9+

Magento plus en minpunten uit SEO oogpunt

Het is een van de meest populaire webshop platforms vanwege de uitgebreide productpagina en multi-store opties. Ik neem je mee in belangrijke overwegingen bij de zoektocht naar het juiste CMS voor jouw webshop of website, hierbij zoom ik extra in op de voordelen en nadelen uit SEO oogpunt. Dit keer speciaal over Magento, daarbij kijk ik specifiek naar de huidige Magento2 omgeving.

Magento heeft verschillende functies die het aantrekkelijk maken voor websitebeheerders. 

3 algemene voordelen zijn:

  1. Magento is een snel CMS, speciaal ontworpen voor webshops.
  2. Magento heeft 24/7 support en meer dan 200,000 developers en partners, wat handig is voor het oplossen van problemen en het vinden van oplossingen.
  3. Met duizenden thema’s en plugins kan Magento worden aangepast aan verschillende behoeften en functionaliteiten.

Magento heeft uitgebreide integratiemogelijkheden met diverse softwareprogramma’s en platforms, waardoor het eenvoudig is om verschillende tools te gebruiken voor e-commerce, kassasystemen en Product Information Management (PIM). Echter, sommige integraties zijn complex om op te zetten en te onderhouden. Voor maatwerkoplossingen is het daarom verstandig om altijd een specialist in te schakelen.


Aan de andere kant zijn er ook enkele nadelen aan Magento, zoals:

  • Prijzig: Veel maatwerk oplossingen zijn alleen mogelijk via dure development uren. Daarmee kosten updates vaak veel geld.
  • Onoverzichtelijk voor de beginner: Omdat er veel mogelijkheden beschikbaar zijn, is het al vrij snel onoverzichtelijk voor beginnende marketeers. Hierdoor is er vaak een meer ervaren of senior marketeer nodig om wegwijs te worden in Magento.
  • HTML: Veel product en tekst aanpassingen moeten worden gedaan via HTML om de juiste weergave op de live-omgeving te krijgen.
  • Structured data: Om de product-markup goed te implementeren moet je gebruik maken van dure plug-ins en development uren.
  • Blog module: Magento is gefocussed voor e-commerce, daardoor moet je concessies doen in de basis functionaliteiten en layout van een blog-structuur.

Kortom, Magento is een top E-commerce CMS dat veel voordelen biedt voor webshop eigenaren. Plan wel regelmatig onderhoud om de webshop snel en bij de tijd te houden, zowel op het gebied van SEO, plug-ins en andere aspecten van websitebeheer.

Magento2 SEO

Het belang van SEO voor je website

SEO, oftewel Search Engine Optimization(zoekmachineoptimalisatie), is van groot belang voor websites omdat het de organische zichtbaarheid en het succes ervan beïnvloedt. Door SEO-optimalisaties toe te passen, kan jouw website hogere posities behalen in de zoekmachine (SERP’s), waardoor je meer organisch verkeer aantrekt op interessante keywords. Dit resulteert vaak in meer bezoekers uit jouw doelgroep, leads en conversies.

Magento2 specifieke SEO voordelen

Magento biedt veel SEO-voordelen die jouw webshop helpen om beter zichtbaar te worden en hoger te scoren in zoekmachines. Een van de meest opvallende functies is de mogelijkheid om navigatielinks volledig aan te passen. Dit betekent dat je zoektermen in je navigatie kunt gebruiken waardoor zowel gebruikers als zoekmachines duidelijk maken welke pagina’s het belangrijkst zijn. Dit verbetert de navigatie en maakt het gemakkelijker voor zoekmachines om jouw site te indexeren.

Een ander belangrijk voordeel is het gebruik van canonical-tags om dubbele inhoud te voorkomen. In webshops komt het vaak voor dat hetzelfde product in verschillende categorieën wordt weergegeven, wat kan leiden tot problemen met dubbele inhoud. Magento maakt het eenvoudig om canonical tags in te stellen, zodat Google weet welke versie van een pagina als origineel moet worden beschouwd. 

Dit helpt niet alleen om dubbele inhoud te vermijden, maar zorgt er ook voor dat de linkwaarde op de juiste manier wordt verdeeld.

