9+
Wat is een SERP? Hoe komt deze tot stand?

Christine te Flierhaar

Content marketing stagiaire
7-3-2023 Kennisbank

Wat is een SERP?

‘SERP’ staat voor ‘Search Engine Results Page’ en verwijst naar de pagina met zoekresultaten die verschijnt nadat iemand een zoekopdracht heeft ingevoerd in een zoekmachine zoals Google, Bing of Yahoo. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een recept voor een chocoladetaart, krijg je een lijst aan zoekresultaten te zien. De pagina waarop al die zoekresultaten staan, is dus de SERP. Maar hoe komen deze resultaten tot stand?

Waar bestaat de SERP uit?

Doorgaans bevat de zoekmachine resultatenpagina een lijst met organische zoekresultaten, betaalde advertenties en aanvullende informatie. De organische zoekresultaten die bovenaan de SERP verschijnen, dus na de advertenties, zijn over het algemeen de meest relevante en autoritaire resultaten voor de ingevoerde zoekopdracht. Zoekmachines zijn continu bezig met het verbeteren en optimaliseren van hun algoritme, om de meest relevante zoekresultaten te presenteren. 

De SERP bevat wel meer dan alleen webpagina’s. Zoekmachines hebben de SERP ook uitgebreid met extra functies en informatie, zoals een ‘featured snippet’ lokale zoekresultaten, afbeeldingen, videokoppelingen, kennisgrafieken en nog veel meer. Dit maakt het voor gebruikers nog makkelijker om de antwoorden te vinden naar waar ze op zoek waren, zonder daarvoor eerst verschillende websites te moeten bezoeken.

De SERP is dus eigenlijk het eindproduct van een ingewikkeld en geavanceerd algoritme dat zoekmachines gebruiken om webpagina’s te indexeren en te rangschikken op basis van relevantie en autoriteit. Dit proces gebeurt razendsnel en gebeurt met behulp van tientallen verschillende rankingfactoren. Het is belangrijk om te beseffen dat de SERP niet statisch is en voortdurend verandert. De zoekopdrachten die mensen invoeren, veranderen geregeld en zoekmachines spelen hierop in door hun algoritmes aan te passen. Ook ontstaan er steeds meer nieuwe soorten content, bijvoorbeeld podcasts, die langzamerhand ook hun weg vinden naar de SERP.

Organische en geadverteerde zoekresultaten

Organische zoekresultaten zijn de resultaten die niet worden geadverteerd en worden gegenereerd door het zoekalgoritme van de zoekmachine. Deze resultaten worden gerangschikt op basis van relevantie en autoriteit van de website die wordt weergegeven. De positie van een website op de SERP wordt bepaald door de kwaliteit van de website gebaseerd op zoekwoorden, inhoud, backlinks, laadtijd en nog veel meer factoren.

Geadverteerde resultaten zijn betaalde advertenties die boven of naast de organische zoekresultaten worden weergegeven. Adverteerders kunnen bieden op zoekwoorden om hun advertenties op bepaalde zoekopdrachten te laten verschijnen. Het weergeven van gesponsorde resultaten op de SERP is een manier voor zoekmachines om geld te verdienen aan adverteerders en is een belangrijke inkomstenbron voor zoekmachines.

Ontwikkelingen van de SERP

De SERP van welke zoekmachine dan ook, zal zich natuurlijk steeds verder blijven ontwikkelen. Omdat dit constant in beweging is, is het moeilijk te voorspellen wat de ontwikkelingen precies zullen zijn. Er zijn wel enkele trends die naar verwachting de komende jaren de SERP zullen beïnvloeden, dit zijn onder andere: 

 • Voice search: met de groeiende populariteit van smart speakers en digitale assistenten zoals Siri en Alexa, zal voice search een steeds belangrijkere rol spelen binnen de SERP. Wat hierbij opvallend is, is de verschuiving van korte zoekwoorden naar lange zoekopdrachten en het gebruik van natuurlijke taal.
 • Visuele zoekopdrachten: hierbij kunnen gebruikers afbeeldingen gebruiken om zoekopdrachten uit te voeren, wat steeds populairder wordt. Dit zal waarschijnlijk leiden tot meer visuele inhoud op de SERP, zoals afbeeldingen en video’s.
 • Featured snippets: deze korte antwoorden die bovenaan de SERP worden weergegeven zullen steeds belangrijker worden. Dit zal gaan leiden tot meer focus op de optimalisatie van inhoud op webpagina’s voor featured snippets plus het gebruik van gestructureerde gegevens om zoekmachines te helpen beter begrijpen wat de inhoud bevat.
 • Lokale zoekopdrachten: deze worden steeds belangrijker, vooral voor mobiele gebruikers die onderweg zijn. Dit zal waarschijnlijk leiden tot meer nadruk op lokale SEO en Google My Business-vermeldingen.
 • Personalisatie: zoekmachines zullen meer aandacht besteden aan de persoonlijke voorkeuren van de individuele gebruikers, zoals zoekgeschiedenis en locatie, om meer gepersonaliseerde zoekresultaten te bieden. Dit zal leiden tot meer nadruk op specifiek gepersonaliseerde inhoud en targeting.

Aan de slag!

De Search Engine Result Page is veel meer dan alleen een lijst met webpagina’s. Het is het resultaat van een complex algoritme dat voortdurend wordt geoptimaliseerd om de meest relevante zoekresultaten te tonen. Zie je jouw bedrijf al op de SERP staan? Bij Onder helpen we je graag om dit te bereiken. Wij bieden verschillende SEO diensten aan om bij te dragen aan de optimalisatie van jouw website. Benieuwd naar wat wij je kunnen bieden? Neem dan gerust contact op met onze SEO specialisten.

Voor diegenen die op zoek zijn naar professionele ondersteuning bij het migreren van hun website, biedt onze seo migratie dienstverlening de hulp die nodig is om je SEO waarde te behouden.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.