9+
Emma Geerts

Emma Geerts

SEO & Communicatie Specialist
26-7-2022 Technische SEO,

Sitemaps uitgelegd én 3 tips

Het helpt zoekmachines om je site efficiënter te crawlen en gebruikers om de informatie die ze zoeken makkelijker te vinden. Ze worden gebruikt om crawlers en gebruikers te helpen specifieke pagina’s of types van inhoud binnen een website te vinden. Een sitemap is niet noodzakelijk voor elke website, maar kan wel nuttig zijn in bepaalde situaties. In dit artikel lees je meer over sitemaps plus vier handige tips wanneer je hiermee bezig gaat.

Wat is een sitemap?

Een sitemap bevat informatie over de pagina’s en andere inhoud op je website. Dit omvat de titel, URL, trefwoorden, afbeeldingen en andere informatie. Sitemaps helpen zoekmachines en gebruikers om de informatie die ze zoeken makkelijker te vinden.

Een sitemap toont het pad dat zoekmachines moeten volgen door je content. Het helpt gebruikers ook bij het navigeren op je website als ze gebruik maken van ondersteunende technologie, zoals een schermlezer, die de pagina’s in de sitemap volgt.

Wat doet een sitemap?

Het doel van een sitemap is om zoekmachines en gebruikers te helpen de structuur van de website te begrijpen en gemakkelijker door de inhoud te navigeren.

Door een sitemap aan te bieden, kunnen zoekmachines de website beter indexeren en begrijpen welke pagina’s belangrijk zijn en hoe deze gerelateerd zijn aan elkaar. Dit kan helpen om de ranking van de website in de zoekresultaten te verbeteren.

Een sitemap kan ook helpen om de gebruikerservaring te verbeteren door het gemakkelijker te maken om door de inhoud van de website te navigeren. Bezoekers kunnen de sitemap gebruiken om snel te vinden wat ze zoeken en om de structuur van de website beter te begrijpen.

Er zijn verschillende soorten sitemaps, zoals HTML-sitemaps die specifiek zijn ontworpen voor gebruikers en XML-sitemaps die specifiek zijn ontworpen voor zoekmachines. Het maken van een sitemap is een belangrijk onderdeel van de optimalisatie van de zoekmachine en kan bijdragen aan de zichtbaarheid en bruikbaarheid van een website.

Hoe maak je een sitemap?

Met een sitemap generator kun je de pagina’s van je website selecteren en vervolgens een sitemap maken op basis van die pagina’s. Je kunt de volgorde van de links, titel, en andere informatie, en de sitemap generator zal een sitemap bestand in XML-formaat maken dat je vervolgens kunt uploaden naar je website.

Waar vind je de sitemap?

De locatie van de sitemap op een website kan verschillen, afhankelijk van de manier waarop deze is gemaakt en geïmplementeerd. Er zijn echter een aantal manieren om de sitemap van een website te vinden:

 • /sitemap.xml: Als een website een XML-sitemap heeft, kan deze vaak worden gevonden op de locatie /sitemap.xml. Dit is de standaardlocatie voor XML-sitemaps en zoekmachines zijn geprogrammeerd om deze locatie te zoeken.
 • /sitemap_index.xml: Voor websites met meerdere sitemaps kan een sitemap-indexbestand worden gemaakt dat verwijst naar de individuele sitemaps. Dit indexbestand kan worden gevonden op /sitemap_index.xml.
 • Robots.txt: De sitemap-URL kan ook worden opgenomen in het robots.txt-bestand van een website. Dit bestand bevindt zich meestal in de hoofdmap van de website en wordt door zoekmachines gebruikt om te bepalen welke pagina’s op de site moeten worden geïndexeerd.
 • Google Search Console: Webmasters kunnen ook de sitemap van hun website indienen via Google Search Console, wat kan helpen om de website beter te indexeren door zoekmachines. Als je toegang hebt tot de Search Console, kun je de sitemap vinden onder het tabblad Sitemaps.

Hoe ziet een goede sitemap eruit?

Een goede sitemap is een hiërarchische lijst van alle pagina’s op een website, georganiseerd in een logische structuur. Een goede sitemap is gemakkelijk te lezen en te begrijpen voor zoekmachines en gebruikers. Hier zijn enkele kenmerken van een goede sitemap:

 • Eenvoudig te navigeren: Een goede sitemap is gemakkelijk te navigeren en bevat een overzichtelijke en logische structuur van de website.
 • Inclusief alle pagina’s: Een goede sitemap bevat een lijst met alle pagina’s op de website, inclusief pagina’s die moeilijk te vinden zijn of die niet zijn gekoppeld aan andere pagina’s op de site.
 • Categorisatie: Een goede sitemap bevat categorieën die de inhoud van de website beschrijven en helpt gebruikers en zoekmachines om gemakkelijk door de inhoud te navigeren.
 • Up-to-date: Een goede sitemap wordt regelmatig bijgewerkt om nieuwe pagina’s of inhoud op de website weer te geven.
 • Inclusief metadata: Een goede sitemap kan metadata bevatten, zoals de laatste datum van wijziging en de prioriteit van de pagina, die zoekmachines kunnen gebruiken om de website beter te indexeren.
 • Geschikt formaat: Een goede sitemap moet in een geschikt formaat worden opgeslagen, zoals XML of HTML, afhankelijk van het type sitemap dat wordt gebruikt.

Door het volgen van deze kenmerken kan een sitemap zorgen voor een betere navigatie van de website en de vindbaarheid van de inhoud door zoekmachines en gebruikers verbeteren.

3 tips voor sitemaps

 1. Blijf actueel: maak een sitemap elke keer wanneer je je website update, zodat zoekmachines je pagina’s gemakkelijk kunnen vinden en updaten
 1. Hou het simpel: zorg ervoor dat de sitemap niet te veel informatie bevat. Het moet de basis URL en titel van elke pagina bevatten, maar geen details die niet nuttig zijn voor crawlers
 1. Als je nieuwe pagina’s toevoegt aan je site, zorg er dan voor dat je ze ook toevoegt aan je sitemap. Op dezelfde manier, verwijder pagina’s van je sitemap als je ze verwijdert van je website. Bij SEO migraties is het ook belangrijk om voldoende aandacht te geven aan je sitemap

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op!

Wil je graag meer weten? Lees dan ook onze interessante blogs over sitemaps in Search Console en hoger scoren in Google.
Op zoek naar gericht SEO advies? Neem contact op met onze SEO specialisten, of bekijk de SEO diensten die wij aanbieden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse en krijg inzicht in hoe jouw site ervoor staat, of vraag direct een SEO audit aan.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.