De snelle laadtijd van Magento2 geeft een betere gebruikerservaring(UX) dan menig ander CMS. Magento’s architectuur is ontworpen om grote hoeveelheden verkeer aan te kunnen en biedt ook verschillende extensies om de laadsnelheid te optimaliseren, zoals het samenvoegen van JavaScript- en CSS-bestanden en het gebruik van caching. 

Snellere laadtijden verminderen het bouncepercentage en verbeteren de algehele SEO-prestaties van het gehele domein.

Omdat Magento een open-source platform is, kunnen gebruikers onbeperkt content aanpassen en optimaliseren, wat helpt om kwalitatief hoogwaardige, deelbare content te maken waardoor je waardevolle backlinks kan verkrijgen. 

Daarnaast biedt Magento standaard de mogelijkheid om de basis SEO elementen aan te passen zoals paginatitels, meta data en H1-H2-H3-tags aan te passen. Door unieke en relevante titels en koppen te gebruiken, speel je beter in op de zoekintenties (Commercieel, Informatief, Navigationeel, Transactioneel) van gebruikers.

Magento2 specifieke SEO nadelen

Een veelvoorkomend probleem is het gebruik van standaard gelaagde navigatie, die kan leiden tot trage laadtijden en moeilijk te vinden items voor zoekmachines. Het verbeteren van deze navigatie kan door duidelijke productbeschrijvingen toevoegen, alt-tags voor afbeeldingen gebruiken en een link naar de HTML-sitemap in de footer toe te voegen. Bovendien kan het aanpassen van de robots.txt je helpen om zoekmachines de producten goed te indexeren en duplicate content te vermijden.

Een andere nadelige basisinstelling is het niet blokkeren van zoekresultaten van de zoekbalk in de robots.txt-bestanden. Onbelangrijke zoekresultaten pagina’s moeten niet in Google verschijnen, omdat dit kan leiden tot duplicaat inhoud en verspilling van het crawl budget. Door gebruik te maken van aangepaste regels in het robots.txt-bestand help je Google om deze onbelangrijke pagina’s niet te indexeren, wat helpt om de unieke en waardevolle inhoud beter te laten presteren in zoekresultaten.

Magento kan ook tekortschieten op het gebied van gestructureerde data. Structured data helpt Google om de content beter te begrijpen en beter weer te geven op de SERP(Search Engine Result Page). Dit kan vooral voor niet-technische gebruikers die mogelijk hulp nodig hebben bij het oplossen van technische problemen een probleem vormen. Omdat Magento ook duur kan worden vanwege de hoge kosten voor upgrades en de noodzaak om vaak een developer in te schakelen voor aanpassingen. Dit maakt Magento minder gebruiksvriendelijk en minder toegankelijk voor kleinere bedrijven met beperkte middelen.

Het verouderde blog template kan ook een nadeel zijn voor de beoogde SEO strategie, niet iedere content strategie kan worden benut binnen de standaard Magento2 functionaliteiten. Ondanks deze nadelen blijft Magento een krachtige e-commerce oplossing, mits de nodige aandacht en middelen worden geïnvesteerd om deze uitdagingen aan te pakken.

Optimaliseren van Magento voor SEO

Hieronder vind je 3 voorbeelden van slimme SEO optimalisaties:

  • 1. Robots.txt
  • 2. Permanente redirects
  • 3. URL Rewrites

Robots.txt aanpassen in Magento: 

Inhoud > Content Configuratie > Webshop “Bewerken”

Permanente Redirects:
Stores > Configuratie > Configuratie > Zoekmachine optimalisatie > “Creëer permanente redirect voor URL’s als de URL key is veranderd”

URL Rewrites:
Stores > Configuratie > Algemeen > Web > Gebruik webserver rewrites

Vergeet niet om de laadsnelheid te verbeteren met behulp van javascript, caching en lazy load-plugins. Hiermee verbeter je vaak direct al de scores van je FCP en LCP (onderdeel van je Core Web Vitals)

Tools en plugins voor SEO optimalisatie in Magento2

Ik geef je een overzicht van nuttige plugins die kunnen helpen bij het verbeteren van de SEO-prestaties van jouw Magento2 webshop.

