9+

SEO traject voor Appwiki

Staande blijven in een sterk concurrerende markt door het verbeteren van E-E-A-T

In een tijdperk waar waarde en hulpvaardigheid essentieel zijn, biedt Appwiki als vergelijkingsplatform voor softwarepakketten een cruciale service voor zzp’ers en ondernemers. Met een terugloop in organische resultaten was het aan ons om een strategie voor organische groei te ontwikkelen, rekening houdend met Appwiki’s uitdagingen met Google Core Updates en toenemende concurrentie.

In één oogopslag

Uitdagingen

 • Teruglopende organische resultaten in een competitieve markt
 • Kwetsbaarheid voor Google Core Updates met verlies van posities
 • Concurrentie met softwarebedrijven op belangrijke zoektermen

Resultaten

 • Identificatie van ‘beste software’ en ‘top 10’ lijstjes als kansrijke pagina’s
 • Streven naar topposities op zakelijk relevante zoektermen
 • Focus op het worden van de go-to vergelijkingssite voor B2B software

Startpunt

Appwiki is een website waar je verschillende softwarepakketten kunt vergelijken, zoals boekhouding, CRM, projectmanagement en facturatie software. Hierdoor kunnen zelfstandige professionals (zzp’ers) en ondernemers gemakkelijker beslissen welk softwarepakket het beste bij hun behoeften past. Daarnaast biedt Appwiki nuttige informatie over belangrijke onderwerpen zoals boekhouding en CRM, om mensen te helpen bij het kiezen van de juiste zakelijke software.

In 2021 kreeg Onder de kans om met Appwiki samen te werken. Appwiki had te maken met een afname in de zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google, wat problematisch was voor een platform dat geld verdient via kosten per klik (CPC). Dit was een uitdaging die Onder graag aanging, met als doel de organische groei van Appwiki te stimuleren.

Bij de eerste analyse werd al snel duidelijk dat Appwiki werd beïnvloed door eerdere updates van het Google-algoritme, wat resulteerde in verlies van posities in zoekresultaten bij elke update. Bovendien werd de concurrentie in de markt steeds heviger.

Vergroten van marktinzicht en optimaliseren van content

Om de positie van Appwiki als een vooraanstaande website voor het vergelijken van softwarepakketten te versterken, hebben we ons gericht op het vergroten van het marktaandeel en het optimaliseren van de content. Dit begon met een grondige analyse van de pagina’s die het meest potentieel hadden om impact te maken, met name de lijsten van ‘de beste software’ en ‘top 10’ softwarepakketten. Deze specifieke pagina’s waren van groot belang, omdat ze niet alleen bezoekers naar onze website leidden, maar ook daadwerkelijke zakelijke kansen voor Appwiki genereerden.

Ons doel was duidelijk: we wilden ons marktaandeel vergroten en meer geschat verkeer genereren voor belangrijke zoektermen door hogere posities te behalen in de zoekresultaten. We concentreerden ons op zoektermen zoals ‘beste boekhoudprogramma’ en ‘vergelijk CRM-systemen’. Onze strategische aanpak was niet alleen gericht op het verbeteren van onze zichtbaarheid in zoekresultaten, maar ook op het aantonen van diepgaande expertise en betrouwbaarheid in onze content, in lijn met de principes van E-A-T (Expertise, Autoriteit en Betrouwbaarheid).

Versterking van E-A-T en focus op gebruikers

Met het midden- en kleinbedrijf (MKB) en zelfstandige professionals (ZZP’ers) als onze belangrijkste doelgroep, was het cruciaal om pagina’s te ontwikkelen en te verbeteren die aansloten bij hun behoeften. De uitdaging was niet alleen om informatie aan de gebruiker te verstrekken, maar ook om daadwerkelijke waarde te bieden in een markt die verzadigd is met concurrerende informatie van zowel softwareleveranciers als andere vergelijkingssites. Het was van essentieel belang om onze autoriteit en expertise te tonen, niet alleen door middel van de inhoud, maar ook door de gebruikerservaring te verbeteren.

Onze aanpak vereiste gedetailleerd marktonderzoek, zowel lokaal als internationaal, om succesvolle contentstrategieën te identificeren die aansluiten bij de behoeften van de gebruikers. Dit onderzoek bracht aan het licht dat het optimaliseren van bestaande pagina’s en het creëren van nieuwe ‘top 10’ en ‘de beste 5’ softwarepakketten als kerninhoud cruciaal waren om onze zoekresultaten te verbeteren en tegelijkertijd te voldoen aan de zoekintentie van de gebruikers.

Duurzame groei en aanpassingsvermogen

Onze strategie was niet alleen gericht op het behalen van korte-termijn successen, maar ook op het leggen van een stevig fundament voor groei in een voortdurend veranderend digitale landschap. Dit betekende dat onze content niet alleen actueel moest zijn, maar ook flexibel genoeg om toekomstige updates van Google te weerstaan. Het toevoegen van de extra ‘E’ in E-E-A-T leidde tot herziening van onze schrijfstijl en een grotere nadruk op echte gebruikerservaringen en aanbevelingen.

Nadat we de nieuwe aanpak hadden getest in het cluster voor CRM-software en positieve verschuivingen in de zoekresultaten hadden opgemerkt, hebben we besloten om deze strategie toe te passen op andere clusters. Hoewel we aanvankelijk enige schommelingen zagen na de productreview-update in februari 2023, resulteerde onze aangepaste aanpak uiteindelijk in een stijging van zowel de zoekresultaatposities als ons marktaandeel. Dit bewees de veerkracht en effectiviteit van onze aanpak.

afbeelding van stijging van het marktaandeel appwiki

Bijlage: na Productreview update en Core Update zagen we marktaandeel en posities dalen. Extra E bij E-A-T, daarna focus op reviews uit eigen ervaring waarna het marktaandeel weer steeg.

Doelstellingen

De aanpak resulteerde in significante verbeteringen in zoekposities en zichtbaarheid, met name in de clusters boekhoudpakketten en urenregistratie, wat de effectiviteit van de strategie onderstreept. Bij de pagina voor ‘beste boekhoudpakket’ zagen we binnen 2 maanden een stijging bij de zoekterm ‘boekhoudpakket’ van positie 50 naar positie 2. Ook de term ‘boekhoudpakket vergelijken’ ging van positie 11 naar positie 2.

Het effect van een gerichte aanpak

In een wereld waar iedereen iets kan schrijven en waar veel AI gebruikt wordt, wilden wij content creëren die echt iets bijdraagt aan de zoektocht van de gebruiker. Dit heeft bijgedragen aan het succes van deze pagina’s. We kunnen nu stellen dat we een sterke basis hebben neergezet die goede resultaten oplevert en dat deze strategie over de website breed uitgerold kan worden. 

En dat blijkt nu ook uit de laatste Google update van 23 augustus. Na de laatste update zien we weer een flinke groei in vertoningen en klikken. We gaan dit, samen met Appwiki, verder uitbouwen en bouwen aan nog betere posities en nog meer pagina’s.

afbeelding van resultaten na google update in search console

Bijlage: Resultaten na Google update van 23 augustus

Afronding

De aanpak resulteerde in significante verbeteringen in zoekposities en zichtbaarheid, met name in de clusters boekhoudpakketten en urenregistratie, wat de effectiviteit van de strategie onderstreept.

Resultaat

 • Aanzienlijke groei in vertoningen en klikken in competitieve zoektermen
 • Positieve trend in het behalen van top 3 posities in de zoekresultaten
 • Een robuuste aanpak die bestand is tegen toekomstige algoritmische updates

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.