9+
SGE-update - Cialdini

De Search Generative Experience-update? Gebruik de kracht van Cialdini

De “Search Generative Experience – Update” (SGE-update) van Google is een recente ontwikkeling die gericht is op het verbeteren van de zoekervaring voor gebruikers door middel van geavanceerde tekstgeneratie. Met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning technieken streeft Google ernaar om zoekresultaten nauwkeuriger en relevanter te maken. 

Het begrijpen van de SGE-update en het aanpassen van je SEO-aanpak helpt om de online zichtbaarheid van je website te vergroten en beter de kansen te benutten van de veranderende zoekresultaten. Was het eerder van belang om in de top 10 te ranken, wordt het nu belangrijker dan ooit om in de top 3 te ranken.

Liever deze informatie in video?

Waar is de Search Generative Experience-update op gebaseerd?

 1. Vereenvoudiging van stappen: Het streven is om het zoekproces voor gebruikers te vereenvoudigen en te versnellen.
 2. Kwaliteitsbewaking: Google zet zich in om gebruikers de beste antwoorden te bieden.
 3. Betrouwbaarheid en nauwkeurigheid: Er worden veiligheidscontroles uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de antwoorden betrouwbaar en nauwkeurig zijn.
 4. Ondersteuning van het online ecosysteem: Google leidt gebruikers naar originele bronnen om de waarde van de inhoud te bevorderen.
 5. Verbeterde gebruikerservaring: Relevante advertenties worden weergegeven als aanvullende informatie, wat bijdraagt aan een betere gebruikerservaring.

“Hoe gaat dat er dan uit zien?”, vraag je je wellicht af. Onderstaand het voorbeeld dat Google onlangs presenteerde.

Search Generative Experience update

De Search Generative Experience-update brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee in de manier waarop we informatie zoeken op het internet, en dus ook bij jouw klanten. Mede daarom is dit is een belangrijk moment om bewust stil te staan bij je huidige SEO-strategie.

Het toepassen van de beïnvloedingstechnieken van Cialdini helpt je om je content aantrekkelijker te maken en meer betrokkenheid te genereren. Cialdini is misschien wel één van de eerste succesvolle influencers in de online marketing. Wie kent ze niet, de 7 beïnvloedingsprincipes van Cialdini. Je komt ze tegen bij het opstellen van de merk- en kernwaarden van een bedrijf, de customer journey en ook zeker bij SEO. 

Door deze principes van beïnvloeding te gebruiken in je SEO-strategie, kun je niet alleen je rankings en het organisch verkeer van zoekmachines verbeteren, maar ook de betrokkenheid en conversie op je website verhogen.

Hoe Cialdini’s principes SEO beïnvloeden

Cialdini’s principes beïnvloeden op verschillende manieren SEO:

 1. Wederkerigheid: Dit principe stelt dat mensen over het algemeen proberen een gunst te retourneren die ze hebben ontvangen. In SEO kan dit bijvoorbeeld betekenen dat als je waardevolle content aanbiedt, bezoekers geneigd kunnen zijn om jouw website te delen of ernaar te linken.
 2. Consistentie: Mensen houden van consistentie in hun acties en gedrag. Wanneer je website consistent is in haar boodschappen en branding, kan dit helpen om het vertrouwen van de bezoekers te winnen. Dit leidt vaak tot meer direct verkeer en tot hogere posities in de zoekresultaten.
 3. Sociaal Bewijs: Recensies, reviews en testimonials zijn vormen van sociaal bewijs die de geloofwaardigheid van je website kunnen verhogen. Gebruik dit in je structured data en pas de SERP aan. Hierdoor verhoog je de CTR.
 4. Autoriteit: Zoekmachines waarderen websites die autoriteit uitstralen. Door hoogwaardige content te creëren en betrouwbare backlinks te verzamelen, positioneer jij je als een autoriteit in je vakgebied. Dit leidt tot een betere ranking.
 5. Sympathie: Mensen zijn eerder geneigd om actie te ondernemen als ze sympathie voor je merk hebben. Door authentieke en persoonlijke content te creëren, kun je de sympathie van bezoekers winnen. Dit verhoogt de time-on-site en de conversie en zodoende ook de prestaties van de pagina binnen de zoekmachines.
 6. Schaarste: Door je te richten op de unieke behoeften en interesses van je publiek, vind je de meest relevante en waardevolle zoekwoorden om je SEO-strategie op te baseren. Ik vertel je straks hoe je hier met je zoekwoord onderzoek op in kan spelen.
 7. Eenheid: Benadruk het belang van het delen van een gemeenschappelijke identiteit met je publiek. Voor SEO is dit principe cruciaal. Creëer een sterke en betrokken community rond je merk en versterk je SEO-prestaties.