Gratis Magento SEO-plugins:

  • Magento 2 Dynamische HTML Sitemap ( BSS Commerce)
    Deze extensie automatiseert het aanmaken van een HTML sitemap voor je Magento 2 webshop. Het zorgt voor een unieke URL-sleutel voor de sitemap en past deze automatisch aan bij wijzigingen in de winkelstructuur.
  • Magento 2 Lazy Load ( BSS Commerce)
    Deze plugin optimaliseert de laadtijd van je webpagina’s door productafbeeldingen pas te laden wanneer ze zichtbaar zijn tijdens het scrollen.
  • Super Easy SEO (Magenest)
    Super Easy SEO voorkomt duplicate content, genereert automatisch alt-tags voor afbeeldingen en biedt SEO-templates voor categorieën en producten.

Betaalde Magento SEO-plugins:

  • Mageplaza Ultimate SEO Extension: Het automatiseert SEO-analyses, detecteert duplicaat content, genereert HTML/XML sitemaps en verbetert interne linkstructuren voor een betere zoekmachine zichtbaarheid.
  • Magmodules Alternate Hreflang Tags: Hiermee geef je aan Google door welke taal- en regio versies van je pagina’s beschikbaar zijn, wat helpt om je bereik te vergroten en de juiste pagina’s aan gebruikers te tonen op basis van hun locatie en taalinstellingen.
  • Magmodules Rich Snippets Suite: Deze Magento 2-extensie voegt structured data(Product, Website, Localbusiness, Organization) toe aan je pagina’s. Het verbetert de zoekresultaten door bijvoorbeeld beoordelingsgegevens weer te geven, waardoor je webshop opvalt en de Click-through-rate(CTR) toeneemt.
  • Mageworx SEO Suite Ultimate: Deze alles-in-één SEO plugin biedt SEO-templates voor bulk-optimalisatie, XML/HTML sitemaps, automatische interne links, rich snippets, canonical-tags en meer. 
  • Full Page Cache Warmer (Magewares) Deze extensie optimaliseert de laadsnelheid door de cache van je Magento 2 webpagina’s actief te verversen.
  • Rocket JavaScript / Deferred JavaScript: Verplaatst automatisch alle JavaScript-code naar de onderkant van de pagina, wat de laadtijd van je Magento 2 website verbetert.
  • Image Lazy Load: Laadt afbeeldingen alleen wanneer ze zichtbaar zijn voor de gebruiker, wat de laadtijd van pagina’s vermindert en de algehele prestaties verbetert.
  • Theme Optimized: Optimaliseert je Magento 2 thema om de laadsnelheid van je website te verbeteren, wat resulteert in een betere gebruikerservaring.
  • WebP Images: Converteert automatisch afbeeldingen naar het moderne webp-formaat, waardoor de laadtijden van je website aanzienlijk verbeteren.

Samenvatting

Magento is met name geschikt voor webshop-eigenaren met grote plannen, die complexe productstructuren en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden nodig hebben. Voor starters kan Magento echter een steile leercurve hebben vanwege zijn complexiteit en technische vereisten. Het platform vereist vaak een professionele developer voor maatwerkoplossingen, technische integraties of aanpassingen in het gekozen thema.

Voor middelgrote en grote webshops kan Magento 2 een ideale oplossing zijn, vooral voor diegenen die het CMS willen koppelen aan een kassa-, PIM of andere fulfilment software. Daarnaast vereist Magento regelmatig technische optimalisaties om de laadsnelheid en SEO-prestaties te verbeteren, wat extra aandacht en middelen kan vergen van webshop-eigenaren.

Wil je klein beginnen met een webshop? Kijk dan wellicht eerst naar een WooCommerce, Lightspeed of Shopify oplossing. Voor de grotere e-commerce partijen is Magento 2 een goede keuze, net als bijvoorbeeld Prestashop of een custom CMS.

Score Magento2:
Score gebaseerd op het gebruiksgemak voor webshop functionaliteiten:

  • Magento2 kennisniveau: ★★★★☆
  • Magento2 opties: ★★★★★
  • Magento2 betaalbaarheid: ★★★☆☆
  • Magento2 schaalbaarheid: ★★★★★
  • Magento2 meertaligheid: ★★★★☆
  • Magento2 Multi store: ★★★★★

Score gebaseerd op het gebruiksgemak voor website functionaliteiten:

  • Magento2 kennisniveau: ★★★☆☆
  • Magento2 opties: ★★★★★
  • Magento2 betaalbaarheid: ★★★☆☆
  • Magento2 schaalbaarheid: ★★★☆☆
  • Magento2 meertaligheid: ★★★★☆

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.