9+
Kennisbank artikel reviews verzamelen
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker
12-2-2024 Kennisbank

Hoe verzamel je reviews?

Online reviews zijn van belang voor bedrijven in de digitale wereld van vandaag. Ze dienen als sociale bewijsvoering, waardoor potentiële klanten een beter inzicht krijgen in de ervaringen van anderen met jouw producten of diensten. Mensen vertrouwen vaak op de meningen van anderen bij het nemen van aankoopbeslissingen, en goede reviews kunnen het vertrouwen in jouw merk vergroten.

Wat is het doel van een review?

Het doel van een review is om eerlijke feedback te geven over een product of dienst. Dit stelt bedrijven in staat om hun producten of diensten te verbeteren en klanttevredenheid te vergroten. Voor potentiële klanten bieden reviews waardevolle inzichten om te bepalen of een product of dienst aan hun behoeften voldoet.

Wat doe je met een slechte review?

Een slechte review kan een kans zijn om te leren en te groeien. In plaats van het te negeren of te verbergen, is het belangrijk om constructief te reageren. Toon empathie, erken het probleem en biedt een oplossing aan. Dit laat zien dat je om de tevredenheid van je klanten geeft en zelfs een negatieve ervaring in een positieve kan veranderen.

Hoeveel invloed hebben reviews?

Reviews hebben aanzienlijke invloed op het koopgedrag van consumenten. Studies tonen aan dat een groot deel van de consumenten online reviews vertrouwt, vergelijkbaar met persoonlijke aanbevelingen. Positieve reviews kunnen de omzet verhogen en het vertrouwen in je merk versterken, terwijl negatieve reviews het tegenovergestelde effect kunnen hebben.

Op welke manieren kan je reviews verzamelen?

Er zijn verschillende manieren om reviews te verzamelen, waaronder:

 • Het inschakelen van review platforms zoals Trustpilot, Yelp of Google Reviews.
 • Het versturen van follow-up e-mails na een aankoop, waarin klanten worden uitgenodigd om een review achter te laten.
 • Het actief vragen om feedback via sociale media of in persoonlijke interacties met klanten.
 • Het belonen van klanten voor het schrijven van een review, bijvoorbeeld door kortingen of andere incentives aan te bieden.

Hoe laat je klanten een review schrijven?

Het laten schrijven van reviews door klanten kan een uitdaging zijn, maar er zijn manieren om het proces te vergemakkelijken:

 • Maak het gemakkelijk: zorg ervoor dat klanten snel en eenvoudig een review kunnen achterlaten, bijvoorbeeld door een directe link naar het reviewplatform te verstrekken.
 • Timing is belangrijk: vraag om een review op het juiste moment, bijvoorbeeld direct na een positieve interactie of na een succesvolle aankoop.
 • Moedig aan: laat klanten weten hoe belangrijk hun feedback voor je is en bedank hen voor hun tijd en moeite.
 • Wees consistent: integreer het verzamelen van reviews als een vast onderdeel van je bedrijfsproces, zodat het een natuurlijke en routineuze handeling wordt voor zowel jou als je klanten.

Reviews inzetten voor SEO

Positieve beoordelingen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de zichtbaarheid en rangschikking van je website in zoekmachines zoals Google. Hier zijn enkele manieren waarop reviews je SEO kunnen helpen:

 1. Verbeterde zichtbaarheid en geloofwaardigheid: Wanneer potentiële klanten positieve reviews over je bedrijf zien, zijn ze eerder geneigd om door te klikken naar je website. Dit verhoogt het organische verkeer naar je site, wat op zijn beurt de zichtbaarheid ervan in zoekmachines verbetert. Bovendien kan het hebben van veel positieve reviews je geloofwaardigheid verhogen, waardoor gebruikers meer geneigd zijn om te vertrouwen op de informatie die je website biedt.
 1. Toename van het aantal backlinks: Positieve reviews kunnen leiden tot meer verwijzingen naar je website vanuit andere bronnen. Wanneer tevreden klanten hun positieve ervaringen delen op sociale media, blogs of andere online platforms, kan dit resulteren in organische backlinks naar je site. Deze backlinks zijn waardevol voor je SEO, omdat zoekmachines ze beschouwen als een teken van autoriteit en relevantie.
 1. Verrijking van zoekresultaten: Google waardeert gebruikerservaring en relevantie bij het tonen van zoekresultaten. Reviews kunnen helpen om je zoekwoorden te verbeteren en meer informatie te bieden aan potentiële klanten. Bijvoorbeeld, ster reviews die worden weergegeven naast je organische zoekresultaten kunnen je klikfrequentie verhogen en je positie in de zoekresultaten verbeteren.
 1. Zoekwoord optimalisatie: Reviews bevatten vaak natuurlijke taal en zoekwoorden die gebruikers gebruiken bij het zoeken naar producten of diensten. Door deze zoekwoorden te analyseren, kun je inzicht krijgen in de taal die je doelgroep gebruikt en je content optimaliseren om beter aan hun behoeften te voldoen. Dit kan leiden tot een verbeterde rangschikking voor relevante zoekopdrachten.
 1. Lokale SEO: Voor bedrijven met een fysieke locatie zijn lokale reviews bijzonder waardevol voor lokale zoekmachine optimalisatie. Positieve beoordelingen op platforms zoals Google Mijn Bedrijf kunnen je bedrijf helpen om bovenaan lokale zoekresultaten te verschijnen wanneer gebruikers zoeken naar producten of diensten in jouw regio.

Door actief bezig te zijn met het verzamelen en beheren van reviews, kun je het vertrouwen in je merk vergroten, de klanttevredenheid verbeteren en uiteindelijk je bedrijf laten groeien. Het is een krachtig instrument binnen de wereld van SEO, aangezien positieve reviews je online reputatie versterken en je zoekmachine rankings kunnen verbeteren. 

Ondersteuning nodig bij SEO?

Wil je meer uit je website halen? SEO bureau Onder helpt je verder met praktische en uitgebreide SEO audits, gerichte SEO advies en begeleiding bij SEO migraties. Onze aanpak is direct en to-the-point, gericht op meetbare resultaten. Start vandaag nog met het verbeteren van je online vindbaarheid.

Neem contact op voor meer informatie.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.