Cialdini’s beïnvloedingsprincipes

Deze principes zijn essentieel om te begrijpen hoe we mensen kunnen beïnvloeden in hun beslissingen, inclusief hun interacties online. Ik neem ze 1 voor 1 met je door en benoem waar de zeven principes van beïnvloeding volgens Robert Cialdini: Wederkerigheid, Consistentie, Sociaal bewijs, Autoriteit, Sympathie, Schaarste en eenheid jouw SEO strategie raken. 

De kracht van wederkerigheid in SEO

Het principe van wederkerigheid houdt in dat mensen vaak het gevoel hebben dat ze iets terug moeten geven als ze iets krijgen. Dit is een fundamenteel principe dat diep geworteld is in menselijke interacties en kan ook effectief worden toegepast in SEO.

Stel je voor, je voorziet je bezoekers van gratis en waardevolle content, zoals informatieve blogposts, e-books, webinars, of instructievideo’s. Deze content biedt bezoekers hulp en inzichten zonder dat ze ervoor hoeven te betalen. Hierdoor bouw je goodwill op en creëer je een positieve ervaring voor je bezoekers.

Montage trucs - Tuinverlichtingswinkel.nl

In reactie hierop zullen bezoekers eerder geneigd zijn om de gunst te retourneren. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze jouw website delen op hun sociale media, ernaar linken vanaf hun eigen website of een aankoop doen en een positieve review achterlaten. Dit verhoogt niet alleen de zichtbaarheid en het bereik van je website, maar kan ook positieve signalen naar zoekmachines sturen over de kwaliteit en relevantie van je website.

Het is belangrijk om te onthouden dat wederkerigheid niet werkt als een directe ruil. Het gaat erom waarde te creëren voor je bezoekers en een relatie met hen op te bouwen, die uiteindelijk kan leiden tot organische groei en verbeterde SEO-resultaten. Collega Leanne schreef eerder al eens, “Laat je echte ervaring zien in je content”.

Commitment en consistentie: sleutels tot SEO succes

Consistentie is een krachtig principe in Cialdini’s overtuigingstheorie, en het speelt ook een vitale rol in SEO. Het gaat niet alleen om consistent zijn in wat je zegt, maar ook in hoe je het zegt, hoe je het presenteert en zelfs wanneer je het zegt. Consistentie in je boodschap en branding draagt bij aan het opbouwen van vertrouwen en autoriteit, wat essentieel is voor succes in SEO.

Zorg ervoor dat je informatie altijd nauwkeurig, actueel en relevant is. Daarnaast moet je ook consistent zijn in de tone-of-voice en stijl van je content. Het helpt bezoekers om je merk te herkennen en het creëert een verwachtingspatroon bij hen.

Consistentie - Cialdini - STIJL

Afbeelding: Blijf consistent in stijl, toon en boodschap op je website.

Vervolgens is het ook belangrijk om consistent te zijn in je site-ontwerp. Dit betekent dat je kleuren, lettertypen, afbeeldingen en lay-out consistent moeten zijn op alle pagina’s van je website. Dit helpt niet alleen bij het creëren van een professionele uitstraling, maar maakt het voor bezoekers ook gemakkelijker om op je site te navigeren en de informatie te vinden die ze zoeken.

