9+
illustratie SEO migratie gids
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

SEO migratie: De gids voor een website overdracht

Een zorgvuldige SEO migratie is belangrijk om de opgebouwde waarde en zichtbaarheid in zoekmachines te behouden. Laten we eens dieper ingaan op de complexiteit van SEO migratie en de strategieën die nodig zijn voor een succesvolle overgang.

Wat is een SEO migratie?

SEO migratie is het proces waarbij de SEO-inspanningen en -resultaten van een oude website worden overgedragen naar een nieuwe. Het doel is om de zoekmachine-rankings, het verkeer en de conversies die je hebt opgebouwd te behouden, ondanks ingrijpende veranderingen aan de website.

Het belang van SEO migratie

SEO migratie is belangrijk omdat het zorgt voor het behoud van de SEO-waarde tijdens en na het migratieproces. Zonder een strategische aanpak kan een migratie leiden tot een aanzienlijk verlies van organisch verkeer en zichtbaarheid, wat directe gevolgen kan hebben voor de omzet.

De 301 migratiestrategie

Een 301 redirect is een methode om zoekmachines en gebruikers permanent door te sturen van de oude URL naar de nieuwe. Dit is de meest SEO-vriendelijke manier om pagina’s om te leiden, omdat het signaleert dat de originele pagina permanent is verhuisd.

Waarom zijn 301 redirects noodzakelijk?

301 redirects zijn essentieel tijdens een migratie omdat ze voorkomen dat je de SEO-waarde die is opgebouwd door de oude URL’s verliest. Zij zorgen ervoor dat de link equity behouden blijft en minimaliseert verstoringen in de gebruikerservaring.
De duur van een SEO migratie

De tijd die nodig is voor een SEO migratie kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de website en de ervaring met SEO. Over het algemeen moet je rekenen op enkele weken tot enkele maanden om een migratie zorgvuldig te plannen, uit te voeren en te monitoren.

Stappen voor een Zorgvuldige SEO Site migratie

 • Maak een SEO site migratie checklist: Documenteer elke stap van het proces.
 • Lijst de URL’s op voor redirects: Identificeer welke oude URL’s moeten worden omgeleid naar de nieuwe.
 • Kaart uit je redirects: Bepaal waar elke oude URL heen moet leiden.
 • Stel redirects in op je nieuwe site: Configureer de 301 redirects op de nieuwe website.
 • Test je redirects: Zorg ervoor dat alle redirects correct werken voordat de nieuwe site live gaat.
 • Herconfigureer oude domein redirects naar de nieuwe site: Zorg ervoor dat alle verwijzingen naar de oude site worden bijgewerkt naar de nieuwe locatie.

Waarom is een SEO migratie belangrijk?

SEO migratie is cruciaal voor het behoud van je online aanwezigheid en het beschermen van je zoekmachine rankings. Een slecht uitgevoerde migratie kan leiden tot aanzienlijke verliezen in organisch verkeer, keyword rankings en algehele zichtbaarheid.

Impact van een website migratie op SEO

De structuur van een website kan tijdens een migratie veranderen, inclusief URL-structuur, navigatie en pagina hiërarchie. Het correct beheren van deze veranderingen is essentieel om de SEO-waarde te behouden.

Hoe een migratie uitvoeren zonder SEO te verliezen?

Om een website te migreren zonder SEO-waarde te verliezen, moet je een grondige planning uitvoeren, de juiste hosting en domein provider kiezen, je website structuur en URL’s behouden, content zorgvuldig migreren en interne en externe links bijwerken.

Kan een domein migratie SEO verbeteren?

Domein migratie kan de SEO verbeteren als het nieuwe domein een hogere autoriteit, relevantie en betrouwbaarheid heeft. Het is cruciaal om de juiste redirects te implementeren en backlinkprofielen te behouden om de overdracht van SEO-waarde te verzekeren.

Controlepunten tijdens een website migratie

Zorg ervoor dat je de volgende punten controleert voor een succesvolle migratie: crawlbaarheid, aangepaste URL, alt-test, canonical tags, robots.txt, sitemaps, interne links en hreflang.

In het complexe proces van een SEO migratie, kan de expertise van een gespecialiseerd SEO bureau het verschil maken tussen succes en verlies in je online succes. Een bureau met ervaring in SEO migratie kan niet alleen de valkuilen vermijden die organische rankings kunnen schaden, maar ook nieuwe kansen identificeren voor verbeterde SEO prestaties. 

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.