9+
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
19-6-2023 Kennisbank

Wat is Chat GPT?

Chat GPT, ofwel Chat Generative Pre-trained Transformer, is een geavanceerd taalmodel dat gebruikmaakt van deep learning-technieken om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren. Het is een opmerkelijke prestatie op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) en heeft de manier waarop we menselijke interacties met computers ervaren veranderd. We gaan dieper in op wat Chat GPT precies is, hoe het werkt en welke impact het heeft op verschillende domeinen.

Wat maakt deze chatbot bijzonder?

Chat GPT is een AI-model dat is gebouwd op de GPT architectuur, ontwikkeld door OpenAI. Het is getraind op een enorme hoeveelheid tekstuele data en kan vervolgens menselijke taal begrijpen, interpreteren en genereren. Het is in staat om conversaties te voeren met gebruikers op een manier die bijna natuurlijk aanvoelt. Inmiddels zijn er verschillende versies van Chat GPT. Zo heb je Chat GPT 3, 3.5 (plus) en zelfs al Chat GPT-4.

In tegenstelling tot eerdere chatbots die werken op basis van vooraf geprogrammeerde regels, kan Chat GPT leren van de input die het ontvangt. Het model kan zich aanpassen aan verschillende contexten en kan reageren op specifieke vragen, instructies of opmerkingen. Dit vermogen om dynamisch te reageren op menselijke interacties heeft geleid tot een revolutie in de manier waarop we chat-applicaties en virtuele assistenten ervaren. Wij hebben Google Bard en Chat GPT met elkaar vergeleken, en we bespreken van welke je het best gebruik kan maken

Hoe werkt Chat GPT?

Chat GPT maakt gebruik van een transformer-architectuur, een diep neuraal netwerk dat in staat is om complexe taalpatronen te begrijpen en te genereren. Het model maakt gebruik van “self-supervision” om te leren van grote hoeveelheden ongelabelde tekstuele data. Het leert de onderliggende structuur van taal en bouwt een intern representatiemodel op, dat het vervolgens gebruikt om responsieve en coherente antwoorden te genereren.

Het trainen van Chat GPT is een intensief proces dat gebruikmaakt van grote hoeveelheden rekenkracht en een enorme dataset. Door middel van de eigen supervisie kan het model woorden en zinnen in context begrijpen en de juiste betekenis toekennen. Dit stelt het model in staat om conversaties te voeren op een manier die menselijk aandoet.

Hoe gebruik je Chat GPT?

Chat GPT is een krachtige kunstmatige intelligentie tool die veel verschillende toepassingen heeft, van het schrijven en debuggen van code tot het genereren van mensachtige dialoog. We vertellen je graag meer over deze krachtige tool en toepassingen die wij vaak tegenkomen.

Kiezen van een Programmeertaal en Genereren van Code

Chat GPT kan code genereren in diverse talen, zoals Python en JavaScript. Na het kiezen van de programmeertaal, moet je een prompt voorzien. Deze prompt is een beschrijving van de code die je wilt genereren. Na het geven van de prompt, zal Chat GPT de code genereren en kun je deze implementeren.

Debuggen van Code met Chat GPT

Het is ook mogelijk om Chat GPT te gebruiken om code te debuggen. Identificeer eerst het probleem, isoleer het vervolgens en reproduceer het probleem. Begrijp de code, gebruik debugtools en test de oplossing. Hier volgt een uitleg hoe jij code kunt debuggen met Chat GPT.

 1. Identificeren van het probleem: Je moet eerst vaststellen waar het probleem in je code zich bevindt. Dit kan bijvoorbeeld een onverwachte foutmelding zijn, een functie die niet werkt zoals verwacht, of een deel van de code dat niet correct uitgevoerd wordt.
 2. Isoleren van het probleem: Nadat je het probleem hebt geïdentificeerd, moet je het isoleren. Dit betekent dat je het deel van de code dat het probleem veroorzaakt, moet vinden. Door dit specifieke deel van de code te isoleren, kun je je concentreren op het oplossen van het probleem zonder afleiding van andere delen van de code.
 3. Reproduceren van het probleem: Nu je weet waar het probleem zit, moet je het kunnen reproduceren. Dit betekent dat je de situatie moet kunnen nabootsen waarin het probleem zich voordoet. Dit is belangrijk omdat het je helpt te begrijpen onder welke omstandigheden het probleem zich voordoet.
 4. Begrijpen van de code: Probeer te begrijpen wat de code probeert te doen en waarom het niet werkt zoals verwacht. Dit kan een grondige check van de code inhouden, of het zoeken naar documentatie of hulp online.
 5. Gebruiken van Debugging Tools: Debugging tools kunnen je helpen bij het identificeren en oplossen van problemen in je code. Chat GPT kan suggesties geven over welke debugging tools je zou kunnen gebruiken, afhankelijk van de programmeertaal die je gebruikt.
 6. Testen van de oplossing: Nadat je een oplossing hebt gevonden en geïmplementeerd, is het belangrijk om je code te testen om te verifiëren of het probleem daadwerkelijk is opgelost. Als het probleem nog steeds bestaat, moet je misschien terug naar de eerste stap gaan en het proces herhalen.

