Een goede SEO strategie helpt je om met je website hoger in zoekmachines als Google en Bing te komen, waardoor je meer zichtbaarheid krijgt en uiteindelijk meer verkeer naar je site trekt. Maar hoe moet je een goede SEO strategie opzetten? En wat komt erin te staan? In dit blog lees je eerst wat een SEO strategie is. Vervolgens ontdek je met welke 8 stappen je tot jouw eigen SEO strategie komt. Zo ben je helemaal klaar voor 2024!
In september 2022 schreef ik de eerste versie van dit blog; wat je nu leest is een compleet geüpdatete versie.
Een SEO strategie is een plan van aanpak waarmee je binnen een bepaalde tijd hoger in zoekmachines komt met zoektermen die voor jouw organisatie relevant zijn.
Simpel 1-2-3-tje toch? Maar zo eenvoudig is een SEO strategie opzetten niet, want zeker binnen SEO hangt het plan van aanpak helemaal af van de situatie. Het standaard antwoord van Google is niet voor niets ‘It Depends’. Vandaar dat ik je hier graag uitleg hoe je in 8 stappen tot een plan van aanpak komt voor je SEO-strategie.
Stap 2: Ontdek de intentie van je bezoeker
Stap 3: Maak Helpful Content en E-E-A-T een prio
Stap 4: Pak grote technische issues aan
Stap 5. Maak een plan voor linkbuilding
SEO begint wat mij betreft nog altijd met zoektermen. Zonder vraag (in de vorm van één of meerdere woorden) is er immers geen antwoord en dus geen kans voor jouw website om in het zoekresultaat te verschijnen. Als je dat nog niet hebt gedaan, doe je eerst een zoektermanalyse. Heb je dat al wel gedaan? Top! Dan is dit het moment om je lijst met zoektermen een update te geven. Gebruik een goede tool als Semrush of Ahrefs om het zoekvolume en de mate van concurrentie te checken. Misschien zijn er nieuwe termen bij gekomen die je nog niet had. Of wellicht vind je sommige zoektermen bij nader inzien niet meer relevant.
Wat je ook doet, focus niet alleen op zoektermen met hoge zoekvolumes. Op deze zoektermen zit vaak veel concurrentie. Neem in je lijst met zoektermen ook termen op met lagere zoekvolumes, de zogenaamde ‘longtail keywords‘. Ten eerste is het vaak eenvoudiger om met longtail keywords een plek in de top 10 te bemachtigen. Ten tweede zijn longtail keywords veel specifieker. Iemand die een langere zoekterm gebruikt, zit vaak al verder in de customer journey en zal eerder geneigd zijn een product te kopen of een artikel te lezen.
Wat wil jouw bezoeker echt vinden? Pas als je dat weet, kun je op de juiste manier antwoord geven op de zoekvraag. We hebben het dan over de zoekintentie. Binnen SEO praten we over informatieve, commerciële, transactionele en navigationele zoekintenties. Zorg dat de vorm van jouw content altijd aansluit op de intentie van de bezoeker. Dat gaat over alle pagina’s binnen je website. Zo krijg je meerdere soorten content binnen je website. Bijvoorbeeld:
Kijk naar de top 5 in de zoekresultaten van een bepaalde zoekterm. Wat voor soort pagina’s zie je daar? In je SEO strategie neem je op welke soorten pagina’s er moeten komen.
Optimaliseren op zoektermen is nog steeds de basis van SEO, maar het is al lang niet meer voldoende om te scoren in Google of Bing. Zoals Google het zelf zegt:
We suggest focusing on ensuring you’re offering the best content you can.”
Google
Helpful Content houdt in dat je in de eerste plaats kwalitatieve, betrouwbare content maakt waar je bezoeker echt iets aan heeft. Uitgangspunten daarbij zijn:
Dit hangt sterk samen met E-E-A-T, dat vooral de focus op betrouwbaarheid legt:
Dit betekent dus dat een gewone SEO-pagina niet meer voldoende is. De pagina moet onderdeel zijn van een cluster van pagina’s die samen diep ingaan op het onderwerp van je website. Daarbij moet elke pagina op zich een doel hebben. Deze contentclusters vormen, samen met de intenties uit stap 2, de basis van je SEO Content Strategie.
Daarbij is het goed om vast te leggen hoe je gebruik gaat maken van de expertise binnen je organisatie. Kun je collega’s als expert naar voren schuiven op de website door ze blogs te laten schrijven? Dit vraagt organisatorisch nogal wat.
Technische SEO is groot. Veel checks wil je het hele jaar door uitvoeren en oplossen, zoals 404’s en dode links. Daarnaast zijn er soms grotere issues die meer tijd, geld en capaciteit (van developers) kosten. Deze issues wil je meenemen in je Technische SEO Strategie. Dit helpt je namelijk om vooraf te bepalen hoeveel tijd en budget je nodig hebt voor webdevelopment. Denk daarbij aan:
Gebruiksvriendelijkheid is steeds belangrijker. Google heeft het dan over Core Web Vitals. De Core Web Vitals bestaan uit drie factoren die Google belangrijk vindt voor de gebruikerservaring op een website: Largest Contentful Paint, Cumulative Layout Shift en First Input Delay (vanaf maart 2024 wordt dit vervangen door Interaction to Next Paint). In Search Console vind je voor jouw website een rapport onder Site-vitaliteit. Of gebruik PageSpeed Insights voor een test en advies op paginaniveau. Voor het oplossen van Core Web Vitals heb je vrijwel altijd je developer nodig.
