9+
illustratie wat heb ik nodig om met seo te beginnen?
Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

Content & Autoriteit specialist
13-11-2023 Kennisbank

Wat heb je nodig om te beginnen met SEO?

SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie, is een cruciaal onderdeel van online marketing. Het zorgt ervoor dat je website beter gevonden wordt door zoekmachines zoals Google. Maar hoe begin je? We geven alvast een kleine handleiding. Direct onze gratis SEO training volgen? Klik dan ook even op het linkje. 

Stap 1: Zoekwoorden vinden

Het begint allemaal met het vinden van de juiste zoekwoorden. Dit zijn de termen die mensen gebruiken om naar producten, diensten of informatie te zoeken. Gebruik tools zoals Ahrefs om te zien welke zoekwoorden relevant zijn voor jouw bedrijf of website.

Hoe kies ik de beste zoekwoorden voor mijn website?

Kies zoekwoorden die relevant zijn voor je content, maar ook niet te competitief. Kijk naar de zoekvolumes en de concurrentie. Begin met long-tail zoekwoorden, die specifieker en minder competitief zijn. Lees ook ons blog met als kop: Hoe krijg je meer bezoekers naar een kleine website? 

Stap 2: Zoekwoorden in de paginatitel

De titel van je pagina is een van de belangrijkste SEO-elementen. Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord in de titel voorkomt. Dit helpt zoekmachines te begrijpen waar je pagina over gaat.

Stap 3: Zoekwoorden in de URL

Ook de URL van je pagina is belangrijk voor SEO. Een URL die je belangrijkste zoekwoord bevat, kan helpen bij de ranking van je pagina.

Stap 4: Zoekwoorden in de meta-omschrijving

De meta-omschrijving is het korte tekstje dat onder de titel van je pagina in de zoekresultaten verschijnt. Ook hier is het belangrijk om je zoekwoord te gebruiken.

Stap 5: Zoekwoorden in H1-kop

De H1-tekst is de hoofdkop van je pagina. Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord hierin voorkomt.

Stap 6: Zoekwoorden in de inhoud van de pagina

Natuurlijk moeten je zoekwoorden ook in de inhoud van je pagina voorkomen. Gebruik ze echter op een natuurlijke manier en overdrijf niet.

Stap 7: Bouw links naar je website

Backlinks, ofwel links van andere websites naar jouw site, zijn cruciaal voor een goede SEO. Ze tonen aan zoekmachines dat jouw website betrouwbaar en relevant is.

Hoe krijg ik meer backlinks?

Begin met het creëren van kwalitatieve en interessante content die anderen willen delen. Je kunt ook relaties opbouwen met andere website-eigenaren en vragen of ze naar je site willen linken.

Stap 8: Monitor je rankings

Het is belangrijk om je voortgang te monitoren. Gebruik tools zoals Google Analytics en Search Console om te zien hoe je website presteert in zoekmachines. Ook tooling als Ahrefs en Semrush is hier geschikt voor. 

Word een SEO-expert

Dit is nog maar een klein stukje van wat SEO precies is. Zo hebben we het nog helemaal niet gehad over technische SEO of over SEO migraties. Het is daarom belangrijk om jezelf te verdiepen in SEO. Dit betekent continu leren en bijblijven met de laatste trends en updates van zoekmachines.

Hoe begin ik met SEO?

De beste manier om SEO te leren is door het te oefenen. Maak je eigen website en begin deze te optimaliseren. Dit geeft je praktische ervaring. Meer weten over hoe je begint met SEO? Klik dan ook even op het linkje. Wil jij direct concrete actiepunten die jij kunt toepassen binnen jouw website? Bekijk dan ook onze gratis SEO training. Hierin hebben we het onder andere over content, technische SEO, linkbuilding en AI. En dat 1,5 uur lang (!). 

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.