Het Creëren van Websites met Chat GPT

Chat GPT is ook een handige tool voor het creëren van websites. Het kan HTML-code schrijven door eenvoudigweg de chatbot aan te geven wat je wilt dat het creëert.

Gebruik van Chat GPT voor beschrijvingen van afbeeldingen

Let op, hoewel Chat GPT geen afbeeldingen kan genereren (alleen na het opgeven van code in de code interpreter functie), kan het wel helpen bij het maken van tekstbeschrijvingen van afbeeldingen, die vervolgens kunnen worden gebruikt als invoer voor andere systemen.

Commercieel Gebruik van Chat GPT

Tenslotte kan Chat GPT worden gebruikt voor commerciële doeleinden, mits dit gebeurt in overeenstemming met de OpenAI API-servicevoorwaarden. OpenAI biedt een commerciële API die bedrijven in staat stelt het GPT-taalmodel te integreren in hun producten of diensten, zoals chatbots of virtuele assistenten.

Wil je weten hoe je een tekst maakt met Chat GPT? Bekijk dan ook onze volgende video:

Helaas, media is alleen beschikbaar wanneer je onze cookies voor Statistieken accepteert
Accepteren

De impact van Chat GPT

De opkomst van Chat GPT heeft verschillende niches beïnvloed. Ook heeft het de manier waarop we omgaan met computers en technologie veranderd. Hier zijn enkele van de belangrijkste gebieden waarop ons favoriete taalmodel een impact heeft gehad:

1. Klantenservice en support

Chat GPT heeft de klantenservice- en support sector getransformeerd door chatbots in staat te stellen complexere vragen en problemen van klanten op te lossen. Door zijn vermogen om natuurlijke taal te begrijpen en context te interpreteren, kan Chat GPT menselijke-achtige interacties bieden en klanten helpen met hun vragen en problemen. Dit heeft geleid tot verbeterde klantervaringen en meer efficiënte ondersteuningsprocessen.

2. Contentgeneratie en schrijfondersteuning

Chat GPT heeft ook zijn weg gevonden naar contentgeneratie en schrijfondersteuning. Schrijvers en contentmakers kunnen het model gebruiken om ideeën te genereren, teksten te bewerken en zelfs volledige artikelen te schrijven. Het taalmodel kan creatieve input bieden, verschillende schrijfstijlen nabootsen en helpen bij het overwinnen van een schrijversblok. Als je benieuwd bent naar hoe je een goede tekst schrijft met behulp van Chat GPT, lees dan vooral ons blog waarin we je vertellen hoe je dit het beste kunt doen. 

3. Onderwijs en leren

In het onderwijs speelt Chat GPT een rol bij gepersonaliseerd leren en online cursussen. Het kan studenten helpen bij het beantwoorden van vragen, uitleg geven over complexe onderwerpen en fungeren als een virtuele docent. AI heeft het potentieel om toegankelijk en adaptief leren te bevorderen, waarbij studenten op hun eigen tempo kunnen leren en ondersteuning kunnen krijgen wanneer dat nodig is.

4. Onderzoek en ontwikkeling

Chat GPT heeft ook een impact gehad op onderzoek en ontwikkeling. Wetenschappers en ingenieurs kunnen het model gebruiken als een tool om complexe problemen op te lossen, hypotheses te genereren en nieuwe ideeën te verkennen. Het vermogen van de chatbot om op basis van context te redeneren en tekst te genereren, heeft de creativiteit en productiviteit in onderzoeksgebieden vergroot.

Toekomstperspectieven en uitdagingen

Hoewel Chat GPT grote vooruitgang heeft geboekt, zijn er nog steeds uitdagingen en ethische overwegingen die moeten worden aangepakt. Er is bijvoorbeeld bezorgdheid over het vermogen van het model om desinformatie te genereren of te misbruiken. Het waarborgen van de verantwoorde inzet van het taalmodel en het vermijden van potentieel schadelijk gebruik zijn belangrijke zorgen voor AI-ontwikkelaars en onderzoekers.

Desondanks blijft de chatbot evolueren en verbeteren. Door voortdurende onderzoek en ontwikkeling zullen toekomstige versies van de handige AI-tool waarschijnlijk nog geavanceerder worden. Met een nog beter taalbegrip en hogere niveaus van contextueel redeneren. Naast Chat GPT heb je tegenwoordig ook al Google Bard (het eigen taalmodel van Google). Wil je meer weten over de verschillen tussen Chat GPT en Google Bard? lees dan ook het blogartikel: Google Bard (Vs. Chat GPT)? Wij duiken erin! Voor de liefhebbers hebben we ook een video:

Helaas, media is alleen beschikbaar wanneer je onze cookies voor Statistieken accepteert
Accepteren

Kun je Chat GPT veilig gebruiken?

