9+

Christine te Flierhaar

Content marketing stagiaire
31-3-2023 Kennisbank

SEO en voice search: hoe speel je er op in?

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van zoekmachines, is voice search. Voice search is een nieuwe manier van zoeken waarbij je gebruik maakt van spraak assistenten zoals Siri, Google Assistant of Alexa. Laten we wat dieper ingaan op hoe je kunt inspelen op voice search met SEO.

Wat is voice search precies?

Zoals benoemd, is voice search een manier van zoeken waarbij je spraakassistenten inzet. In plaats van dat je een zoekopdracht typt in de zoekbalk, spreek je je zoekopdracht letterlijk uit. Bijvoorbeeld ‘Hé Siri, hoe is het weer vandaag?’ of ‘Alexa, waar is de dichtstbijzijnde pizzeria?’. Vervolgens zal de spraakassistent een antwoord geven op jouw vraag of een lijst van zoekresultaten tonen die relevant zijn voor jouw zoekopdracht.

Hoe kan je met SEO inspelen op voice search?

Als je ervoor wilt zorgen dat jouw website gevonden wordt via voice search, is het belangrijk om de volgende tips mee te nemen in jouw SEO-strategie:

  • Focus wat meer op lange zoektermen en zinnen: Als mensen hun zoekopdracht inspreken, doen ze dat vaak in lange zoektermen en zinnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn ‘Wat zijn de beste restaurants in Amsterdam?’, in plaats van alleen ‘beste restaurants amsterdam’
  • Anticipeer op vragen die worden gesteld in een conversatie: Mensen stellen vaak vragen als ze gebruik maken van voice search. Het is daarom belangrijk om je content zo te schrijven dat het antwoord geeft op deze vragen. Stel jezelf de vraag: welke vragen zou iemand mij stellen als hij op zoek is naar mijn producten of diensten?
  • Optimaliseer je website voor lokale SEO: Mensen gebruiken vaak voice search om lokale informatie te vinden, zoals ‘Waar is de dichtstbijzijnde snackbar?’. Zorg er daarom voor dat jouw website geoptimaliseerd is voor lokale zoekopdrachten.
  • Zorg dat je website klaar is voor voice search: Het kan natuurlijk zo zijn dat jouw website technisch niet in orde is voor voice search. Zorg er voor dat je website dat wél is, door bijvoorbeeld gebruik van gestructureerde data.

Is je website geoptimaliseerd voor voice search?

Als je website niet geoptimaliseerd is voor voice search, kan dit invloed hebben op je ranking in de SERP. Volgens sommige SEO-experts is voice SEO zelfs noodzakelijk om effectief gevonden te worden in de zoekresultaten via spraakassistenten. Het optimaliseren van je content voor voice search kan voordelen bieden zoals het verbeteren van de gebruikerservaring, het vergroten van het mobiele verkeer, het bereiken van een breder publiek, het verbeteren van de lokale seo en het verbeteren van de zichtbaarheid van je merk.

Het is belangrijk om te onthouden dat het optimaliseren van je content voor voice search niet betekent dat je je hele seo-strategie moet veranderen. Het is slechts een aanvulling op je bestaande strategie. Het gaat erom dat je ervoor zorgt dat je website gemakkelijk te vinden is via voice-search en dat je content op een natuurlijke en conversiegerichte manier is geschreven. 

Zorg dat je te verstaan bent

Als je podcasts maakt, is het ook belangrijk om deze te optimaliseren voor SEO! Met Google die actief audio content scant op context, zijn SEO voor podcasts best practices een belangrijke groeistrategie geworden. Het is dan wel belangrijk om te onthouden dat voice recognition software moeite kan hebben met het transcriberen van woorden van mensen die snel spreken, woorden aan elkaar rijgen of een sterk accent hebben. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je content zo duidelijk en natuurlijk mogelijk is.

Aan de slag!

Voice search is dus een belangrijke ontwikkeling, wat invloed kan hebben op SEO. Heb je nog vragen over voice search? Bij Onder helpen we je graag! Wij bieden verschillende SEO diensten aan om bij te dragen aan de optimalisatie van jouw website. Benieuwd naar wat ons team te bieden heeft? Neem dan gerust contact op met onze SEO specialisten.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.