9+
Illustratie wat is crawlen?
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
26-7-2022 Kennisbank

Wat is crawlen? 

Een website crawl is een proces waarbij zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo! de inhoud van uw website onderzoeken en deze indexeren in de zoekresultaten. Een crawl kan handmatig of automatisch worden uitgevoerd. Dit laatste gebeurt wanneer u een robot.txt-bestand op jouw site hebt en de crawler weet dat hij bepaalde directory’s niet mag openen. Bij het crawlen van een website geeft de crawler prioriteit aan bepaalde pagina’s, zoals home-, categorie- of contactpagina’s. In dit artikel meer over het crawlen van een website. 

Wat is een website crawl?

Een website crawl is een proces waarin een bot/spider ontdekt wat jou website te bieden heeft. Hij bekijkt de code en inhoud van jouw site om te weten te komen welke URL’s jouw website heeft. De zoekmachine indexeert vervolgens deze informatie, waardoor jouw website in de zoekresultaten verschijnt. Lees meer over de verschillende soorten crawlers in ons artikel daarover.

HTML crawl

Een website crawl wordt ook wel een HTML crawl genoemd, omdat het wordt uitgevoerd door software die de HTML-code van jouw site leest om uit te vinden waar de site over gaat. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de website crawl gebeurt voordat jouw site verschijnt in de zoekresultaten. Het kan een aantal dagen – tot een aantal maanden – duren voordat een nieuwe website in de resultaten van zoekmachines verschijnt. Vind je het te lang duren voordat een pagina geïndexeerd wordt? Dan kun je jouw nieuwe pagina’s toevoegen aan Google Search Console, om URL’s prioriteit te geven voor indexatie in de Google SERP’s. . 

Waarom is een website crawl belangrijk voor SEO?

Een website crawl is belangrijk omdat het zoekmachines in staat stelt jouw site te ontdekken en te indexeren. Als jouw website niet vindbaar is voor zoekmachines, zul je geen bezoekers krijgen van organische zoekacties. Daarom is het belangrijk dat jouw website goed gecrawld kan worden. Als jouw website makkelijk ‘crawlable’ is, wordt het makkelijker om jouw website te vinden en nieuwe pagina’s te indexeren. Meer weten? Lees dan ook het kennisbankartikel: Begrijpen hoe Google je website indexeert, of ons blog: Indexdekking in Search Console: de SEO control room van je website.

Problemen aan het licht brengen 

Een website crawl kan ook problemen met jouw site aan het licht brengen. Als de crawler jouw afbeeldingen of inhoud niet opmerkt, kan dit een teken zijn dat ze niet geoptimaliseerd zijn. Dit kan een negatieve invloed hebben op SEO. Je krijgt met een website crawl inzicht in technische mankementen rond jouw website. In dit geval voer je zelf een website crawl uit met bijvooorbeeld Deepcrawl of ScreamingFrog en zijn het niet de zoekmachines die jouw website crawlen. Vooral bij SEO migraties crawlen wij voortdurend websites voor nieuwe inzichten, bijvoorbeeld om te kijken of alle 301 redirects goed staan ingesteld en er geen 404 pagina’s meer zijn. 

Hoe laat je jouw website beter crawlen?

Het eerste wat je moet doen is een sitemap maken. Dit zal de crawler helpen om jouw site en de inhoud ervan gemakkelijk te ontdekken. Als het gaat om inhoud, moet je ervoor zorgen dat het zowel nuttig is voor uw bezoekers en geoptimaliseerd voor de zoekmachines. Je kunt dit onder andere doen door te zorgen voor unieke inhoud. Het kopiëren en plakken van content van andere websites is dus geen goed idee en kan voor problemen zorgen. Je spreekt dan over duplicate content. Dit is schadelijk voor SEO. 

Vermijd taalfouten

Naast dat jouw content uniek moet zijn, is het ook belangrijk dat jouw website zo min mogelijk taalfouten bevat. Ook moest de site makkelijk leesbaar zijn. Dit maakt het voor de Googlebot makkelijker om te zien waar jouw website over gaat. Ook wordt er een minimale lengte van 300 woorden aangeraden per pagina, zodat Google genoeg context heeft bij het onderwerp van jouw webpagina. Anders krijg je te maken met thin pages. Weten hoe je een goede SEO tekst schrijft? Bekijk dan ook ons blog: Schrijven voor SEO in 6 stappen.

Ontdekken en indexeren 

Een website crawl is een zeer belangrijk aspect van elke website. Het stelt zoekmachines in staat om jouw site te ontdekken en te indexeren, wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van organisch verkeer. Wil je dat jouw website snel en goed geïndexeerd wordt? Maak dan een sitemap aan, optimaliseer jouw pagina en zorg ervoor dat jouw website een betrouwbare bron is van informatie. Bij SEO bureau Onder helpen wij jou graag met het optimaliseren van jouw website en geven wij jou graag SEO advies, zodat jij beter gaat ranken en meer organisch zoekverkeer krijgt. 

SEO advies nodig? Neem contact met ons op!

Wil jij dat wij jou SEO advies geven, bijvoorbeeld voor een website migratie? Bekijk dan snel onze SEO diensten pagina. Naast technische SEO kennis, hebben wij bij SEO bureau Onder ook ervaren content – en linkbuilding specialisten in dienst. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.