9+
Illustratie google search console
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
20-7-2022 Kennisbank

Google Search Console: Wat is het en hoe gebruik je het?

Als je jouw zichtbaarheid online wilt vergroten en jouw zichtbaarheid in de zoekmachines wilt verbeteren, is het belangrijk om over verschillende tools te beschikken. Google Search Console is een handig hulpmiddel voor iedereen die zijn zichtbaarheid op Google wil verbeteren. Als een van de meest populaire zoekmachines, heeft Google tal van tools die kunnen worden gebruikt om de aanwezigheid in zoekmachines te verbeteren. Dit artikel biedt een overzicht van wat je met Google Search Console kan en de voordelen ervan voor bedrijven. Ook lees je meer over het instellen van Google Search Console en hoe je de tool effectief kunt gebruiken. 

Wat is Google Search Console?

Google Search Console of GSC is een gratis dienst van Google waarmee gebruikers de prestaties van hun site kunnen volgen, problemen kunnen vaststellen en aanbevelingen voor optimalisaties kunnen krijgen. Google Search Console laat direct zien welke pagina’s hoog scoren, hoeveel gebruikers elke pagina krijgt, waarop die gebruikers klikken en hoeveel van de gebruikers terugkomen. Lees ons ook blog met de complete Google Search Console uitleg van Martijn.

Website prestaties verbeteren 

GSC is belangrijk omdat het inzicht geeft in wat Google ziet wanneer mensen naar uw producten of diensten zoeken. Het laat je zien wat wel werkt en wat niet. Je ziet direct hoe je jouw website kunt optimaliseren en hoe je jouw website prestaties kunt verbeteren. Voor onze SEO diensten maken wij altijd gebruik van Google Search Console, omdat het belangrijke inzichten geeft, die we nodig hebben voor het optimaliseren van de websites van onze klanten. 

Hoe stel je Google Search Console in?

Het instellen van Google Search Console gaat vrij eenvoudig. Ga eerst naar de startpagina van Google Search Console. Er wordt gevraagd om in te loggen in jouw Google-account. Klik vervolgens op ‘property toevoegen’ en selecteer vervolgens de website die jij wilt toevoegen aan Search Console. Door middel van een DNS-verificatie kun je laten zien dat jij de eigenaar bent van een domein. Het duurt dan even voordat je verkeer krijgt, vooral met een nieuwe website. Word dus niet ongeduldig als je binnen een paar dagen geen clicks/vertoningen krijgt. Kom je er niet helemaal uit? Onze SEO specialisten helpen graag met het instellen van alle tools die jij nodig hebt voor jouw website, zoals Google Search Console en Google Analytics. 

Waarom is Google Search Console belangrijk voor jouw bedrijf?

Google Search Console geeft jou inzicht in jouw online aanwezigheid. Het helpt de prestaties van jouw site bij te houden, problemen vast te stellen en de tool  geeft jou aanbevelingen voor optimalisaties. 

Zichtbaarheid: Een goede online zichtbaarheid is belangrijk om als bedrijf te groeien. Met een goede online zichtbaarheid, krijg je een betere naamsbekendheid en verhoog je de kans op conversie. Google Search Console geeft jou een momentopname van de online aanwezigheid van uw website. Het toont het aantal impressies, kliks, aantal weergegeven pagina’s en nog veel meer. Je kunt deze gegevens gebruiken om de zichtbaarheid van jouw website te verbeteren. 

Problemen diagnosticeren: Google Search Console kan jou laten zien wat er op jouw website gebeurt. Hiermee kun je de prestaties van jouw site volgen en krijg je inzicht in hoe mensen jouw website gebruiken. Je  kunt deze gegevens gebruiken om problemen op jouw website te identificeren en op te lossen. Voor een SEO migratie gebruiken wij onder andere Google Search Console, Deepcrawl en Screaming Frog om problemen op te sporen, zowel voor als na de website migratie. 

Aanbevelingen voor optimalisaties:  Google is voortdurend op zoek naar manieren om de zoekresultaten te verbeteren. Het gebruikt een verscheidenheid aan signalen om de volgorde van resultaten voor een bepaalde zoekopdracht te bepalen. Google Search Console kan jou helpen jouw website te optimaliseren en gebruiksvriendelijker te maken. Google Search Console geeft jou aanbevelingen voor optimalisaties. 

Tips voor betere website prestaties 

Hieronder een aantal tips om meer clicks en vertoningen te krijgen met jouw website. Uiteraard is SEO meer dan alleen dit en werken wij altijd een SEO-strategie uit, maar met deze tips heb je wel vast een aantal handvatten voor betere online prestaties. 

  • Publiceer content van hoge kwaliteit en link naar andere relevante pagina’s. Zorg er voor dat jouw website snel laadt. Door de juiste SEO technieken te gebruiken, verbeter jij de online zichtbaarheid van jouw bedrijf. Jouw site zal hoger in de zoekresultaten verschijnen en meer verkeer genereren.
  • Controleer jouw site op gebroken links. Gebroken links op jouw website kunnen een negatieve invloed hebben op de SEO-prestaties van jouw website. Website bezoekers raken soms gefrustreerd, wat het vertrouwen in het merk kan beschadigen. Google Search Console biedt een link checker tool die u kunt gebruiken om gebroken links te vinden en te herstellen. 
  • Zorg voor een goede gebruiksvriendelijkheid van jouw website. Zaken als laadsnelheid, mobielvriendelijkheid, inhoud en veiligheid zijn de belangrijkste factoren die worden gebruikt bij het bepalen van de ranking van een pagina.

Laat je adviseren door onze SEO-specialisten

Google Search Console is een belangrijk hulpmiddel voor elke bedrijfseigenaar of marketingmanager om de prestaties van een website bij te houden. Het stelt je in staat om te zien hoe jouw site wordt gebruikt en om problemen te identificeren. Ook krijg je inzicht in hoe jij jouw website kunt optimaliseren. Meer weten? Onze SEO-specialisten van SEO bureau Onder staan graag je voor klaar en voorzien jou graag  SEO advies. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.