9+
Kennisbank header Crawlers

Hinke Oevering

SEO Specialist
17-10-2022 Google,

Wat voor soorten crawlers zijn er?

Als het gaat om zoekmachine crawlers en bots, denkt u misschien dat ze allemaal hetzelfde zijn en dat er niet veel verschil is tussen hen. Er is echter veel meer aan crawlers dan op het eerste gezicht lijkt. In feite zijn er meerdere soorten crawlers met verschillende doeleinden en functies. Ze kunnen worden gebruikt voor verschillende doeleinden. Daarom is het belangrijk om ze te kennen als u wilt dat uw SEO-strategie succesvol is. Laten we eens kijken naar de verschillende crawlers die u kunt tegenkomen.

Wat is een crawler?

Een crawler is een computerprogramma dat het internet afspeurt om inhoud te vinden en te indexeren. Zo’n programma kan worden gestart door een gebruiker, zoals een zoekmachine, of autonoom draaien, zoals een webspin. Een crawler kan een webcrawler, een sitecrawler, een internetcrawler of een bot zijn. De internet crawler is een programma dat het internet afstruint om informatie te vinden. De site crawler is een programma dat een website doorzoekt om informatie te vinden. In ons artikel over crawlen lees je nog meer hierover.

Google crawlers

Google Crawlers zijn de bots die uw website crawlen en indexeren in de resultatenpagina’s van de zoekmachine. Ze doen dit door de broncode van uw website te lezen en te analyseren. Hierbij maken ze een rich snippet in SERP’s van uw inhoud en van door gebruikers gegenereerde inhoud. Met andere woorden, Google Crawlers zijn verantwoordelijk voor het samenstellen van uw zoekmachine resultaatpagina’s en vertegenwoordigen de eerste stap van uw SEO. Als uw website niet goed is geïndexeerd, kunnen de crawlers hem niet vinden en rangschikken. Hiervoor maakt uw SEO-strategie verder niets uit. Een van de belangrijkste dingen om in gedachten te houden als het gaat om Google Crawlers, is dat er meer dan een van hen zijn. Voordat u begint met het optimaliseren van uw website, moet u weten op welke van deze crawlers u zich moet richten en waarom.

SEO bot

De eerste op onze lijst is de SEO Bot. Deze crawler is verantwoordelijk voor het analyseren van je inhoud en het controleren op grammatica, spelling en leesbaarheidsproblemen. Hij controleert ook op plagiaat en controleert of uw inhoud origineel is of dat deze is gekopieerd van een andere bron. Dit is een zeer belangrijk onderdeel van het totale SEO-proces, omdat zoekmachines websites met gekopieerde of geplagieerde inhoud bestraffen. De SEO Bot controleert ook de structuur van uw website en uw interne linkstructuur. Bovendien wordt de laadsnelheid van uw website gecontroleerd. Dit is cruciaal, want Google crawlers straffen websites met een trage laadtijd automatisch af.

RSS crawler

De RSS crawler gaat door uw blog feed en maakt een index van uw laatste berichten. Hierin komt ook hun metadata, zoals de gepubliceerde datum en de titels. De crawler vindt ook afbeeldingen en rich snippets van uw berichten, evenals video’s, podcasts en andere media die in uw blog feed zijn opgenomen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de RSS-feed geen vervanging is voor een sitemap. Een sitemap is bedoeld om crawlers het hele plaatje van uw website te laten zien, terwijl een feed alleen uw laatste berichten bevat. De RSS-feed is te vinden in de broncode van uw website, meestal onderaan uw homepage.

Robo-crawler

De Robo-crawler is verantwoordelijk voor het scannen van de broncode van uw website op gebroken links, gebroken afbeeldingen en andere fouten. Het helpt u deze fouten te herstellen voordat de Google-crawler uw website kan bezoeken. Dit is belangrijk, want gebroken links kunnen uw rankings ernstig schaden. De Robo-crawler analyseert ook de laadsnelheid van uw website. Onthoud goed dat hoe langzamer de laadsnelheid van uw website is, hoe lager uw rankings zullen zijn.

Probot

Probot crawlt uw website en analyseert hem om te bepalen hoe vaak hij wordt bijgewerkt. Sommige mensen denken dat een website eens per week moet worden bijgewerkt, maar dat is niet altijd het geval. Het hangt allemaal af van het type website dat u hebt en uw doelstellingen. Als u bijvoorbeeld producten verkoopt, kunt u uw website dagelijks bijwerken met nieuwe producten. Als u een inhoudelijke website hebt die regelmatig een nieuw artikel publiceert, wilt u uw website misschien één keer per week bijwerken. Het doel van de Probot crawler is om uw website te analyseren en het beste update schema te bepalen.

Meer weten over crawlers?

De crawlers zijn belangrijke hulpmiddelen in het SEO-proces, omdat zij de eersten zijn die uw website ontdekken en beslissen of deze het waard is om in Google te worden opgenomen. Met dat gezegd, moet u ervoor zorgen dat deze crawlers uw website vinden en dat de broncode van uw website voor hen is geoptimaliseerd. Dit kan worden gedaan door de juiste SEO-technieken voor uw website te gebruiken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld onze technische SEO checklist of neem contact op met ons voor hulp op maat.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.