9+
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

Linkbuilding voor een sterke online positie

Linkbuilding is een van de meest effectieve strategieën binnen zoekmachine optimalisatie (SEO) om de online zichtbaarheid van een website te vergroten. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks van andere betrouwbare websites helpt om je positie in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google te verbeteren. Wanneer andere websites naar jouw content linken, zien zoekmachines dit als een teken dat je website waardevolle en relevante informatie biedt. Dit versterkt niet alleen je autoriteit, maar leidt ook tot meer organisch verkeer naar je website.

Wat is linkbuilding en waarom is het belangrijk?

Linkbuilding is het proces waarbij je backlinks verzamelt van externe websites die naar jouw website verwijzen. Een backlink is een directe link vanaf een andere website naar jouw pagina. Deze links spelen een belangrijke rol in de manier waarop zoekmachines de relevantie en betrouwbaarheid van een website beoordelen. Hoe meer kwalitatieve backlinks je hebt, hoe groter de kans dat zoekmachines jouw website hoger plaatsen in de zoekresultaten.

Het belang van linkbuilding ligt in de invloed die het heeft op de autoriteit van je website. Zoekmachines zien links als een stem van vertrouwen. Wanneer gerenommeerde websites naar jouw website linken, beschouwt Google dit als een signaal dat jouw website betrouwbare informatie biedt. Dit helpt je niet alleen om hoger te ranken, maar zorgt er ook voor dat je zichtbaar blijft voor een breder publiek.

Hoe begin je met linkbuilding?

Voordat je begint met linkbuilding, is het belangrijk dat je website goed functioneert en dat alle pagina’s geïndexeerd zijn door zoekmachines. Dit betekent dat je website technisch in orde moet zijn en dat de content op je pagina’s waardevol is voor gebruikers. Zodra je zeker weet dat je website geoptimaliseerd is, kun je beginnen met het verkrijgen van backlinks.

Een van de meest gebruikte methoden om links te krijgen, is via contentmarketing. Dit houdt in dat je waardevolle en relevante content creëert die andere websites willen delen. Denk hierbij aan blogs, artikelen, infographics of rapporten die een breed publiek aanspreken. Wanneer je content interessant genoeg is, zullen andere websites vanzelf naar jouw content gaan linken.

Daarnaast kun je ook actief contact zoeken met andere website-eigenaren. Dit wordt ook wel ‘outreach’ genoemd. Hierbij stuur je een bericht naar een relevante website met het verzoek om naar jouw content te linken. Dit kan bijvoorbeeld een blog zijn die aansluit bij het onderwerp van hun website. Het opbouwen van relaties met andere websites binnen jouw vakgebied is essentieel voor het succesvol uitvoeren van een linkbuilding strategie.

Veelvoorkomende fouten bij linkbuilding

Hoewel linkbuilding een krachtige SEO-strategie is, kunnen er fouten worden gemaakt die negatieve gevolgen hebben voor je ranking. Een van de meest gemaakte fouten is het verkrijgen van backlinks van irrelevante of spammy websites. Deze links kunnen ervoor zorgen dat zoekmachines jouw website als onbetrouwbaar beschouwen, wat juist leidt tot een daling in de zoekresultaten.

Een andere veelvoorkomende fout is het gebruik van identieke anchorteksten voor alle backlinks. Als al je backlinks dezelfde zoekwoorden bevatten, kan dit door zoekmachines worden gezien als manipulatief, wat je SEO-prestaties schaadt. Zorg er daarom voor dat je variatie aanbrengt in de anchorteksten van je backlinks.

Ook het kopen van backlinks is een fout die vermeden moet worden. Hoewel dit misschien snel resultaat oplevert, kunnen betaalde links worden gezien als een schending van de richtlijnen van zoekmachines. Dit kan leiden tot straffen, zoals een lagere ranking of zelfs het volledig verdwijnen uit de zoekresultaten.

Wat maakt linkbuilding effectief?

De effectiviteit van linkbuilding hangt grotendeels af van de kwaliteit van de backlinks die je verzamelt. Niet alle links zijn gelijk. Het is belangrijk om te focussen op het verkrijgen van links van websites die betrouwbaar en relevant zijn binnen jouw vakgebied. Kwaliteit gaat hier boven kwantiteit. Het hebben van een paar sterke backlinks van gerenommeerde websites is waardevoller dan een groot aantal links van onbekende of irrelevante bronnen.

Verder is consistentie een belangrijke factor. Linkbuilding is geen eenmalige actie, maar een doorlopend proces. Het is belangrijk om regelmatig nieuwe backlinks te blijven verkrijgen om je online positie te behouden of te verbeteren. Hoe langer en consistenter je hiermee bezig bent, hoe sterker je website zal worden in de ogen van zoekmachines.

Wat zijn de voordelen van linkbuilding?

Een sterke linkbuilding strategie kan op verschillende manieren bijdragen aan het succes van je website. Ten eerste verhoogt het je SEO-rankings. Wanneer zoekmachines zien dat je veel kwalitatieve backlinks hebt, zullen ze je website als relevanter beschouwen en je hoger plaatsen in de zoekresultaten. Dit leidt op zijn beurt tot meer organisch verkeer, wat kan resulteren in meer bezoekers en potentieel meer conversies.

Daarnaast bouw je door middel van linkbuilding ook aan de reputatie en zichtbaarheid van je merk. Wanneer andere websites naar jouw content linken, wordt jouw website gepresenteerd aan een breder publiek. Dit kan zorgen voor meer vertrouwen en naamsbekendheid bij je doelgroep.

Een ander voordeel van linkbuilding is dat het kan leiden tot betere netwerkmogelijkheden. Door relaties op te bouwen met andere websites in je niche, kun je mogelijk samenwerken aan gezamenlijke projecten, gastblogs schrijven of nieuwe zakelijke kansen ontdekken.

Het belang van een goede strategie

Linkbuilding vereist een doordachte aanpak. Het zomaar verzamelen van links zal geen langdurig resultaat opleveren. Een effectieve strategie houdt rekening met de kwaliteit van de websites die naar je linken, de variatie in anchor teksten en het opbouwen van een natuurlijk linkprofiel. Daarnaast is het belangrijk om je linkbuilding activiteiten te monitoren en te analyseren, zodat je tijdig kunt bijsturen waar nodig.

Een goede linkbuilding strategie kost tijd en moeite, maar de resultaten zijn het zeker waard. Het versterkt niet alleen je SEO-prestaties, maar bouwt ook aan je online reputatie en zichtbaarheid.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
SEO bureau Onder Zwolle

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.