9+
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

Hoe vermijd ik slechte backlinks?

Het verkrijgen van backlinks is een belangrijk onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO), maar niet alle links zijn even waardevol. Slechte backlinks kunnen je SEO-prestaties schaden en je website zelfs bestraft laten worden door zoekmachines zoals Google. Het is daarom cruciaal om te weten hoe je slechte backlinks kunt vermijden en hoe je een gezond linkprofiel opbouwt dat je website helpt om hoger te ranken. Hier zijn enkele strategieën om slechte backlinks te voorkomen.

Wat zijn slechte backlinks?

Slechte backlinks zijn links die afkomstig zijn van websites die als onbetrouwbaar of spammy worden gezien door zoekmachines. Deze links kunnen je SEO-prestaties negatief beïnvloeden en ervoor zorgen dat je website lager wordt gerangschikt in de zoekresultaten. Google en andere zoekmachines gebruiken geavanceerde algoritmes om de kwaliteit van backlinks te beoordelen, en links van dubieuze of irrelevante bronnen wordt vaak als schadelijk beschouwd.

Vermijd betaalde links

Een van de grootste fouten die je kunt maken is het kopen van backlinks. Hoewel het verleidelijk kan zijn om snel je linkprofiel op te bouwen door links te kopen, beschouwt Google dit als een schending van zijn richtlijnen. Betaalde links worden gezien als een poging om de zoekresultaten te manipuleren en kunnen leiden tot straffen zoals lagere rankings of zelfs een volledige verwijdering uit de zoekindex.

Als je backlinks wilt verkrijgen, zorg er dan voor dat dit op een natuurlijke manier gebeurt. Dit betekent dat de links organisch tot stand komen, bijvoorbeeld doordat andere websites je content delen omdat deze waardevol is. Focus op het creëren van hoogwaardige, relevante content die anderen willen linken, in plaats van te betalen voor snelle resultaten.

Wees voorzichtig met linkuitwisselingen

Hoewel het uitwisselen van links met andere websites soms een gangbare praktijk is, kan overmatige linkuitwisseling leiden tot problemen. Zoekmachines zien grote hoeveelheden gelinkte websites die alleen naar elkaar verwijzen vaak als verdacht. Dit komt omdat het lijkt alsof de links zijn geplaatst om de SEO-prestaties kunstmatig op te krikken, in plaats van dat ze waardevolle informatie verstrekken aan gebruikers.

Probeer alleen links uit te wisselen met websites die relevant zijn voor jouw niche en die een duidelijke waarde toevoegen aan de gebruikerservaring. Vermijd grootschalige link uitwisselingsprogramma’s en zorg ervoor dat de links die je ontvangt en geeft, natuurlijk en zinvol zijn.

Links van irrelevante of spammy websites vermijden

Een andere manier om slechte backlinks te vermijden, is door te zorgen dat je links niet afkomstig zijn van irrelevante of spammy websites. Dit zijn websites die geen enkele relevantie hebben voor jouw niche of die vol staan met lage kwaliteit content, zoals automatisch gegenereerde teksten of dubieuze advertenties. Links van dergelijke websites kunnen schadelijk zijn voor je SEO-prestaties, omdat zoekmachines deze sites als onbetrouwbaar beschouwen.

Om deze slechte backlinks te vermijden, is het belangrijk om te controleren waar je backlinks vandaan komen. Maak gebruik van tools zoals Google Search Console of andere SEO-software om te analyseren welke websites naar jouw website linken. Als je ziet dat er links zijn van onbetrouwbare of irrelevante websites, kun je overwegen om deze links te laten verwijderen of te “disavowen” via Google’s Disavow Tool.

Let op directories en forum links

In het verleden werden webdirectories en forums vaak gebruikt om snel backlinks te verzamelen. Hoewel er nog steeds enkele kwalitatieve directory’s en niche-specifieke forums zijn die nuttig kunnen zijn, moet je voorzichtig zijn met het overmatig gebruik hiervan. Links afkomstig van directories en forums die niet modereren of alleen bestaan om links te genereren, kunnen worden gezien als spam door zoekmachines.

Zorg ervoor dat je alleen links plaatst in directories die van hoge kwaliteit zijn en die zorgvuldig worden beheerd. Ditzelfde geldt voor forums: post alleen links wanneer ze relevant zijn voor de discussie en waarde toevoegen aan het onderwerp.

Vermijd het gebruik van over-geoptimaliseerde anchor teksten

Anchor teksten zijn de klikbare teksten die worden gebruikt in een hyperlink. Hoewel het belangrijk is om relevante zoekwoorden in je anchorteksten te gebruiken, kan over-optimalisatie schadelijk zijn. Als al je backlinks dezelfde anchortekst hebben met exact dezelfde zoekwoorden, kan dit er verdacht uitzien voor zoekmachines. Dit kan leiden tot een daling in je rankings, omdat het lijkt alsof je probeert de zoekresultaten te manipuleren.

Het is beter om een gevarieerd linkprofiel te hebben met verschillende soorten anchor teksten, waaronder natuurlijke, merkgebonden, en beschrijvende varianten. Dit helpt om een natuurlijk linkprofiel te behouden en zoekmachines te laten zien dat je links op een organische manier verkregen hebben. 

Gebruik Google’s Disavow Tool voor schadelijke backlinks

Zelfs als je je best doet om slechte backlinks te vermijden, kan het voorkomen dat je website alsnog backlinks ontvangt van onbetrouwbare bronnen. In dat geval kun je gebruikmaken van Google’s Disavow Tool. Met deze tool kun je aan Google laten weten dat je bepaalde backlinks niet wilt laten meetellen voor je SEO-prestaties. Dit kan nuttig zijn als je last hebt van spammy backlinks die je niet zelf kunt verwijderen.

Het is echter belangrijk om deze tool voorzichtig te gebruiken. Google raadt aan om alleen backlinks te disavowen als je zeker weet dat ze schadelijk zijn voor je ranking. Het te snel afwijzen van backlinks kan namelijk ook positieve links uitschakelen, wat je SEO-prestaties negatief kan beïnvloeden.

Hoe bouw je goede backlinks op?

In plaats van je zorgen te maken over slechte backlinks, is het beter om je te richten op het verkrijgen van goede backlinks. Dit kan door het creëren van waardevolle content, zoals blogartikelen, infographics of onderzoeken die andere websites willen delen. Het onderhouden van relaties met andere relevante websites in jouw vakgebied kan ook helpen om op een natuurlijke manier backlinks te verkrijgen.

Daarnaast kun je deelnemen aan gastblog programma’s, waarbij je een artikel schrijft voor een andere website in ruil voor een backlink. Dit kan een uitstekende manier zijn om backlinks te verkrijgen van websites die relevant zijn voor jouw niche en die een goede reputatie hebben bij zoekmachines.

Een gezond linkprofiel opbouwen

Een gezond linkprofiel is een mix van kwalitatieve backlinks van betrouwbare en relevante websites. Vermijd het verkrijgen van links van onbetrouwbare bronnen, betaal niet voor links, en zorg ervoor dat je variatie aanbrengt in de anchorteksten van je backlinks. Door een organisch en natuurlijk linkprofiel op te bouwen, vermijd je niet alleen slechte backlinks, maar vergroot je ook de kans op een hogere positie in de zoekresultaten.

Zoekmachineoptimalisatie is een doorlopend proces, en het monitoren van je linkprofiel is daarbij essentieel. Door regelmatig je backlinks te analyseren en tijdig actie te ondernemen bij verdachte links, bescherm je de lange termijn SEO-prestaties van je website.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
SEO bureau Onder Zwolle

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.