9+
illustratie wat is yoast seo?
Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
20-12-2022 Kennisbank

Yoast SEO: De geschikte SEO plugin voor jouw WordPress website?

Yoast SEO is een populaire plugin voor zoekmachineoptimalisatie voor WordPress-websites. Het biedt gebruikers de mogelijkheid om hun website te optimaliseren voor zoekmachines door middel van verschillende tools en features. Zo kan Yoast SEO bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van meta-tags, het genereren van sitemaps en het analyseren van de leesbaarheid van content. In deze tekst zullen we dieper ingaan op de verschillende mogelijkheden van Yoast SEO en hoe je de plugin kunt gebruiken om het online succes van je website te vergroten.

Wat kun je allemaal met deze plugin?

Met de Yoast SEO plugin kun je verschillende aspecten van je website optimaliseren voor zoekmachines. Zo kun je bijvoorbeeld meta-tags voor je pagina’s opstellen, zodat deze duidelijk en relevant zijn voor zoekmachines. De plugin biedt ook de mogelijkheid om een sitemap te genereren, wat ervoor zorgt dat alle pagina’s op je website makkelijk gevonden kunnen worden door zoekmachines. Verder bevat de plugin ook een leesbaarheidsanalyse, waarmee je kunt controleren of je content aantrekkelijk is om te lezen en of deze voldoet aan bepaalde SEO-normen. Daarnaast biedt Yoast SEO ook mogelijkheden om je social media-profielen te integreren en te optimaliseren voor de zoekresultaten van zoekmachines.

Hoe werkt de Yoast SEO plugin?

De Yoast SEO plugin biedt gebruikers een aantal handige tools om de SEO van hun website te verbeteren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een preview te maken van hoe je website eruit zal zien in de zoekresultaten van Google, zodat je kunt zien hoe je titel en omschrijving worden weergegeven en of deze aantrekkelijk zijn voor gebruikers. De plugin bevat ook een SEO-score waarmee je kunt zien hoe goed je website scoort op verschillende SEO-gebieden en wat je kunt doen om deze te verbeteren. Als je deze tools en features gebruikt, kun je je website optimaliseren voor zoekmachines en het online succes ervan vergroten. Houd er wel rekening mee dat Yoast enkel tips geeft om de SEO van jouw website te verbeteren, en dat de plugin niet leidend is.

Hoeveel betaal je voor Yoast premium?

Hieronder zie je de prijzen voor de Yoast premium plugin in 2022. De prijzen worden hierin vergeleken met de prijs in 2021. De current price was de prijs van 2021 en de new price de prijs van 2022.

Yoast SEO pricing

Bron: Yoast SEO

Wat is beter: Yoast SEO of Rank Math?

Yoast SEO is al jaren een van de meest succesvolle WordPress-plugins, maar Rank Math heeft in minder dan twee jaar tijd een enorme groei doorgemaakt met meer dan een half miljoen gebruikers en is daarom een waardige concurrent van de favoriet onder WordPress-gebruikers.

We hebben per categorie aangegeven welke plugin wat ons betreft ons de winnaar is. We hebben hierin onderscheid gemaakt tussen installatie, zoektermen, functies, gebruiksvriendelijkheid en de prijs van de plugins.

Zoektermen: voor de gratis versie is Rank Math ongetwijfeld de winnaar, met meer beschikbare trefwoorden en een gedetailleerdere beoordelingssysteem dan Yoast SEO (0-100 versus rood-oranje-groen).

Installatie: We geven het een gelijkspel, aangezien beide plugins een gemakkelijk doorloopproces bieden. Hoewel Yoast video walkthroughs en demonstraties heeft, onderscheidt Rank Math zich door ‘Easy’ en ‘Advanced’ instellingen.

Gebruiksvriendelijkheid: Dit hangt af van persoonlijke voorkeur, aangezien Yoast SEO wel meer opties biedt voor bewerking van de meta-box, en ook zijbalkopties.

Functies: Rank Math biedt veel meer gratis functies dan Yoast SEO, waaronder enkele basiselementen van functies die beschikbaar zijn in de premiumversie van Yoast SEO en add-ons, zoals één locatie voor lokale SEO.

Prijs: Rank Math is veel betaalbaarder en uitgebreider in al zijn pakketten, waaronder onbeperkt gebruik op meerdere sites als onderdeel van de premiumprijs. Alles zit in één prijs inbegrepen, in tegenstelling tot Yoast SEO dat is opgedeeld in add-ons en premium pakketten.

Hoe voeg je een sitemap toe aan de Yoast SEO plugin?

Om een sitemap toe te voegen aan de Yoast SEO plugin, volg je de volgende stappen:

• Log in op het WordPress-dashboard van je website.
  • Klik op de optie ‘Plugins’ in het linkermenu en selecteer vervolgens ‘Geïnstalleerde Plugins’.
  • Zoek naar de Yoast SEO-plugin en selecteer deze.
  • Klik op de knop ‘Instellingen’ onder de pluginnaam.
  • Selecteer vervolgens het tabblad ‘Gereedschappen’ aan de linkerkant van het scherm.
  • Scroll naar beneden tot je de sectie ‘Sitemap’ ziet en klik op de knop ‘Sitemap bekijken’.

Er zal nu een nieuw scherm openen met de sitemap van je website. Je kunt de sitemap ook bekijken door ‘sitemap_index.xml’ toe te voegen aan het einde van de URL van je website.

Let op: Als je de Yoast SEO-plugin hebt geïnstalleerd, wordt de sitemap automatisch gegenereerd en gepubliceerd. Je hoeft geen extra stappen te ondernemen om de sitemap toe te voegen. Als je echter problemen ondervindt met het bekijken van de sitemap of als je de sitemap wilt bijwerken, kun je de bovenstaande stappen volgen om de sitemap te bekijken en eventueel te wijzigen.

Beter gevonden worden in de zoekresultaten? Laat je helpen door onze experts!

Als je op zoek bent naar SEO-hulp bij  je website, dan ben je bij SEO bureau Onder aan het juiste adres. Ons team van ervaren SEO-specialisten staat klaar om jou te helpen bij het verbeteren van de vindbaarheid van jouw website. Neem snel contact met ons op, of vraag vandaag nog een gratis SEO live analyse aan.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!