9+

Christine te Flierhaar

Content marketing stagiaire

Wat is een 404 en hoe los je deze op?

Als je wel eens op het internet kijkt, dan ben je vast en zeker wel eens een 404-error tegen gekomen. Dit is de foutmelding die verschijnt wanneer de server geen toegang kan verlenen tot de gevraagde pagina. Dit kan gebeuren wanneer de URL is gewijzigd of als de pagina is verwijderd. We gaan wat dieper in op wat 404-errors precies zijn en hoe je deze vanuit SEO-oogpunt kunt benaderen.

Wat is een 404?

Een 404-error melding is een statuscode die verschijnt als een gebruiker probeert toegang te krijgen tot een webpagina die niet (meer) bestaat. Het kan zijn dat de pagina is kwestie verwijderd of verplaatst is, zonder een juiste redirect te implementeren. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als een website eigenaar een pagina heeft verwijderd, maar de URL nog steeds publiekelijk toegankelijk is.

Dit kan vervelend zijn voor de gebruikservaring, en kan zelfs invloed hebben op je ranking op de SERP. Als Google ziet dat een pagina die eerder bestond niet langer beschikbaar is, kan dit ervoor zorgen dat je site als onbetrouwbaar wordt beschouwd.

Hoewel 404-errors je SEO-ranking niet direct beïnvloeden, kun je wel veel verkeerd mislopen als je ze niet oplost. Als je backlinks hebt die verwijzen naar pagina’s op je website die een 404-error opleveren, dan is het belangrijk om deze backlinks te repareren en de URL te redirecten naar een relevante pagina.

SEO-kenmerken van een 404

Een 404-error kan een negatief effect hebben op de SEO van een website. Als er veel pagina’s met een 404-error op een website staan, kan dit zorgen voor een slechtere ranking in zoekmachines. Zoekmachines crawlen websites regelmatig om de pagina’s te indexeren. Wanneer ze een 404 tegen komen, weten ze niet wat ze ermee moeten doen. Dit verklaard de negatieve impact op de ranking van de website. Het is belangrijk om een goede oplossing te vinden voor 404-errors, hier zijn verschillende manieren voor.

Hoe los je een 404-error op?

Een 404-error oplossen kan op verschillende manieren. Enkele mogelijke oplossingen zijn bijvoorbeeld:

  1. Redirect de oude URL naar een nieuwe URL

Als een pagina is verplaatst naar een nieuwe URL, is het belangrijk om een redirect in te stellen. Hierdoor wordt de gebruiker automatisch doorgestuurd naar de nieuwe pagina. Dit kan gedaan worden met een 301-redirect. Dit is een permanente redirect die aangeeft dat de pagina definitief is verplaatst. Zoekmachines zullen de nieuwe URL indexeren en de ranking zal niet worden beïnvloed! 

  1. Maak een custom 404-pagina

Het kan zijn dat een pagina definitief is verwijderd en er geen nieuwe pagina voor in de plaats komt. In dit geval kan er een custom 404-pagina worden gemaakt. Dit is een pagina waarop de bezoeker wordt verteld dat de pagina niet meer bestaat en eventueel naar relevante pagina’s op de website kan worden verwezen. Het is belangrijk om deze pagina in de huisstijl van de rest van de website te uiten, en om de bezoeker te helpen verder te navigeren op de website. Bijvoorbeeld de 404 van verzekeringsbedrijf Klap, of de 404 van Lego. Beide zijn ze in lijn met de rest van de website wat betreft vormgeving, en ze helpen de gebruiker om naar een bestaande pagina te gaan.

  1. Fix de links

Als er veel links naar de pagina met de 404-error verwijzen, is het belangrijk om deze links aan te passen. Als de links niet worden aangepast, zal er nog steeds verkeer naar de niet-bestaande pagina worden gestuurd, en zal de ranking van de website worden beïnvloed. Het kan ook de moeite waard zijn om een tool zoals Google Search Console te gebruiken om te zien welke links naar de pagina verwijzen. 

Aan de slag!

Een 404-error kan dus negatieve invloed hebben op de ranking van de website in de SERP. Dit valt gelukkig op te lossen door een redirect te plaatsen of een custom 404-pagina te maken. Bij Onder helpen we je graag bij het opsporen van 404’s op jouw website! Wij bieden verschillende SEO diensten aan om bij te dragen aan de optimalisatie van jouw website. Benieuwd naar wat ons team te bieden heeft? Neem vandaag nog contact op.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.