9+
info website migratie en seo
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
15-9-2023 Kennisbank

Hoe zet je SEO waarde op de juiste manier over bij een website migratie? 

Het migreren van een website is een complex proces dat, indien niet correct uitgevoerd, kan leiden tot verlies van SEO-waarde en verkeer. Gelukkig zijn er stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat de migratie soepel verloopt en SEO verkeer behouden blijft.

Wat is een website migratie?

Website migratie verwijst naar het proces waarbij belangrijke wijzigingen worden aangebracht in de technologie, structuur, ontwerp of locatie van een website om een betere online zichtbaarheid te bereiken. Dit kan variëren van het veranderen van domeinnaam tot een volledig redesign. 

Waarom is SEO belangrijk tijdens een migratie?

SEO, of zoekmachineoptimalisatie, is cruciaal voor het verkeer en de zichtbaarheid van je website. Als je een website migratie niet goed uitvoert, kun je rankings, verkeer en inkomsten verliezen. Het overzetten van SEO waarden noemen we ook wel een SEO migratie

Lees ook: Hoe plan je een website migratie en wat is de rol van SEO?

Hoe behoud je SEO waarde tijdens een website migratie?

1. Zorg voor een goede nieuwe URL-structuur

Voordat je begint, moet je ervoor zorgen dat je nieuwe domein SEO-vriendelijk is. Dit betekent dat de domeinnaam relevant moet zijn. Ook is het belangrijk dat de gebruiker de naam makkelijk onthoudt. Verder is een logische URL-structuur belangrijk. 

2. Zorg voor de juiste omleidingen (301-redirects)

Wanneer je de site naar het nieuwe domein migreert, is het essentieel om 301-omleidingen in te stellen van je oude domein naar je nieuwe. Dit zorgt ervoor dat gebruikers en zoekmachines naadloos naar de nieuwe locatie worden geleid. Hoewel er andere soorten omleidingen zijn, wordt een 301-omleiding aanbevolen omdat het aangeeft dat de pagina permanent is verplaatst. Ook wordt er bij deze omleiding SEO waarde doorgegeven, wat bij een 307 redirect bijvoorbeeld niet het geval is. 

3. Verifieer je nieuwe domein met Google Search Console en geef een adreswijziging door als de domeinnaam verandert

Dit helpt je om eventuele crawl- of indexeerfouten snel op te sporen en te corrigeren. In ons blog over Google Search Console lees je wat je hier allemaal verder mee kan. 

4. Update alle vermeldingen van de oude URL

Dit omvat interne links, backlinks en vermeldingen op sociale media. Dit betekent vaak dat je partijen moet aanschrijven, bijvoorbeeld voor het updaten van de backlinks. Op die manier zorg je ervoor dat de links leiden naar de nieuwe url’s en niet naar url’s waar een redirect op zit. 

5. Update Google Analytics

Zorg ervoor dat je trackingcode correct is geïnstalleerd op je nieuwe site, zodat je je verkeer en conversies kunt blijven volgen.

6. Monitor de resultaten

Na de migratie is het essentieel om je verkeer, rankings en andere belangrijke metrics te blijven volgen om eventuele problemen snel te identificeren en aan te pakken.

Veelvoorkomende valkuilen en hoe deze te vermijden

Er zijn ontzettend veel valkuilen als het gaat om de SEO migratie. Onze technische check bestaat vaak alleen al uit 30-50 slides, met informatie voor de developer. Dan hebben we het nog niet eens over het maken van de redirect files (de bestanden waar alle omleidingen in staan). 

We vertellen je graag alvast een aantal valkuilen die we voorbij zien komen bij migraties. We doen immers niet alleen de migratie zelf, maar worden soms ook ingeschakeld als een migratie fout gegaan is. Het is dan aan ons de taak om de SEO waarde zo veel mogelijk te herstellen, als dat nog mogelijk is. Hier alvast een aantal valkuilen, zodat dit niet gebeurt bij jouw website/webshop:

1. Niet de juiste redirects 

Zorg ervoor dat je oude URL’s correct omleidt naar de relevante pagina’s op je nieuwe site, in plaats van ze allemaal naar de homepage te sturen.

2. Verlies van content

Zorg ervoor dat alle waardevolle content wordt overgebracht en dat er geen pagina’s verloren gaan. Anders gaat er ook SEO-waarde verloren. 

3. Technische problemen

Test je nieuwe site grondig op een testserver voordat je live gaat om eventuele technische problemen te identificeren en op te lossen. Doe ook na livegang direct aan crawl om problemen in kaart te brengen. Hoe sneller problemen zijn opgelost, hoe beter dit is voor de SEO-waarde en rankings. 

Martijn Hoving (eigenaar van SEO bureau Onder) zit inmiddels al meer dan 10 jaar in het vak. Dit betekent dat hij al een hoop heeft meegemaakt als het gaat om het migreren van websites. Hij vertelt je graag meer over zijn grootste fouten in een YouTube video. 

Helaas, media is alleen beschikbaar wanneer je onze cookies voor Statistieken accepteert
Accepteren

Hulp nodig bij een SEO migratie? Kies voor SEO bureau Onder 

De afgelopen jaren doen we veel migraties voor klanten. Hierdoor hebben we al veel verschillende cases voorbij zien komen en hebben we mooie successen behaald. Gaat jouw website/webshop migreren en wil jij jouw organische verkeer behouden of zelfs verbeteren? Neem dan contact met ons op. Dan zorgen we er samen voor dat de SEO zo goed mogelijk wordt overgezet. Zo behoud jij jouw posities in de zoekmachines en zorg je ervoor dat je ook in de toekomst een website hebt die “gezond” is, en goed kan presteren.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.