9+
Emma Geerts

Emma Geerts

SEO & Communicatie Specialist
25-8-2022 How to/DIY,

Wat betekent ROI en hoe bereken je het?

Rendement op investeringen (ROI) is een maatstaf voor de mate waarin het geld van een organisatie wordt geïnvesteerd om een gunstig rendement te behalen. Met andere woorden, ROI meet de efficiëntie van de investeringen van een organisatie. Het helpt managers de doeltreffendheid van hun investeringsstrategieën te evalueren door aan te tonen of hun investeringen al dan niet een positief rendement opleveren. Als je niet precies weet wat dit betekent, maak je dan geen zorgen! Dit artikel zal alles uitleggen wat u moet weten over Return on Investment (ROI) en waarom het belangrijk is voor uw bedrijf.

Wat is Return on Investment (ROI)?

Rendement op investering (ROI) is een maatstaf voor de winstgevendheid van een investering ten opzichte van de kosten van de investering. De ROI van een investering wordt berekend door het verschil te nemen tussen de opbrengst van een investering en de kosten van de investering en dat bedrag te delen door de kosten van de investering. Hoewel de exacte formule die wordt gebruikt om de ROI te berekenen varieert, blijft het concept hetzelfde: ROI is het verschil tussen het verdiende geld en het geïnvesteerde bedrag, gedeeld door het geïnvesteerde bedrag.

Hoe bereken je de ROI?

Er zijn veel verschillende manieren om de return on investment voor een bepaald project of investering te berekenen. De meeste methoden voor het berekenen van ROI vallen echter in een van de twee categorieën: op boekhouding gebaseerde methoden en op cash flow gebaseerde methoden. Op boekhouding gebaseerde methoden voor het berekenen van ROI meten de winstgevendheid op basis van hoeveel er verdiend of verloren is op een investering in een bepaalde tijdsperiode, zoals een kwartaal of een jaar. Op cash flow gebaseerde methoden voor het berekenen van ROI, aan de andere kant, meten de winstgevendheid op basis van hoeveel geld er daadwerkelijk in en uit een investering stroomt gedurende de levensduur ervan.

Waarom is ROI belangrijk?

Simpel gezegd betekent een hoog rendement op uw investering dat u veel winst maakt met uw bedrijf. Dit is een goed teken omdat het betekent dat u geld verdient terwijl u relatief weinig uitgeeft. Maar een lage return on investment betekent dat je veel geld uitgeeft terwijl je heel weinig verdient. Met andere woorden, ROI is een cruciale maatstaf voor bedrijven. Een hoge ROI betekent dat je veel winst haalt uit je investeringen, dus dat je minder geld uitgeeft om geld te verdienen. Een lage ROI betekent dat je veel geld uitgeeft voor weinig winst, wat betekent dat je je strategie opnieuw moet evalueren.

ROI als maatstaaf

Hoewel ROI een belangrijke maatstaf is voor bedrijven, is het niet de enige maatstaf die je moet overwegen bij het nemen van investeringsbeslissingen. In feite moet u altijd meerdere maatstaven in overweging nemen bij het nemen van investeringsbeslissingen. Metrics zoals kapitaalkosten en financieel risico zijn ook belangrijk om in gedachten te houden bij het analyseren van investeringen. De kapitaalkosten zijn het minimumrendement dat een belegger verwacht van een bepaalde belegging. Het financiële risico is een maatstaf voor de kans dat een belegging geld zal verliezen.

Aan de slag met de ROI

Rendement op investeringen is een belangrijke maatstaf waar bedrijven aandacht aan moeten besteden. Een hoge ROI betekent dat u veel winst maakt met uw investeringen, terwijl een lage ROI betekent dat u veel geld uitgeeft voor weinig winst. Bij het nemen van investeringsbeslissingen moet u altijd rekening houden met meerdere maatstaven, zoals kapitaalkosten en financieel risico bij het berekenen van de ROI.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met onze SEO specialisten, of bekijk de SEO diensten die wij aanbieden. Op zoek naar gericht SEO advies? Doe dan alvast een live SEO analyse en krijg direct inzicht in hoe jouw site ervoor staat, of vraag direct een SEO audit aan

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.