een sterk verbeterd visitekaartje en meer organisch verkeer op. Toch is het juist nu belangrijk om hier mee aan de slag te gaan. En daar zijn een aantal redenen voor:

 • Aangepaste openingstijden vanwege Corona/Covid-19 moet je echt doorvoeren in Google Mijn Bedrijf
 • We zien een fikse stijging van Nederlanders die in eigen land op vakantie gaan, waardoor het lokale zoekresultaat belangrijker wordt
 • Restaurants zijn bezig met maatregelen om toch open te kunnen bij versoepeling. Als je dat kan laten zien in Mijn Bedrijf heb je een flinke voorsprong (zoals dit restaurant, waarin je kan eten in een tweepersoons kas)

In het volgende artikel gaan we in op wat je zelf kunt doen om meer links van andere websites te krijgen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top

Deze website gebruikt cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden.