9+
Blog onderwerpen; van brainstormen tot publiceren

Blog onderwerpen; van brainstormen tot publiceren

Een blog, kennisbank of inspiratie pagina’s tippen wij vaak aan onze klanten om op te zetten en of uit te breiden. Wij zien vaak dat dit problemen geeft rondom creatief onderwerpen neerzetten op basis van interessante keyword clusters. Bloggen is een creatief proces dat begint met het vinden van inspirerende onderwerpen voor jouw volgende blogpost. Het kiezen van een goed onderwerp is een uitdaging, vooral als je niet weet waar je moet beginnen. Ga van brainstormen tot publiceren. Ik geef je handvatten om tot een goed blog onderwerp of kennispagina te komen op jouw website.

Hoe je creatieve ideeën bedenkt voor blog onderwerpen

Bloggen begint met een idee. Maar waar haal je inspiratie vandaan? De strategie om tot een creatief idee te komen verschilt. Beslis welke van onderstaande manieren voor jou het beste werkt om blog onderwerpen te genereren.

Brainstorm versie 1:

Maak een lijst van interessante keywords, maak er keyword clusters bij en begin met brainstormen over blog onderwerpen.

Brainstorm versie 2:

Begin met een brainstorm over blog onderwerpen en zoek interessante keywords erbij die je daarna in clusters onderbrengt.

Blog onderwerp bedenken: brainstormen en mindmappen

Brainstormen en mindmappen zijn effectieve technieken om creatieve ideeën te genereren voor jouw blogonderwerpen. De nummer 1 eye-opener voor mij kwam in 2019 tijdens de WebWinkelVakdagen in Utrecht. Het was Rens Verweij (Head of Innovation van VIRTUE, het creatief bureau van VICE) die een presentatie gaf over “Content Marketing”, hij gebruikte de quote:

“Alles is content”

Hoe simpel het ook klinkt, als je deze quote goed toepast is het de oplossing voor al je blog inspiratie. 

Tips voor het vinden van blog inspiratie

Blog inspiratie kan overal vandaan komen. Bedenk binnen de niche of markt waarbinnen jij werkt wat inspirerende onderwerpen zijn en hoe ze in een actuele of leuke manier zijn te beschrijven.

Stel je hebt een webshop in kleding en je wilt een kennisbank op zetten, dan is het eenvoudig om dameskleding op basis van zoektermen te koppelen aan “dameskleding”, “top 10 dameskleding voor grote maten” en “de beste kledingstukken voor dames van dit jaar”. Dit zal de concurrentie ook bedacht hebben. Lees onze tips voor blog inspiratie en bijpassende voorbeelden.

Schrijf over je passies:

Begin met het schrijven over iets waar je gepassioneerd over bent. Of het nu gaat om koken, reizen, technologie of kunst, er is altijd iets waar je veel over kunt schrijven. Schrijf over je persoonlijke ervaringen en inzichten over het onderwerp, en voeg persoonlijke verhalen en anekdotes toe om je publiek te boeien gerelateerd aan het onderwerp waar je over wilt schrijven.

Voorbeeld: Als je een passie hebt voor sporten, kun je schrijven over de meerwaarde van goede dames kleding tijdens het sporten. 

Maak gebruik van actualiteiten:

Gebruik de actualiteit als inspiratie voor je blog. Schrijf over nieuws, trends en ontwikkelingen die relevant zijn voor je niche en je publiek. Gebruik Google of nieuwssites, sociale media om te zien welke onderwerpen op dit moment populair zijn en schrijf hierover met een eigen twist.

Voorbeeld: Op basis van de actualiteiten kun je schrijven over het goede kledingstoffen voor thuis, om de energiekosten te drukken. 

Vraag feedback van je doelgroep:

Vraag feedback van je publiek over wat voor soort inhoud ze graag willen zien op je blog. Dit helpt je om meer te weten te komen over de behoeften en interesses van je lezers, speel hier op in met nieuwe blogonderwerpen. Vraag dit via een nieuwsbrief formulier, social media widget of tijdelijke pop-up op je kennisbank/blog.

Voorbeeld: Vraag je in een nieuwsbrief of social media je volgers naar de meerwaarde van de kleding na aanschaf, en deze meerwaarde neem je op je volgende blog onderwerp. Hierdoor kun je misschien schrijven over stijltips of de toegenomen zelfvertrouwen na aankoop.

Lees andere blogs en artikelen uit andere branches: 

Lees andere blogs en artikelen buiten je branche om inspiratie op te doen. Dit helpt om nieuwe onderwerpen te ontdekken voor jouw blog en bouw hier met je eigen tekst op voort.

Voorbeeld: Het kijken buiten de branches brengt je die inspiratie om over cadeau onderwerpen te schrijven. Geef bijvoorbeeld redenen waarom de mannen hun vrouw of vriendin mee moeten nemen om mooie kleding te kopen. Bijvoorbeeld om op die manier grappig te omschrijven dat ze met een goede shopsessie als cadeau, meer tijd met hun vrienden of voor de hobby kunnen kopen, “happy wife, happy life”.