Wees ook consistent in het publiceren. Dit houdt in dat je je committeert aan het regelmatig publiceren van hoogwaardige content die relevant is voor je doelgroep en consistent is in stijl, toon en boodschap. Regelmatige updates kunnen helpen om je site fris en relevant te houden, en hebben een positieve invloed op het organische verkeer.

Het is niet genoeg om eenmalig geweldige content te creëren of een aantrekkelijk site-ontwerp te hebben. Je moet je inzetten voor consistentie in al je inspanningen en je toewijden aan het voortdurend bieden van waarde aan je bezoekers. Alleen dan zul je de vruchten plukken van je SEO-inspanningen op de lange termijn.

Problemen met content creatie? Onthoud; “Alles is content”. Wij helpen je bij het zoeken naar de juiste blog onderwerpen!

Sociaal bewijs in SEO strategieën

Klanten hebben de neiging om de acties en meningen van anderen te volgen, vooral wanneer ze onzeker zijn. Dit is de reden waarom recensies, reviews en testimonials zo effectief zijn. Ze fungeren als sociaal bewijs dat jouw product, dienst of website waardevol en betrouwbaar is.
Eén van de manieren om dit principe toe te passen op je SEO-strategie is door gebruik te maken van structured data. Met structured data kun je specifieke informatie over je website aan zoekmachines geven, waaronder recensies en waarderingen. Wanneer deze informatie wordt weergegeven in de zoekresultaten, helpt dit om de zichtbaarheid van je site te verbeteren, de geloofwaardigheid te verhogen en potentiële klanten te overtuigen om op jouw informatie te klikken.

Structured data - GLG

Naast het verhogen van je CTR, dragen recensies en testimonials ook bij aan de gebruikerservaring op je site. Door positieve klantervaringen te benadrukken, stel je nieuwe bezoekers gerust en moedigen je hen aan om meer tijd op je site door te brengen en te converteren.

Het implementeren van sociaal bewijs in je SEO-strategie is dus niet alleen een effectieve manier om je ranking en CTR te verbeteren, maar ook om het vertrouwen van je doelgroep te winnen.

Het belang van autoriteit in SEO

Het principe van autoriteit speelt een centrale rol in SEO. Zoekmachines, zoals Google, hechten veel waarde aan de autoriteit van een website bij het bepalen van de rangschikking van zoekresultaten. Websites die als autoriteit op hun vakgebied worden gezien, hebben de neiging hoger te scoren. Maar hoe bouw je autoriteit op? Er zijn een paar sleutelfactoren waar je rekening mee moet houden.
Eén daarvan is, zoals ik eerder al vertelde, het creëren van hoogwaardige “Helpful content”. Inhoud van hoge kwaliteit is niet alleen nuttig voor de bezoekers van je website, maar helpt je ook om als expert in je vakgebied te worden gezien. Het regelmatig publiceren van grondig onderzochte, nauwkeurige en nuttige informatie draagt bij aan je online autoriteit en je SEO-prestaties.

Helpful Content - Autoriteit

Daarnaast spelen backlinks een cruciale rol bij het opbouwen van autoriteit. Wanneer andere gerespecteerde websites naar jouw site linken, wordt dit door zoekmachines gezien als een teken van vertrouwen en autoriteit. Het verkrijgen van kwalitatieve backlinks geeft een aanzienlijke boost aan je rankings. Verschillende SEO-tools zoals Ahrefs(DR – Domain Rating), MOZ(DA – Domain Authority) en Semrush(AS – Authority) tonen de autoriteit score, Majestic toont de “TF/CF”(Trust Flow en Citation Flow). Deze waarden helpen je inzicht te krijgen in je backlinkprofiel en de autoriteit van je site.

Je online reputatie omvat alles, van online recensies tot aan je ratings. Het actief beheren van je online reputatie en het aanpakken van eventuele problemen op een professionele manier kan je helpen om als een betrouwbare en gerespecteerde expert te worden gezien.