Het gebruik van Chat GPT roept bij sommigen vragen op rondom veiligheid en privacy. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, stelt hoge prioriteit aan deze aspecten. Persoonlijke gegevens zoals telefoonnummers worden versleuteld, veilig opgeslagen en uitsluitend gebruikt voor belangrijke meldingen of identiteitsverificatie. Het bedrijf deelt deze informatie niet met externe partijen

Toch zijn er ook risico’s

Toch zijn er zeker risico’s aan verbonden. Deze omvatten onder andere mogelijke problemen met data privacy en vertrouwelijkheid, model- en outputbias, intellectuele eigendom en auteursrechtelijke kwesties, cyberfraude risico’s, en risico’s voor consumentenbescherming. ChatGPT slaat gesprekken op om toekomstige modellen te trainen en problemen op te lossen. Het is echter belangrijk om te begrijpen dat jouw informatie in de promptresultaten van andere gebruikers kan terechtkomen. Daarom is het van cruciaal belang om geen gevoelige informatie te delen, denk hierbij met name aan persoonsgegevens.

Chat GPT voor school gebruiken? Dit kan vervelende consequenties hebben

Het is ook belangrijk op te merken dat het gebruik van ChatGPT voor schoolopdrachten als “valsspelen” wordt beschouwd en ernstige consequenties kan hebben. Universiteiten en hogescholen kunnen wijzigingen in woordgebruik, toon of complexiteit opmerken die erop wijzen dat het werk is gegenereerd door een AI-tool zoals Chat GPT. Ondanks deze risico’s kan Chat GPT op een verantwoorde manier gebruikt worden, zelfs door de jeugd. Om het meeste uit ChatGPT te halen, is het belangrijk om duidelijke en beknopte prompts op te geven. Specificeer zo veel mogelijk en gebruik trefwoorden om Chat GPT te helpen begrijpen wat je zoekt.

Kun je Chat GPT gratis gebruiken?

Er zijn verschillende manieren om Chat GPT, het revolutionaire AI-chatmodel van OpenAI, zonder kosten te gebruiken, zelfs zonder een OpenAI-account. Een van de meest eenvoudige benaderingen is via Bing Chat. Het is toegankelijk voor het grote publiek en kan worden gebruikt zonder aanmelding, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor gebruikers die het registratieproces willen vermijden. Bing Chat is beschikbaar op de Bing mobiele app en via de desktop.

Een andere optie is Merlin, een browserextensie beschikbaar voor zowel Google Chrome als Microsoft Edge. Merlin stelt gebruikers in staat om te profiteren van de krachtige functies van Chat GPT zonder het vereiste van een OpenAI-account.

Tenslotte is er de ChatGPT Writer chrome extensie, een geavanceerde tool waarmee je kunt profiteren van de AI-mogelijkheden van Chat GPT zonder kosten. Chat GPT Writer maakt het herschrijven van teksten eenvoudig en snel, en is ideaal voor taken waarbij veel herschreven moet worden.

Ondanks de mogelijke kosten en de noodzaak van verificatie, biedt Chat GPT zowel gratis als betaalde versies met AI-aangedreven antwoorden in meerdere talen. Hoewel de betaalde versie extra functies biedt zoals 24/7 klantensupport en prioriteitsreacties, kunnen de gratis opties voldoende zijn voor gebruikers die slechts basisfuncties nodig hebben. Of je nu kiest voor de gratis of betaalde versie, de kracht van Chat GPT maakt het een waardevolle tool voor velen. Hieronder zie je de prijzen van Chat GPT 3,5 en Chat GPT 4. Chat GPT 3 kun je gratis gebruiken als je een account aanmaakt.

Chat GPT en SEO

Chat GPT kan ook zeker worden gebruikt als een hulpmiddel voor SEO. Marketeers en SEO specialisten kunnen het model inzetten om ideeën te genereren voor nieuwe inhoud, vragen van gebruikers te beantwoorden en boeiende en relevante teksten te schrijven. Dit kan helpen bij het creëren van content die zowel zoekmachines als gebruikers aanspreekt, en de positie van een website in de zoekresultaten verbetert. Bij SEO bureau Onder zijn we continue aan het analyseren hoe wij AI kunnen inzetten voor onze dienstverlening, uiteraard op een effectieve wijze.

Het is belangrijk op te merken dat SEO en Chat GPT elkaar niet volledig vervangen. Traditionele SEO-praktijken, zoals het optimaliseren van metadata, interne linkbuilding en technische optimalisatie, blijven relevant en belangrijk voor een goede vindbaarheid in zoekmachines. Echter, het integreren van conversational search en het gebruik van AI taalmodellen kunnen de SEO-strategieën verrijken en helpen om beter in te spelen op het veranderende zoekgedrag van gebruikers.

SEO advies nodig? Neem contact met ons op

Chat GPT heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we menselijke interacties met computers ervaren. Het vermogen om natuurlijke taal te begrijpen en te genereren heeft geleid tot verbeterde klantenservice, geavanceerde contentgeneratie en nieuwe mogelijkheden in onderwijs en onderzoek. Terwijl AI blijft evolueren, is het van cruciaal belang dat we de ethische implicaties en uitdagingen begrijpen en aanpakken. Zo zorgen we voor verantwoord gebruik van deze technologie. Wil jij sterke teksten op jouw website, waarbij onze experts altijd rekening houden met de nieuwste ontwikkelingen en best-practises? Neem dan contact met ons op!

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.