9+
visual nieuws bericht SEO
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

Google E-E-A-T meer dan een ranking factor

Ontdek hoe je de expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid van je website kunt benutten om je SEO te verbeteren.

De term E-E-A-T (expertise, ervaring, autoriteit, en betrouwbaarheid) is al geruime tijd een belangrijk onderdeel van Google’s kwaliteitsbeoordeling voor websites. Sinds 2024 is het echter duidelijker geworden dat hoewel E-E-A-T geen directe ranking factor is, het wel een cruciale rol speelt in het bepalen van de algehele kwaliteit van de content op een website. Dit biedt website-eigenaren, marketeers en SEO-experts waardevol inzicht in hoe ze hun content kunnen verbeteren om beter te scoren in de zoekresultaten.

In dit artikel verkennen we de nieuwste ontwikkelingen rond E-E-A-T, hoe Google deze kwaliteitsmeting toepast en wat je kunt doen om de expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid van je website te versterken.

Wat is E-E-A-T?

E-E-A-T staat voor expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid. Dit zijn vier fundamentele principes die Google gebruikt om te bepalen of een website en de daarop gepubliceerde content van hoge kwaliteit zijn. Het idee achter E-E-A-T is dat websites die goed scoren op deze vier aspecten over het algemeen betrouwbaarder en informatiever zijn voor gebruikers. Dit helpt Google om beter in te spelen op de zoekintenties van gebruikers door hen naar de meest relevante en betrouwbare bronnen te leiden.

  • Expertise: Dit verwijst naar de mate waarin de content op een website aantoont dat de auteur of organisatie beschikt over diepgaande kennis van het onderwerp. Bijvoorbeeld, een website die medische informatie aanbiedt, moet bijdragen van medische professionals bevatten om als deskundig te worden beschouwd.
  • Ervaring: Gebruikers hechten veel waarde aan de ervaring van een auteur met een bepaald onderwerp. In veel gevallen geeft persoonlijke ervaring of praktijkervaring meer waarde aan de informatie. Dit is bijvoorbeeld belangrijk in productreviews of gezondheidsadvies.
  • Autoriteit: Autoriteit gaat verder dan alleen expertise en verwijst naar de bredere erkenning van een website of auteur als een toonaangevende bron van informatie binnen een bepaald vakgebied. Dit kan worden gemeten aan de hand van externe signalen, zoals backlinks van gerespecteerde websites.
  • Betrouwbaarheid: Dit is misschien wel het belangrijkste aspect van E-E-A-T. Betrouwbare websites bieden informatie die nauwkeurig, actueel en goed onderbouwd is. Dit is essentieel om vertrouwen te wekken bij zowel gebruikers als Google.

E-E-A-T in 2024: de nieuwste ontwikkelingen

In 2024 heeft Google een aantal verduidelijkingen en updates gegeven over hoe ze E-E-A-T toepassen bij het beoordelen van websites. Hoewel E-E-A-T nog steeds geen directe ranking factor is, heeft het een steeds grotere invloed gekregen op hoe Google de algehele kwaliteit van websites beoordeelt.

Eén van de belangrijkste ontwikkelingen is dat Google E-E-A-T nu nauwer betrekt bij de beoordeling van content in de zogenoemde YMYL (your money or your life) categorieën. Dit zijn onderwerpen die een directe impact kunnen hebben op het welzijn, de gezondheid of de financiën van een gebruiker, zoals gezondheidsadvies, financieel advies, en juridische informatie. Google heeft verduidelijkt dat E-E-A-T in deze categorieën een nog zwaardere weging krijgt omdat de mogelijke schade door misleidende of onjuiste informatie hier groter is.

Daarnaast speelt de rol van ervaring in E-E-A-T in 2024 een grotere rol. Google kijkt steeds vaker naar de persoonlijke ervaring van auteurs bij het beoordelen van de kwaliteit van content. Dit betekent dat praktijkervaring of relevante professionele ervaring nu zwaarder meetelt, vooral in onderwerpen waar persoonlijke ervaring direct van invloed kan zijn op de waarde van de informatie.

Hoe je de E-E-A-T van je website kunt verbeteren

Het optimaliseren van de E-E-A-T van je website vereist een systematische aanpak. Hieronder staan een aantal stappen die je kunt nemen om de expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid van je content te verbeteren:

  1. Zorg voor goed onderbouwde content: Publiceer content die geschreven is door experts of in samenwerking met experts in het betreffende vakgebied. Zorg ervoor dat je informatie up-to-date is en goed onderbouwd met feiten en bronnen. Dit versterkt de expertise van je site.
  2. Deel praktijkervaringen: Voeg persoonlijke ervaringen toe aan je content waar dat relevant is. Dit kan variëren van klantenrecensies tot case studies, of zelfs verhalen van professionals binnen je team. Dit helpt om de ervaring en betrouwbaarheid van je website te versterken.
  3. Bouw autoriteit op: Zorg ervoor dat je website wordt genoemd door andere gerenommeerde websites in jouw vakgebied. Dit kun je doen door middel van linkbuilding, maar ook door samenwerkingen en partnerschappen met andere betrouwbare bronnen.
  4. Wees transparant over je bronnen: Vermeld altijd duidelijk de bronnen van je informatie, vooral wanneer het gaat om medische, juridische of financiële content. Dit helpt om de betrouwbaarheid en transparantie van je website te vergroten.
  5. Gebruik duidelijke auteurspagina’s: Een andere manier om E-E-A-T te verbeteren, is door gedetailleerde auteurspagina’s toe te voegen aan je website. Deze pagina’s moeten informatie bevatten over de kwalificaties, ervaring en expertise van je auteurs, zodat bezoekers weten wie verantwoordelijk is voor de informatie die ze lezen.

De invloed van E-E-A-T op je SEO-strategie

Hoewel E-E-A-T geen directe ranking factor is, speelt het een essentiële rol in de bredere context van SEO. Google’s algoritmes zijn steeds beter geworden in het onderscheiden van kwalitatieve content en kunnen steeds beter beoordelen of een website voldoet aan de E-E-A-T-criteria. Dit betekent dat je niet alleen moet focussen op technische SEO, maar ook op de kwaliteit van je content.

Wanneer je investeert in het verbeteren van de E-E-A-T van je website, verbeter je indirect je kansen op hogere rankings. Websites met hoogwaardige content die voldoen aan de E-E-A-T-criteria zullen beter scoren, vooral in zoekopdrachten waar betrouwbaarheid cruciaal is, zoals in de gezondheidszorg, financiën en andere YMYL-categorieën.

E-E-A-T is essentieel voor lange termijn succes

Het verbeteren van de E-E-A-T van je website is niet iets wat je van de ene op de andere dag kunt bereiken, maar het is wel een essentieel onderdeel van een duurzame SEO-strategie. Door te investeren in expertise, ervaring, autoriteit en betrouwbaarheid, zorg je ervoor dat je website beter presteert in de zoekresultaten en dat gebruikers vertrouwen krijgen in de informatie die je biedt.

Met de updates en verduidelijkingen die Google in 2024 heeft gegeven over E-E-A-T, wordt het belang van kwalitatieve content alleen maar groter. Dus, hoe beter je inspeelt op deze vier pijlers, hoe beter je SEO-resultaten zullen zijn.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
SEO bureau Onder Zwolle

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.