9+
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
19-7-2022 How to/DIY,

Hoe koop je een domeinnaam?

Als je een bedrijf start, is het belangrijk dat je vanaf het begin een goede naamsbekendheid hebt. Dat betekent dat je een naam moet kiezen die je onthoudt, makkelijk te spellen is en Google-vriendelijk is. Daarnaast is het belangrijk dat jouw merknaam goed past bij de diensten en producten die jouw bedrijf aanbiedt. Ook is het belangrijk om direct een domeinnaam te kopen, als je start met een nieuw bedrijf. Anders kunnen andere bedrijven jouw naam gebruiken en hier misbruik van maken. 

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is het adres dat je invoert om een website te vinden. Onder.nl is dus ons domeinnaam en hoort bij SEO bureau Onder. De extensie van een domeinnaam is het gedeelte achter de naam. In ons geval is dat dus ‘.nl’. Meestal wordt .nl gebruikt voor een Nederlandstalige website en .com voor een internationale website. Tegenwoordig zie je echter ook steeds vaker .shop of .online. Als je een bedrijf begint, kun je het beste kiezen voor bedrijfsnaam.extensie.  Wil je enkel een blog beginnen en heb je (nog) geen bedrijfsnaam? Dan kun je kiezen voor een niche gerelateerde naam, zoals ‘interieurexpert.nl’. Lees ook ons blog: hoe kies je een goede domeinextensie.

Een domeinnaam kopen

Wil je een nieuw domeinnaam kopen? Dan kunnen onze SEO-specialisten jouw voorzien van advies. Je kunt bijvoorbeeld een domeinnaam registreren bij providers als Strato, Vimexx en Siteground. Door deze tijdig te registreren, zorg je ervoor dat niet iemand anders ervan doorgaat met jouw naam. Er zijn veel hostingbedrijven waar je een domeinnaam kunt kopen, dus zorg er altijd goed voor je dat je inzichtelijk hebt wat jouw wensen zijn. 

Waar moet je op letten bij het kopen van een domeinnaam?

Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een domeinnaam. We hebben er een aantal op een rijtje gezet:

 • Relevantie: Kies een domeinnaam dat relevant is voor jouw bedrijf of website. Het moet de bezoekers een idee geven van wat ze kunnen verwachten als ze jouw website bezoeken.
 • Eenvoudig en makkelijk te onthouden: Kies een domeinnaam dat makkelijk te onthouden is en makkelijk te typen. Vermijd afkortingen, nummers, koppeltekens en andere tekens die voor verwarring kunnen zorgen.
 • SEO: Overweeg de SEO bij het kiezen van een domeinnaam. Een naam die relevante trefwoorden bevat, kan helpen om je website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van zoekmachines.
 • Extensie: Er zijn veel verschillende domeinextensies beschikbaar, zoals .com, .net, .org, .nl, .eu enz. Kies een extensie die past bij het doel en de doelgroep van jouw website.
 • Beschikbaarheid: Controleer of de domeinnaam nog beschikbaar is voordat je hem koopt. Er zijn veel websites waar je domeinnamen kunt registreren en controleren of ze nog beschikbaar zijn.
 • Merkenrecht: Controleer of de domeinnaam geen inbreuk maakt op bestaande merknamen of handelsnamen. Dit kan leiden tot juridische problemen en aansprakelijkheid.
 • Kosten: De prijs van een domeinnaam kan variëren, afhankelijk van de extensie en de populariteit van de naam. Vergelijk verschillende registrars en hun prijzen voordat je een beslissing neemt.

Als je deze factoren in overweging neemt bij het kiezen van een domeinnaam, kan dit je helpen om een naam te kiezen die past bij jouw bedrijf of website en die gemakkelijk vindbaar is voor je doelgroep.

Waar kun je het beste een domeinnaam kopen?

Er zijn veel verschillende bedrijven waar je een domeinnaam kunt kopen. Het is belangrijk om te kiezen voor een betrouwbare en gerenommeerde registrar die goede service en ondersteuning biedt, en die veiligheid en privacy hoog in het vaandel heeft staan. Populaire registrars zijn:

 • GoDaddy – een van de grootste en bekendste registrars met een breed scala aan domeinextensies.
 • Namecheap – biedt betaalbare prijzen en gratis privacybescherming.
 • Bluehost – een populaire registrar die ook hostingdiensten aanbiedt.
 • Google Domains – een eenvoudige en gebruiksvriendelijke registrar die ook DNS-beheer en e-mailhosting aanbiedt.
 • HostGator – een betaalbare registrar die ook webhostingdiensten aanbiedt.

Het is verstandig om de prijzen en functies van verschillende registrars te vergelijken voordat je een beslissing neemt. Let op eventuele verborgen kosten, zoals verlengingskosten en privacybescherming. Kies ook voor een registrar die goede klantenservice en technische ondersteuning biedt, zodat je hulp kunt krijgen als je problemen ondervindt bij het instellen van jouw domeinnaam.

Domeinnaam en hosting 

Voor een domeinnaam is het vooral goed om te kijken naar de prijs. Als je de naam ook direct wilt koppelen aan hosting – de plek waar je de inhoud van jouw website opslaat – moet je ook kijken naar de serverruimte, uptime en server reactietijd van de hosting. Hostingbedrijven hebben vaak een pakket waardoor je eenvoudig jouw domeinnaam en hosting registreert en koppelt. Ook kun je direct WordPress installeren bij de meeste hostingbedrijven, mocht je hiernaar op zoek zijn. Heb je al een website en wil je deze migreren? Bekijk dan ook onze SEO migratie pagina, of ontdek al onze SEO diensten

Kan iedereen een domeinnaam registreren?

In principe kan iedereen een domeinnaam registreren, mits deze beschikbaar is en aan de registratievereisten voldoet. Het proces van domeinnaamregistratie is meestal vrij eenvoudig en kan online worden gedaan bij een registrar of hostingbedrijf.

Er zijn echter bepaalde regels en beperkingen met betrekking tot de registratie van domeinnamen, afhankelijk van de extensie (het gedeelte na de punt) die je kiest. Sommige domeinextensies zijn bijvoorbeeld alleen beschikbaar voor bedrijven, non-profitorganisaties of overheidsinstanties. Andere extensies hebben beperkingen op basis van geografische locatie, zoals landcode-topleveldomeinen (ccTLD’s) die alleen beschikbaar zijn voor inwoners of bedrijven in dat specifieke land.

Ook zijn er soms beperkingen op het gebruik van specifieke termen in een domeinnaam. Bijvoorbeeld, het gebruik van een geregistreerd handelsmerk in een domeinnaam kan leiden tot juridische problemen en kan in sommige gevallen leiden tot het intrekken van de naam.

Het is belangrijk om te zorgen dat jouw domeinnaamregistratie aan de juiste vereisten en beperkingen voldoet om te voorkomen dat de registratie wordt geweigerd of dat er later juridische problemen ontstaan.

Goed presteren in Google? Neem contact op!

Investeren in een goede domeinnaam is een essentieel onderdeel van het opzetten van een website. Het is het eerste wat mensen zien als ze jouw site bezoeken, dus het is belangrijk om het goed te doen. Wanneer je een domeinnaam koopt, zorg er dan voor dat je een naam kiest die gemakkelijk te onthouden en te spellen is, die gemakkelijk uit te spreken is en niet te algemeen is. Na het aanschaffen van jouw domeinnaam en hosting is het taak om goed gevonden te worden, zodat je bezoekers, leads en conversies krijgt. Onze SEO specialisten in Zwolle helpen je graag om jou te voorzien van SEO advies. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.