Onderwerpen voor je blog onderzoeken en analyseren

Keyword-onderzoek:

  1. Begin met het vinden van de juiste zoekwoorden voor je blog. Gebruik tools zoals Ahrefs of SEMrush om zoekvolumes en concurrentie te analyseren. Hiermee vind je populaire zoekwoorden die relevant zijn voor jouw onderwerp en gebruik deze in de titel en inhoud van je blog.

Social media-onderzoek:

  1. Analyseer social media-platforms om te zien welke onderwerpen trending zijn. Zoek naar hashtags die gerelateerd zijn aan jouw onderwerp en bekijk de inhoud van de posts om te zien welke onderwerpen populair zijn en welke discussies er gaande zijn. Dit helpt om een ​​blog te schrijven die actueel is en aansluit bij de behoeften en interesses van je publiek.

Concurrentie-analyse:

  1. Analyseer de blogs van concurrenten om te zien welke onderwerpen populair zijn in jouw niche. Dit geeft je inspiratie voor nieuwe blogonderwerpen of eigen invalshoek op een populair onderwerp. 

Data-analyse:

  1. Gebruik Google Analytics, het dashboard van je CMS, Search Console of andere tools om te zien welke blogs op jouw website het meest worden gelezen. Dit helpt je om te zien welke onderwerpen populair zijn bij je publiek en waar je aanvullende informatie over kunt schrijven. Gebruik deze informatie ook om te zien welke blogs het meest worden gedeeld op sociale media of welke blogs het hoogste aantal backlinks hebben. Dit geeft jou de informatie over onderwerpen die meer aandacht verdienen.

Het belang van SEO bij blogonderwerpen

Als blogger is het belangrijk om te begrijpen dat SEO (Search Engine Optimization) een cruciale rol speelt bij de prestaties van je blogs in de zoekresultaten van Google. SEO zorgt ervoor dat je blogs beter gevonden worden door je doelgroep, wat leidt tot meer en relevanter verkeer naar je website en uiteindelijk tot meer conversies.

Enkele manieren waarop SEO de prestaties van teksten positief beïnvloed:

Gebruik zoekwoorden in de titel en inhoud

Als je eenmaal de juiste zoekwoorden hebt gevonden, is het belangrijk om deze te gebruiken in de titel en inhoud van je blog. Dit maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om je blog te begrijpen en het relevant te vinden voor gebruikers die zoeken naar die zoekwoorden.

Optimaliseer je afbeeldingen

Afbeeldingen zijn een belangrijk onderdeel zijn van je blog en dragen bij aan de vindbaarheid. Zorg ervoor dat je afbeeldingen zijn geoptimaliseerd voor zoekmachines door ze te voorzien van relevante bestandsnamen en ALT-tekst.

Maak gebruik van interne en externe links

Het gebruik van interne links en externe links draagt bij aan de SEO-prestaties van je blog. Interne links helpen zoekmachines om de structuur van je website te begrijpen, terwijl externe links aangeven dat je blog relevante en betrouwbare informatie bevat.

Maak gebruik van meta-beschrijvingen

Meta-beschrijvingen zijn korte beschrijvingen die worden weergegeven onder de titel van je blog in zoekresultaten. Het is belangrijk om deze te gebruiken en de juiste zoekwoorden hierin te verwerken, omdat het helpt om gebruikers te overtuigen om op jouw link te klikken in plaats van op die van je concurrenten.


Schrijf NORA – “No One Right Answer”

Met de komst van Google Bard en ChatGPT is de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie in volle gang. Dit heeft geleid tot de opkomst van NORA, wat staat voor “No One Right Answer”. NORA benadrukt dat er niet één juiste oplossing is voor een vraag of probleem, maar meerdere mogelijke oplossingen. Google benoemde dit tijdens de livestream in Parijs bij de presentatie van BARD.

NORA - No One Right Answer

Als jouw tekst deze informatie bevat, is de lezer gebaat bij de informatie en vind hij/zij dit niet in een taalmodel. Hiermee lever je “helpful content” en voldoe je volkomen aan Google’s E-E-A-T standaard. Door NORA toe te passen bij het schrijven van blogs, creëer je waardevolle inhoud die relevant is voor een breed publiek.

Beginnen met bloggen: waar moet je op letten?

Als je net begint met bloggen, is het een uitdaging zijn om je eerste tekst te publiceren. Het is belangrijk om te beginnen met het bepalen van je doelgroep en wat je wilt bereiken met je blog. Onthoud dat consistentie en kwaliteit essentieel zijn bij het opbouwen van een succesvolle blog of kennisbank. 

Door deze tips te volgen en hard te werken aan het creëren van waardevolle inhoud, start je een succesvolle blog en groei jij uit tot een deskundige in jouw niche.

Meer weten? Onze SEO-specialisten van SEO bureau Onder staan graag je voor klaar en voorzien jou graag van SEO advies. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doe dan alvast een live SEO analyse.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.