9+
website migratie en seo
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
13-7-2023 Kennisbank

Hoe plan je een website migratie en wat is de rol van SEO?

Ben jij van plan een website te verhuizen naar een nieuwe domeinnaam, server of contentmanagementsysteem, dan is dit artikel prefect voor jou! De belangrijkste feiten die je moet nemen om een succesvolle migratie te plannen en uit te voeren worden besproken. Met hierbij speciale aandacht voor SEO. In dit artikel laten we je zien hoe je dit het beste kunt toepassen en wat er bij het proces komt kijken.

Wat is een website migratie?

Een website migratie is een verhuizing van jouw website van de ene omgeving, naar de andere. Dit kan komen door verschillende redenen, zoals het veranderen van de domeinnaam, het upgraden van een nieuwe versie van het contentmanagementsysteem of het verhuizen naar een andere hostingprovider. Bij een website migratie worden de bestanden, databases, inhoud en instellingen van de huidige website overgezet naar de nieuwe omgeving. Bij dit proces zal zorgvuldige planning, voorbereiding en uitvoering vereist zijn, omdat de website na de migratie goed moet blijven functioneren. Daarnaast moet er worden gezorgd dat er geen negatieve impact is op de het gebied van SEO. Met een migratie kunnen er betere prestaties, betere gebruikservaring en een grotere groei worden gerealiseerd van de online aanwezigheid.

Waar moet je allemaal aan denken bij een website migratie?

Zoals al is benoemd moet de migratie zorgvoldig worden gepland en worden voorbereid. Bij dit proces komen een aantal belangrijke aspecten er bij kijken.

 1. Content: Alle webpagina’s, afbeeldingen, video’s en andere media zal correct moeten worden overgezet naar de nieuwe omgeving. Controleer ook of de interne links nog steeds werken en pas deze indien nodig aan.
 2. URL-structuur: Als de URL-structuur van de website wordt gewijzigd, is het belangrijk om de redirects in te stellen van de oude naar de nieuwe URL’s. Hiermee worden gebroken links voorkomen.
 3. SEO: Zoals al kort benoemd moet er rekening worden gehouden met de SEO. Zorg ervoor dat alle belangrijkste zoekwoorden, meta-tags en andere SEO elementen behouden blijven. Houdt de eventuele ontwikkelingen na de migratie in de gaten.
 4. Functionaliteiten: Voordat je de migratie start, controleer dan of alle functionaliteiten van de website correct worden overgezet naar de nieuwe omgeving. Denk hierbij aan formulieren, integraties of andere systemen.
 5. Testen: Voor uitgebreide tests uit op de nieuwe website, om ervoor te zorgen dat alles naar behoren functioneert. Test hierbij zowel de front-end als de back-end. Dit voorkomt allerlei problemen voordat de website live gaat.
 6. Communicatie: Informeer de gebruikers van je website, zoals klanten en relevante betrokken partijen. Vermeld duidelijke instructies of wijzigingen die voor hen een rol gaan spelen, zodat ze op de hoogte zijn van de veranderingen.

Door aandacht te besteden aan deze 6 punten, zal er een gedetailleerd migratieplan volgen, zodat de migratie soepel en goed verloopt.

Wat is de rol van SEO tijdens een migratie?

Bij een website migratie speelt SEO ook een cruciale rol. Verschillende aspecten komen hierbij kijken, het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek, zorgen voor een goede overdracht van content, implementeren van URL-redirects, de technische optimalisatie en het bijhouden van organische zoekprestaties. Door dit uit te voeren zullen er geen negatieve gevolgen zijn voor de SEO van de website.

Om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet, kun je gebruikmaken van het SEO migratie stappenplan. Dit stappenplan helpt bij het uitvoeren van de belangrijkste SEO-taken tijdens de migratie. Daarnaast kun je meer lezen over de specifieke aspecten van SEO op onze pagina over SEO website migratie.

Hoe lang duurt een website migratie gemiddeld?

Een website migratie kan erg verschillen in duur, dit heeft te maken met verschillende factoren. Denk hierbij aan de omvang, complexiteit van de website, het gekozen migratieproces en de beschikbare middelen. Een website migratie kan enkele weken tot maanden in beslag nemen. Het belangrijkste deel hiervan is dat er voldoende tijd in de voorbereiding, het testen en oplossen van eventuele problemen gaat. De grootte van de migratie en het aantal personen dat hieraan werkt spelen ook een rol bij de lengte van de migratie.

Wat kost het meeste tijd tijdens een website migratie?

Tijdens een migratie zijn er een aantal taken die veel tijd in beslag nemen. Denk hierbij aan de contentoverdracht, het opstellen van redirects, design en branding, testen en de kwaliteitsborging. Uiteraard kan dit met een goede planning en de juiste experts tijd worden bespaard bij deze processen. Een belangrijk aspect is het gebruik van een redirect file om ervoor te zorgen dat oude pagina’s correct worden doorgestuurd naar nieuwe URL’s. Daarnaast is het belangrijk om het belang van de URL-structuur tijdens een migratie goed te begrijpen.

Waarom het inhuren van een SEO bureau jou veel tijd bespaart

Het inhuren van een ervaren SEO bureau bij een website migratie kan je veel tijd besparen. Een SEO bureau heeft de kennis en expertise in huis om een migratie soepel te laten verlopen en potentiële problemen te identificeren en op te lossen. Wij kunnen helpen bij het opstellen van een uitgebreid plan, het uitvoeren van technische optimalisatie, het analyseren van een zoekwoordenstrategie en het monitoren van de prestaties na de migraties. Door ons in te schakelen, kun jij je richten op de belangrijkste processen, terwijl je op ons kunt rekenen dat wij de migratie goed afhandelen. Neem daarom een kijkje op onze SEO migratie dienstenpagina.

Aan de slag!

Een website migratie kan een lastig proces zijn, maar met de juiste planning, voorbereiding en ondersteuning van een SEO bureau kan dit proces soepel verlopen. Het ervaren team van Onder staat voor je klaar om je te helpen bij elke stap in het migratieproces. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij jou kunnen helpen om een succesvolle website migratie neer kunnen zetten.


Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.