Sinds september 2020 is Google over op volledige mobile-first indexing. Zorg er daarom voor dat je mobiele bruikbaarheid op orde is. Dat houdt o.a. in dat je SEO teksten goed leesbaar zijn op een mobiel apparaat en dat je links en buttons goed aanklikbaar zijn. Hoewel het rapport in Search Console gaat verdwijnen, blijft dit principe bestaan en dus ook de noodzaak van een website die goed functioneert op mobiel.
Je kunt nog zulke goede SEO pagina’s hebben, als er iets mis gaat met het crawlen of indexeren van je pagina’s, komen ze niet in de Google Index. Zie je in Search Console een belangrijk verschil tussen het aantal pagina’s op je website en het aantal daadwerkelijk geïndexeerde pagina’s? Ga dan aan de slag met het optimaliseren van de indexdekking. Onderzoek wat er mis gaat en bespreek met je developer hoe je dit gaat oplossen.
Betrouwbaarheid en autoriteit zijn van doorslaggevend belang voor SEO. Niet alleen binnen je eigen website (zie stap 3). Ook buiten je website om is het belangrijk om aan je online reputatie te bouwen. Dat gaat verder dan traditionele linkbuilding waarbij je zoveel mogelijk links inkoopt. Linkbuilding gaat tegenwoordig ook om branding. Wat straal je als merk uit qua kennis en ervaring? Sta je vermeld op websites die belangrijk zijn binnen jouw branche? Denk daarbij aan
Dit vraagt zowel om capaciteit van collega’s als om budget voor bijvoorbeeld gastblogs. Neem dit daarom mee in je Linkbuilding SEO Strategie.
We horen gelukkig (bijna) nooit meer de doelstelling: “Ik wil op nummer 1 staan met die en die zoekterm.” Over het algemeen willen bedrijven met SEO:
Daar kom je al een heel eind mee. Maar als je weet welke zoektermen belangrijk zijn (stap 1), welke volumes daarbij horen en op welke positie je nu staat, kun je berekenen welke groei mogelijk is. Vaak wil je nog een aantal extra KPI’s laten zien om het verhaal compleet te maken. Je hebt bijvoorbeeld zowel vertoningen als kliks nodig om uiteindelijk bezoekers op je website te krijgen. En is het percentage bezoekers dat direct weer je website verlaat groot? Dan heeft dat invloed op je conversies. In het overzicht voor een SEO rapportage van Mariska vind je nog meer ideeën voor KPI’s.
In grotere organisaties sturen marketing managers graag aan op concrete percentages. Ook willen ze weten wat de investering in SEO nou concreet oplevert. Denk dan aan doelstellingen als:
Hierbij kijk je niet alleen naar organische sessies per maand en omzet vanuit organisch verkeer, maar ook naar het organische conversiepercentage en marktaandeel. Hoe je dit doet, legt Martijn uit in zijn blog over de SEO business case.
Een SWOT analyse geeft je de context die je nodig hebt om het juiste plan van aanpak op te stellen. Je leert je business, je website en je concurrentie goed kennen. Kortom: een solide startpunt voor je SEO strategie. Een SWOT analyse is ook een goede manier om de informatie uit de voorgaande stappen op een overzichtelijke manier te structureren. Denk daarbij aan:
Wat mist de site aan…
Natuurlijk kun je dit zoveel uitbreiden als je zelf wilt, zolang het uiteindelijk bijdraagt aan je SEO strategie. Meer voorbeelden vind je op de site van Moz.
Onderzoek, als onderdeel van de SWOT-analyse, ook wat het SEO-niveau is binnen je organisatie. Heather Physioc heeft hiervoor een model voor SEO client maturity ontwikkeld. Want je kunt nog zo’n mooie SEO-strategie opleveren, als er geen tijd, geld of kennis is, zal het nooit van de grond komen.
Vragen die hierbij horen, zijn:
Afhankelijk van het antwoord, plaats je dit onder de sterke of zwakke punten van je interne analyse,
SEO is een marathon, daar zijn we het allemaal over eens. Maar hoe lang duurt het voordat je resultaat mag verwachten? Ik ga altijd uit van een half jaar. Dat heeft twee redenen. Ten eerste zijn veel SEO werkzaamheden arbeidsintensief. Ten tweede duurt het vaak even voordat Google je wijzigingen oppikt en je hoger in de zoekresultaten komt.
Daarom is een half jaar wat mij betreft de minimale termijn voor je SEO strategie. Uiteraard kun je dit uitbreiden naar een jaar. Veel langer zou ik niet doen. De wereld verandert zo snel, dat het goed is om je SEO strategie jaarlijks tegen het licht te houden. Evalueer dan of je aanpak nog past bij de situatie en pas aan waar nodig.
Had je verwacht hier een eenvoudige invuloefening te vinden? Helaas, een SEO strategie is altijd maatwerk. En dat is nou juist wat SEO zo leuk maakt. Ga gewoon aan de slag, je zal veel leren en ontdekken. Heb je toch wat hulp nodig? Je mag ons altijd bellen. Of volg eens een SEO training. Wat je ook doet, we wensen je veel succes en plezier bij het maken van jouw SEO strategie. Wil je hulp bij zoekmachine optimalisatie? Lees alles over het inschakelen van een SEO specialist.
Ben je benieuwd wat Onder als SEO adviesbureau voor jou kan betekenen? Bekijk eens al onze SEO diensten, vraag naar de mogelijkheden!
Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen
SEO vraag stellenMeld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip
"*" geeft vereiste velden aan
Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.
Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!
Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!
Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.
Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!
"*" geeft vereiste velden aan
Meer weten over onze privacy of algemene voorwaarden?
Noodzakelijk (verplicht) Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken. |
|
Statistieken Deze cookies helpen ons (anoniem) te begrijpen hoe onze bezoekers de website gebruiken. |
|
Marketing Deze cookies helpen ons relevante advertenties weer te geven aan onze bezoekers. |
|