9+
Illustratie SEO tools
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

Welke SEO tools moet ik kennen?

Search Engine Optimization (SEO) is een essentieel aspect van digitale marketing en websitebeheer. Met de juiste SEO-strategie kan jouw website een hogere positie in zoekmachineresultaten bereiken, wat leidt tot meer verkeer en potentiële klanten. In dit artikel bespreken we de belangrijkste SEO-tools die je moet kennen om je website te optimaliseren. We zullen niet alleen de tools benoemen, maar ook uitleggen hoe je deze kunt gebruiken en wat de voordelen zijn.

SEO en het belang van tools

SEO omvat het optimaliseren van je website om hoger te scoren in zoekmachines zoals Google en Bing. Dit wordt bereikt door verschillende strategieën en technieken toe te passen, zoals het optimaliseren van content, verbeteren van de website structuur, en het bouwen van backlinks. SEO-tools zijn programma’s die je helpen bij deze taken door waardevolle data en inzichten te bieden.

Google Analytics: de basis van website analyse

Google Analytics is een gratis webanalyse-service aangeboden door Google. Het stelt website-eigenaren en marketeers in staat om gedetailleerde informatie te verzamelen en te analyseren over hoe bezoekers hun website gebruiken. Met Google Analytics kunnen gebruikers gegevens bekijken zoals het aantal bezoekers, de herkomst van het verkeer, de bezochte pagina’s, de gemiddelde verblijfsduur op de site, de conversieratio’s en nog veel meer. Deze informatie helpt website-eigenaren om inzicht te krijgen in het gedrag van hun gebruikers. Google Analytics is een waardevol instrument voor het meten en verbeteren van de prestaties van websites en online campagnes.

Google Search Console: optimaliseer voor zoekmachines

Google Search Console is een gratis online tool van Google die website-eigenaren en webmasters helpt om inzicht te krijgen in hoe hun website presteert in de zoekresultaten van Google. Met Google Search Console kunnen gebruikers verschillende aspecten van hun website beheren en optimaliseren om de zichtbaarheid en rangschikking in Google-zoekresultaten te verbeteren.

Met Google Search Console kun je:

 • Controleren welke zoekwoorden mensen gebruiken om naar je website te zoeken en welke pagina’s in de zoekresultaten worden weergegeven.
 • Problemen met je website identificeren en oplossen, zoals crawl-fouten, indexeringproblemen en beveiligingsproblemen.
 • Sitemaps indienen om Google te helpen begrijpen welke pagina’s op je website moeten worden geïndexeerd.
 • Inzicht krijgen in de prestaties van je website, inclusief klikken, vertoningen en de gemiddelde positie in zoekresultaten.
 • Controleren of je website mobielvriendelijk is en aanbevelingen krijgen voor verbeteringen.
 • Ontdekken welke websites naar jouw site linken en welke interne en externe links er op je site zijn.

Google Mijn Bedrijf: lokale SEO

Google Mijn Bedrijf (GMB) is een essentiële tool voor lokale bedrijven die zich bezighouden met lokale zoekmachineoptimalisatie (SEO). Met GMB kun je niet alleen je bedrijfsvermelding op Google beheren, maar het biedt ook een breed scala aan functies die van vitaal belang zijn om je online aanwezigheid te versterken en potentiële klanten aan te trekken in je lokale gemeenschap.

Enkele aanvullende voordelen van het gebruik van Google Mijn Bedrijf:

 • Verbeterde zichtbaarheid: Door je bedrijfsinformatie up-to-date te houden op GMB, vergroot je je kansen om op te duiken in lokale zoekresultaten wanneer potentiële klanten naar producten of diensten in jouw branche zoeken.
 • Interactie met klanten: Je kunt gemakkelijk reageren op reviews die klanten achterlaten op je GMB-pagina. Het tonen van actieve betrokkenheid bij feedback laat zien dat je om je klanten geeft en kan hun vertrouwen vergroten.
 • Inzichten en analyse: Google Mijn Bedrijf biedt waardevolle inzichten over hoe klanten je bedrijf vinden. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe vaak je bedrijfsvermelding is weergegeven in zoekresultaten en hoe vaak gebruikers op je website hebben geklikt, wat cruciale informatie is om je marketingstrategie te finetunen.
 • Foto’s en video’s: Je kunt afbeeldingen en video’s toevoegen aan je GMB-vermelding om potentiële klanten een beter beeld te geven van je bedrijf en wat je te bieden hebt.
 • Servicegebieden: Voor bedrijven die geen fysieke winkel hebben maar services aanbieden binnen bepaalde regio’s, kun je je servicegebieden specificeren op GMB om ervoor te zorgen dat je wordt weergegeven in relevante lokale zoekopdrachten.
 • Google Posts: Met Google Posts kun je aankondigingen, aanbiedingen of evenementen direct op je GMB-pagina delen, waardoor je de betrokkenheid van klanten kunt vergroten.

SEMrush: een alles-in-één SEO Platform

SEMrush is een uitgebreide SEO-tool die helpt bij keyword research, site audits, concurrentieanalyse, en nog veel meer. Het biedt gedetailleerde inzichten die je kunnen helpen bij het identificeren van kansen en het verbeteren van je SEO-strategie.

Mangools: gebruiksvriendelijk en effectief

Mangools is een gebruiksvriendelijke toolset die zich richt op keyword research, SERP-analyse, rank tracking, en backlink analyse. Het is ideaal voor beginners en kleine bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige maar effectieve SEO-tool.

Ahrefs: diepgaande analyse en backlink tracking

Ahrefs staat bekend om zijn diepgaande backlink analyse. Het biedt ook tools voor site audits, keyword research, en content onderzoek. Het is een favoriet onder SEO-professionals vanwege de uitgebreide data en geavanceerde functies.

Kan ik SEO zelf doen?

SEO kun je zeker zelf doen, maar het vereist wel kennis en inzet. Door te beginnen met deze tools en je te verdiepen in SEO-praktijken, kun je aanzienlijke verbeteringen aanbrengen in de online zichtbaarheid van je website. Het belangrijkste is om altijd up-to-date te blijven met de nieuwste trends en wijzigingen in de algoritmes van zoekmachines.

De juiste tools voor succesvolle SEO

Het kiezen van de juiste SEO-tools is cruciaal voor het succes van je SEO-inspanningen. Door gebruik te maken van deze tools, kun je een effectieve strategie ontwikkelen die je website naar een hoger niveau tilt in zoekmachine rankings. Onthoud dat SEO een doorlopend proces is; het vereist constante aandacht en aanpassing aan de veranderende trends en algoritmes van zoekmachines. Met de juiste tools en een toegewijde benadering kun je jouw online aanwezigheid aanzienlijk verbeteren.

Kom je er toch niet helemaal uit? Voor starters bieden wij een SEO quickscan aan; een snelle scan waarin wij jou de belangrijkste punten geven om meer verkeer naar je website te krijgen. Wanneer je echt een uitgebreide analyse van je website wilt adviseren we je onze SEO audit.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw online zichtbaarheid te verbeteren? Aarzel niet en neem contact met ons op voor een SEO. adviesgesprek. Door onze volledige focus op SEO en jouw specifieke vragen, werken we samen aan het behalen van top resultaten voor je website.

Toch liever zelf aan de slag met SEO? Pak het gelijk goed aan en volg onze GRATIS online SEO training.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.