9+

SEO migratie voor Zehnder

SEO migratie waar je warm van wordt!

Een gezond binnenklimaat bereik je met de ventilatiesystemen en design radiatoren van Zehnder. Dit bedrijf biedt innovatieve en energiebesparende oplossingen die naadloos passen bij de energieneutrale huizen van nu en de toekomst. Als producent richt Zehnder zich op installateurs en biedt het ook veel training- en opleidingsmogelijkheden. Uiteraard kun je als consument ook terecht bij Zehnder voor productinformatie, inspiratie en de mogelijkheid om een showroom in de buurt te vinden. Met vestigingen in 70 landen en 4000 werknemers wereldwijd is dit met recht een multinational in Zwolle.

Dat Zehnder een multinational is merkten wij gedurende het migratieproces. Voor technische issues werd regelmatig overlegd met het hoofdkantoor in Gränichen (Duitsland).

Migratietraject voor website

In één oogopslag

Uitdagingen

 • De migratie van Drupal naar Typo3 zonder noemenswaardige dip in organische zichtbaarheid te voltooien
 • Het nieuwe platform zo SEO optimaal mogelijk neerzetten qua techniek en content
 • Het instellen van GA4 en Tagmanager
 • SEO en GA4 kennis naar het contentteam bijspijkeren
 • SEO rapportages voor verschillende bedrijfsniveaus inrichten


Startpunt

In de zomer van 2022 kwam Zehnder bij ons om te informeren naar een migratietraject voor hun website. Zowel het Nederlandse als het Belgische domein ging over van Drupal naar Typo3. Zehnder wenste een vlekkeloze migratie van het oude platform naar het nieuwe platform. Onder werd bovendien gevraagd om technische specificaties op te leveren om de nieuwe website zo goed en snel mogelijk te laten draaien.

Om SEO kennis bij te spijkeren onder het content team en omdat de overgang van Universal Analytics naar GA4 voor de deur stond, werd ook de wens uitgesproken om hier trainingen over te krijgen.

Verloop

Doordat de website niet op tijd kon worden afgerond, was het niet mogelijk om op de geplande datum te migreren. Uiteindelijk is de deadline een aantal keer uitgesteld. Wij moesten daarom flexibel blijven in onze planning.

Wij hoorden een paar uur na de migratie dat de url structuur alsnog werd aangepast. Hierdoor klopte alle 301 redirects niet meer en riskeerden wij dat rankings zouden dalen vanwege veel 404’s die dit zou opleveren. Door snel en accuraat ingrijpen hebben we dit alsnog voorkomen en heeft Zehnder hier geen last van gehad.

Voordelen

 • Door het team te trainen kan Zehnder na de migratie zelfstandig verder werken met het schrijven van geoptimaliseerde content en prestaties beoordelen in GA4
 • Door een professionele migratie blijft de website van Zehnder goed vindbaar in Google

Doelstellingen

Wij hoorden een paar uur na de migratie dat de url structuur alsnog werd aangepast. Hierdoor klopte alle 301 redirects niet meer en riskeerden wij dat rankings zouden dalen vanwege veel 404’s die dit zou opleveren. Door snel en accuraat ingrijpen hebben we dit alsnog voorkomen en heeft Zehnder hier geen last van gehad.

Verloop van clicks voor en na de migratie

Een blik op het verloop in clicks afgelopen half jaar toont een terugloop na de migratie (op 7 maart). We zien echter ook weer een toename rond mei. Een deel van de terugloop kan worden toegeschreven aan de migratie. Een ander deel zal ook met seizoens matigheid te maken hebben gezien de typische interesse in verwarmingsproducten in de winter en ventilatie in de zomer. Een dip in de lente ligt daarom voor de hand.

Verloop van clicks voor en na de migratie

Clicks 3 maanden na de migratie vs vorig jaar

Clicks 3 maanden na de migratie vs vorig jaar

Zoekterm posities

Nu er een periode van ongeveer 3 maanden na de migratie achter de rug is, kunnen we ook terugkijken naar het aantal kliks vergeleken met vorig jaar voor deze periode. Voor het Nederlandse domein zien we een toename van ruim 9% clicks in de periode 23-3 tot 22-7.

Het aantal vertoningen blijft nog wel achter (15%) vergeleken met vorig jaar. Een deel van de vertoningen is achtergebleven omdat de pdf’s niet mee zijn gemigreerd.

We hebben ook de posities van zoektermen die dierbaar zijn voor Zehnder gemonitord. Heel erg hoog over gemeten zien we gelukkig weinig fluctuatie. Zoals bij elke serieuze migratie zijn er wel posities verloren gegaan. Zo zagen we bijvoorbeeld posities verdwijnen doordat zoektermen waren verplaatst naar andere of nieuwe pagina’s met een lagere URL rating. Doordat we betrokken bleven na de migratie konden we Zehnder daarop wijzen en waar mogelijk content briefings aanleveren.

Inmiddels trekken ook die posities weer bij.

zoektermen posities

Afronding

Elke SEO specialist weet stiekem dat een migratietraject zonder uitstel van de migratiedatum geen echt migratie traject is. Ook wendingen zoals hierboven beschreven zijn niet heel uniek. Flexibiliteit en ingebouwde controle mechanismen moeten ervoor zorgen dat je zo veel mogelijk onverwachte gebeurtenissen als deze kunt pareren en oplossen. We zijn er dan ook blij mee en ontzettend trots dat we Zehnder mochten helpen bij deze migratie!

Voordelen

 • Onder heeft Zehnder begeleid bij de migratie
 • Zehnder is door Onder voorzien van de nodige SEO kennis
 • Zehder is nu in staat om zelfstandig verder te werken aan de uitbouw van haar online marketing
 • Een belangrijk deel van dit project was de soepel verlopen migratie, waarbij een minimale hoeveelheid verkeer en posities verloren ging. Tijdens het hele proces werden de SEO-resultaten scherp in de gaten gehouden om waar mogelijk snel bij te sturen.
 • De trainingen van Onder in GA4 en content stellen Zehnder nu in staat om zelfstandig SEO-geoptimaliseerde content te creëren en de website te monitoren.
resultaten clicks na migratie

Review

“ Tijdens de migratie van onze website hebben wij de hulp van Onder ingeschakeld, en dat bleek een goede keus. Ze hebben ons gedurende het hele proces geadviseerd en ondersteund en dit heeft erin geresulteerd dat we na de migratie snel onze organische posities terug zagen komen en weinig hebben hoeven inleveren op ons SEO verkeer. Super!

Daarnaast is het hele team een stukje wijzer door twee interactieve trainingen, één rondom SEO en één rondom GA4. Erg waardevol. Kortom, op zoek naar een fijne en goede SEO partij? Dan ben je bij Onder aan het goede adres. “

Marieke Schulenburg
Projectleider Marketing & Online lead Zehder

afbeelding review zehder

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.