Concentreer je dus op het verhogen van je geloofwaardigheid en het win het vertrouwen van je doelgroep.

Hoe schaarste SEO prestaties kan verbeteren

Het principe van schaarste in Cialdini’s theorie houdt in dat mensen meer waarde hechten aan dingen die zeldzaam of beperkt beschikbaar zijn. Binnen SEO kun je dit principe toepassen door te zoeken naar niche zoekwoorden, oftewel ‘schaarse’ zoekwoorden. Dit zijn zoekwoorden die relevant zijn voor je bedrijf en (bij elkaar opgeteld) een redelijk zoekvolume hebben, maar waarvoor weinig hoogwaardige content bestaat.

Niche zoekwoorden - Schaarste

Door kwalitatief hoogwaardige content te creëren rondom deze schaarse zoekwoorden, positioneer jij je als één van de weinige autoriteiten op dat gebied. Dit leidt tot een hogere rankings in zoekresultaten, meer verkeer naar je website en een betere zichtbaarheid binnen je niche. Het helpt je ook om je te onderscheiden van je concurrenten en een loyaal publiek op te bouwen dat waardeert wat jij aanbiedt.

Het belangrijkste hierbij is echter dat je de juiste niche zoekwoorden, longtail keywords en/of content gap kiest. Dit vereist gedegen zoekwoord onderzoek. Door je te richten op de unieke behoeften en interesses van je publiek, vind je de meest relevante en waardevolle zoekwoorden om te gebruiken binnen jouw SEO-strategie.

Sympathie: de menselijke kant van SEO

In de wereld van SEO speelt het principe van sympathie een cruciale rol. Mensen zijn inderdaad meer geneigd actie te ondernemen – of het nu gaat om een aankoop, een aanmelding voor een nieuwsbrief of het delen van content – als ze zich verbonden voelen met een persoon of merk. Maar hoe brengen we dit principe in de praktijk om SEO succes te bevorderen?

Het antwoord is authentieke en persoonlijke content. Door het creëren van authentieke content die aansluit bij je doelgroep, kun je sympathie opbouwen en de kans verhogen dat bezoekers actie ondernemen op je website. Dit kan variëren van persoonlijke verhalen en ervaringen tot het delen van de waarden en doelen van je merk.

SEO migratie - eigen ervaringen

Bezoekers zijn vaak op zoek naar merken die transparant, eerlijk en echt zijn. Het presenteren van je merk op een manier die de echte mensen en waarden erachter belicht, helpt om sympathie en vertrouwen bij je doelgroep op te bouwen.

De persoonlijke connectie en interactie met je klant draagt bij aan sympathie. Door te reageren op opmerkingen en vragen van bezoekers, bouw je niet alleen waardevolle relaties op, maar laat je ook zien dat je hun mening waardeert en respecteert.

Maak authentieke en persoonlijke content en bouw daarmee sympathie op bij je doelgroep. Dit leidt tot meer engagement, meer direct verkeer en hogere conversieratio’s. Door je focus te leggen op het creëren van echte, oprechte connecties, til jij jouw SEO-strategie naar een hoger niveau.

Het zevende principe van Cialdini; eenheid!

Het principe van eenheid, als laatste van de 7 beïnvloedingsprincipes, benadrukt het belang van het delen van een gemeenschappelijke identiteit met je publiek. Voor SEO is dit principe cruciaal. Creëer een sterke en betrokken community rond je merk, dit versterkt je SEO-prestaties.

Wanneer mensen zich verenigd voelen door een gedeelde identiteit – of het nu gaat om gedeelde waarden, overtuigingen, ervaringen of interesses – zijn ze meer geneigd om zich met jouw merk te verbinden. Om dit principe effectief te gebruiken, moet je allereerst begrijpen wat je doelgroep verenigt. Dit doe je door marktonderzoek, enquêtes, klantinterviews, of simpelweg door interactie en gesprekken met je doelgroep.

