9+
bouncepercentage afbeelding
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
19-9-2023 How to/DIY,

Wat betekent het bouncepercentage voor SEO? 

Als website-eigenaar of marketeer heb je waarschijnlijk wel eens van de term “bouncepercentage” gehoord. Maar wat betekent dit precies voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)? In deze gids duiken we diep in het onderwerp en ontdekken we de betekenis van bouncepercentages voor SEO. Ook vertellen we meer over de engagement rate in Google Analytics 4. 

Wat is het bouncepercentage?

Voordat we ingaan op de invloed van het bouncepercentage op SEO, vertellen we eerst wat het precies is. Het Bouncepercentage is een metric die het percentage bezoekers meet dat op je website landt en vervolgens je site verlaat zonder enige actie te ondernemen. Dit betekent dat ze niet op een menu-item klikken, geen ‘lees meer’-link volgen of andere interne links op de pagina aanklikken.

Hoe verhoudt bouncepercentage zich tot SEO?

Hoewel het bouncepercentage op zichzelf geen directe invloed heeft op je pagina ranking, is het nog steeds belangrijk om de metric te begrijpen en te monitoren. Een hoog bouncepercentage kan duiden op problemen binnen de website, zoals problemen met de gebruikerservaring, techniek of slechte targeting.

Is het bouncepercentage een ranking factor voor SEO?

Het antwoord is nee, niet direct. Google gebruikt het bouncepercentage niet in hun ranking algoritme. Als je website hoogwaardige inhoud biedt, zal dat de oorzaak zijn van goede rankings, en dus niet het bounce-percentage. Wel kan het indirect invloed hebben op de rankings. 

Wat is een goed bouncepercentage?

Het gemiddelde bouncepercentage ligt tussen de 26% en 70%, met een optimaal bereik tussen de 26% en 40%. Een percentage onder de 20% zien we minder vaak voorbij komen en duidt op veel interactie met de bezoekers van jouw website. 

Waarom is een laag bouncepercentage goed voor SEO?

Een laag bouncepercentage duidt op betere betrokkenheid. Als je website een laag bouncepercentage heeft, betekent dit dat je bezoekers niet stoppen na het bekijken van slechts één pagina. Ze klikken ook op andere interne links en lezen meer posts en pagina’s. Dit vertaalt zich uiteindelijk in betere betrokkenheid. 

Wat zegt het bouncepercentage precies?

Het bouncepercentage kan je veel vertellen over de kwaliteit van je website. Een hoge bounce rate kan duiden op een slechte inhoud, een slechte gebruikerservaring, een ontoegankelijk navigatiesysteem of een contra-intuïtief websiteontwerp. Langzame laadtijden van de website kunnen ook leiden tot een verhoogd bouncepercentage. 

Het bouncepercentage in Google Analytics Universal is de Engagement rate in GA4

Binnen Google Analytics hebben we de transitie meegemaakt van Google Analytics Universal (UA) naar Google Analytics 4 (GA4). Deze overgang bracht veel veranderingen met zich mee, waaronder de manier waarop we kijken naar betrokkenheid en interactie binnen een website.

Bouncepercentage

In UA werd het bouncepercentage gedefinieerd als het percentage sessies waarin een gebruiker slechts één pagina van je website bezocht en vervolgens de website verliet zonder verdere interactie. In GA4 is deze definitie verschoven naar een meer actiegerichte benadering. In plaats van te focussen op inactiviteit, meet GA4 de “Engagement rate”, wat in feite het tegenovergestelde is van het traditionele bouncepercentage.

Engagement rate

De Engagement rate in GA4 wordt berekend als het aantal betrokken sessies gedeeld door het totale aantal sessies, vermenigvuldigd met 100. Hierbij wordt een sessie als ‘betrokken’ beschouwd als deze langer duurt dan 10 seconden, een conversie-event heeft of twee of meer scherm- of paginaweergaven bevat.

Bij GA4 ligt de focus op evenementen en acties

Een interessant aspect van GA4 is de focus op evenementen en acties. Dit betekent dat het platform meer gericht is op het vastleggen van interactieve gebeurtenissen zoals scrolls, zoekopdrachten, kliks en video-engagement. Deze evenementgerichte aanpak maakt het gemakkelijker om de daadwerkelijke betrokkenheid en activiteit van gebruikers op een website te meten.

Als je je afvraagt waar je de Engagement rate en het bouncepercentage in GA4 kunt vinden, raden we het aan om zowel bij “Rapporten” als “Verkenningen” te kijken. Je moet echter wel enige aanpassingen doen om ook het bounce-percentage weer te geven, omdat GA4 zich nu automatisch focust op de engagement rate. Meer weten? Lees dan ook ons blog over Google Analytics 4 en de verschillen met Universal Analytics. 

Geen vaststaande normen over wat “goed” is

Het is ook belangrijk om op te merken dat, hoewel een hoge engagement rate doorgaans positief wordt beschouwd, het geen vaststaande normen heeft. Verschillende bronnen geven verschillende gemiddelden voor wat als een ‘goede’ engagement rate wordt beschouwd. Volgens sommige experts wordt een rate boven de 60% voor B2B-websites en boven de 70% voor B2C-websites als goed beschouwd. Dit verschilt echter wel per niche en website. Ook tussen websites/webshops kunnen er verschillen zijn. Houd hier dus altijd rekening mee bij het analyseren van de engagement rate. 

SEO advies nodig? Neem contact met ons op! 

Of je nu net begint met SEO of een ervaren professional bent die zijn strategie wil verfijnen, ons team bij SEO bureau Onder staat klaar om je te ondersteunen. Met onze diepgaande kennis en jarenlange ervaring zorgen we ervoor dat jouw website optimaal presteert in de zoekmachines. Heb je vragen, wil je een op maat gemaakt advies of gewoon eens sparren over de mogelijkheden? Neem dan snel contact met ons op. 

Voor diegenen die op zoek zijn naar professionele ondersteuning bij het migreren van hun website, biedt onze seo migratie dienstverlening de hulp die nodig is om je SEO waarde te behouden.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.