9+
Linde van Gurp

Marketing medewerker

Een gebruiker in GA4

Google Analytics 4 (GA4) is de nieuwste versie van Google Analytics, ontworpen om bedrijven beter inzicht te geven in het gedrag van hun gebruikers. Met de overstap van Universal Analytics (UA) naar GA4, zijn er enkele significante veranderingen die gebruikers en analisten moeten begrijpen om optimaal gebruik te maken van deze nieuwe tool. In dit artikel duiken we diep in wat een gebruiker in GA4 betekent, hoe je gegevens verzamelt en analyseert, en waarom deze veranderingen belangrijk zijn voor je bedrijfsstrategie.

Wat is GA4 en waarom is het belangrijk?

GA4 is de nieuwste versie van Google Analytics, die voortbouwt op de beperkingen van Universal Analytics. Terwijl UA voornamelijk was gericht op sessies en paginaweergaven, legt GA4 de focus op gebruikers en gebeurtenissen. Dit betekent dat je met GA4 beter kunt volgen hoe individuen omgaan met je website of app, van het eerste bezoek tot aan hun laatste interactie.

Een van de belangrijkste voordelen van GA4 is het verbeterde vermogen om cross-platform gegevens te verzamelen. Dit betekent dat je het gedrag van gebruikers kunt volgen, ongeacht of ze je website bezoeken via een desktop, mobiel apparaat of zelfs een mobiele app. Deze geïntegreerde aanpak zorgt ervoor dat je een compleet beeld krijgt van de customer journey.

Het volgen van gebruikers in GA4

In GA4 wordt een gebruiker gevolgd door middel van gebeurtenissen en gebruikers-ID’s. Gebeurtenissen zijn elke interactie die een gebruiker heeft met je site of app, zoals een klik op een knop, een videoweergave of een aankoop. Deze gebeurtenissen geven gedetailleerde informatie over hoe gebruikers omgaan met je content.

Daarnaast introduceert GA4 de mogelijkheid om gebruikers-ID’s toe te wijzen. Dit stelt je in staat om dezelfde gebruiker te volgen, zelfs als ze verschillende apparaten gebruiken om toegang te krijgen tot je content. Het toewijzen van gebruikers-ID’s verbetert de nauwkeurigheid van je gegevens en helpt je om een beter begrip te krijgen van individuele gebruikersgedragingen.

Belangrijke veranderingen van UA naar GA4

Een van de meest opvallende veranderingen van UA naar GA4 is de manier waarop gegevens worden gemodelleerd. In Universal Analytics waren paginaweergaven en sessies de primaire meeteenheden, terwijl GA4 volledig is gebaseerd op gebeurtenissen en parameters. Dit geeft je meer flexibiliteit en precisie bij het meten van gebruikersinteracties.

Bijvoorbeeld, in UA zou een aankoop worden gemeten als een transactie, terwijl in GA4 elke stap in het aankoopproces kan worden gemeten als een aparte gebeurtenis. Hierdoor krijg je meer inzicht in waar gebruikers afhaken in de funnel en kun je gerichter optimaliseren.

Voordelen van GA4 voor gebruikersanalyse

GA4 biedt diverse voordelen voor het analyseren van gebruikersgedrag:

• Betere segmentatie: Door de gebeurtenisgerichte benadering kun je gedetailleerde segmenten maken op basis van specifieke acties die gebruikers uitvoeren. Dit helpt bij het identificeren van trends en patronen binnen bepaalde gebruikersgroepen.
  • Geavanceerde analyse tools: GA4 bevat ingebouwde analysetools zoals exploraties en funnel analyse. Hiermee kun je diepgaande analyses uitvoeren zonder dat je aanvullende software nodig hebt.
  • Machine learning mogelijkheden: GA4 maakt gebruik van machine learning om voorspellende inzichten te geven. Bijvoorbeeld, de kans dat een gebruiker converteert of de kans dat een gebruiker afhaakt. Deze voorspellende statistieken kunnen waardevolle inzichten bieden voor marketingstrategieën.

Hoe begin je met GA4?

Als je nog steeds UA gebruikt, is het tijd om over te stappen naar GA4. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om te beginnen:

1. Maak een nieuwe GA4-property aan: Dit kan naast je bestaande UA-property. Hierdoor kun je gegevens parallel verzamelen terwijl je gewend raakt aan de nieuwe interface en functies van GA4.
  2. Implementeer gebeurtenissen: Begin met het instellen van gebeurtenissen die relevant zijn voor je bedrijfsdoelen. Denk aan klikken op belangrijke knoppen, voltooide aankopen en formulierinzendingen.
  3. Configureer conversies: Bepaal welke gebeurtenissen als conversies moeten worden geteld en stel deze in binnen GA4.

Leer de nieuwe interface kennen: GA4 heeft een andere interface dan UA, dus neem de tijd om vertrouwd te raken met waar je de belangrijkste rapporten en instellingen kunt vinden.

Gebeurtenis gerichte benadering

GA4 biedt een moderne en uitgebreide manier om gebruikersgedrag te analyseren. Met zijn gebeurtenis gerichte benadering, verbeterde cross-platform tracking en geavanceerde analysemogelijkheden, is GA4 een krachtige tool voor elke organisatie die meer inzicht wil krijgen in hoe gebruikers omgaan met hun digitale aanwezigheid.

Door over te stappen naar GA4, zet je de eerste stap naar een diepgaander begrip van je klanten, wat kan leiden tot betere strategische beslissingen en uiteindelijk tot meer succes voor je bedrijf. Begin vandaag nog met het verkennen van GA4 en ontdek de voordelen die het kan bieden voor jouw gebruikersanalyse.

Wil je meer leren over het optimaliseren van je website, bekijk dan onze SEO trainingen en SEO diensten voor professionele begeleiding en ondersteuning.

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
SEO bureau Onder Zwolle

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!