Het creëren van een gemeenschap rond je merk gaat echter verder dan alleen het delen van content. Het gaat ook om het creëren van mogelijkheden voor interactie en dialoog. Reageer op blogposts, forums, of organiseer live evenementen of webinars. Des te meer je je publiek betrekt en hun stem waardeert, des te sterker de gemeenschap rond je merk zal zijn. 

libelle-zomerweek

Het principe van eenheid gaat over het versterken van de band met je publiek. Zodra je begrijpt wat jouw publiek aanspreekt, kun je deze inzichten benutten om content te creëren die aansluit bij deze gedeelde identiteit. Door een sterke, betrokken community te creëren, groeit je merk, het aantal directe zoekopdrachten, de kwaliteit van je verkeer en dus ook de prestaties binnen Google.

De integratie van Cialdini’s principes in je SEO plan

In dit gedeelte gaan we dieper in op hoe je de overtuigingsprincipes van Cialdini effectief kunt integreren in je algehele SEO-strategie. Het doel is om je te voorzien van praktische tips en technieken die je direct kunt toepassen om je online zichtbaarheid en invloed te verbeteren.

Het startpunt is het begrijpen van elk van de zeven principes: wederkerigheid, schaarste, autoriteit, consistentie, sociaal bewijs, sympathie en eenheid. Je moet inzicht krijgen in hoe elk principe functioneert en hoe je het gedrag van je publiek kan beïnvloeden. Deze inzichten gebruik je bij je content strategie, website ontwerp, linkbuilding, en zelfs je sociale media activiteiten.

Stel bijvoorbeeld sterke M B T I(Myers-Briggs Type Indicator)-persona’s op en schrijf de gedragingen van deze persona’s uit aan de hand van de Cialdini principes. Heb jij scherp wat jij als bedrijf of merk kan doen in elke fase van de customer journey aan de hand van Cialdini? Dan is online succes dichtbij!

Customer Journey - MBTI - Cialdini - SEO

Het is belangrijk om te onthouden dat deze principes geen op zichzelf staande technieken zijn, maar dat ze het meest effectief zijn wanneer ze gecombineerd en op een strategische manier worden toegepast. Door Cialdini’s principes in je SEO plan te gebruiken, kun je een effectieve strategie ontwikkelen die zowel de zichtbaarheid van de zoekmachine als de betrokkenheid van het publiek verbetert.

De rol van Cialdini’s principes in SEO succes

Het begrijpen en toepassen van Cialdini’s principes van overtuiging in je SEO-strategie kan een aanzienlijke invloed hebben op je online succes. Deze psychologische inzichten bieden je een krachtige manier om je content te vormen, de interactie met je publiek te verbeteren en uiteindelijk je conversieratio’s te verhogen.

Elk van de zeven principes – wederkerigheid, schaarste, sociaal bewijs, autoriteit, consistentie, sympathie en eenheid – heeft unieke toepassingen in SEO en kan op verschillende manieren worden ingezet om je doelen te bereiken. 

In een online wereld waar de concurrentie intensief is en het publiek steeds veeleisender wordt, zijn de beïnvloedingsprincipes van Cialdini een effectief hulpmiddel om je te onderscheiden. Ik moedig je aan om deze inzichten te gebruiken en je SEO-strategieën verder te verfijnen en te verbeteren. Met een gedegen strategie en jouw toewijding, maak je content voor de top 3 zoekresultaten en kan jij ook na de Search Generative Experience-update je online invloed ongetwijfeld laten groeien.

Als SEO bureau zijn wij experts in het verbeteren van de online vindbaarheid van websites en gespecialiseerd in het leveren van op maat gemaakte SEO-oplossingen. Ben je op zoek naar een SEO training voor jouw bedrijf en wil je jouw team versterken met kennis over zoekmachineoptimalisatie door middel van SEO trainingen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons. Wij bieden op maat gemaakte trainingen die specifiek zijn ontworpen om aan de unieke behoeften van jouw organisatie te voldoen. Ons doel is om je team te voorzien van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om jullie online aanwezigheid effectief te verbeteren en te onderhouden.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.