9+

Het SEO jaar 2022: een samenvatting in lijstjes

Het jaar 2022 is bijna voorbij. We keken al vooruit naar de SEO trends van 2023, maar nu is het ook tijd om terug te kijken. Hoe zag SEO jaar 2022 er uit? Wat waren de belangrijkste ontwikkelingen bij Onder? Wat zijn de meest belezen blogs op Onder.nl? Welke Google updates hebben ons doen schrikken? En welke veranderingen hebben we in de SEO community gezien? Een korte samenvatting.

38 blogs in 2022

Het schrijven van blogs is een belangrijk onderdeel van onze content marketing strategie. Daarnaast zorgt het er voor dat we als SEO specialisten de diepte in gaan rond bepaalde onderwerpen en situaties bij klanten. Dit is het 38e blog van 2022. We laten je twee top 5’s zien qua blogs in 2022:

De blogs met gemiddeld de meeste leestijd in 2022

Onze blogs worden gelukkig goed gelezen. De blogs met de langste leestijd in 2022 (volgens Google Analytics) waren:

 1. De ROI van SEO (gemiddeld 7 minuten en 36 seconden)
 2. Google Core Update en het verbeteren van E-A-T (gemiddeld 7 minuten en 6 seconden)
 3. SEO en SEA (gemiddeld 6 minuten en 59 seconden)
 4. Indexdekking in Search Console (gemiddeld 6 minuten en 13 seconden)
 5. Google Mijn Bedrijf: maak verschil in de zoekresultaten (gemiddeld 6 minuten en 8 seconden)

De blogs met het meeste verkeer in 2022

Het is ook mooi om te zien dat er ook serieuze bezoekersaantallen binnenkomen via de blogs. We proberen de blogs zelf te delen via LinkedIn, maar ook het organisch verkeer draagt behoorlijk bij aan het verkeer. Welke blogs leverden de meeste traffic op in 2022?

 1. Indexdekking in Search Console
 2. Het See Think Do Care model & SEO
 3. Sitemaps in Search Console
 4. Onze crawling toolset en handige tops om je website te crawlen
 5. De ROI van SEO

Google Updates in 2022

Het leven van de SEO specialist gaat niet over rozen. Plotselinge én aangekondigde Google Updates liggen op de loer. Welke Google Updates vonden er in 2022 plaats?

Van veel updates zien we weinig effect bij de websites die we dagelijks voor ons hebben. Met name de laatste aankondiging (de extra E in E-A-T) maakt ons erg enthousiast. Content maken op basis van ervaringen klinkt als een logische extra variabele.

Ontwikkelingen van het front (bij ons zelf)

2022 was voor Onder ook een mooi jaar op veel verschillende vlakken. We maakten qua collega’s, klanten en omzet een flinke groei door. Een aantal bijzonderheden in opsomming:

 • Ons hoofdkantoor (en enige kantoor) bevindt zich in de Spoorzone in Zwolle. Hier huren we samen met Viesrood en Foster een vleugel. Sinds het najaar van 2022 huren we hier extra ruimte (samen met Café Noir, Tibor Elferink en Marketing Apparaat). Het openingsfeestje gaat nog een keer volgen binnenkort, als de gezamenlijke kantine ook af is.
 • We werken sinds enkele maanden met een klantteam structuur. Klantteam A en klantteam B werken beiden aan een eigen groep klanten. De teams zijn multidisciplinair en zelfsturend (met een eigen planning)
 • We hebben een aantal mooie nieuwe klanten/merken mogen verwelkomen. Het zijn er teveel om op te noemen, maar o.a. Uplandparcs, Homie, YourSurprise, Stoov, Skantrae, TrafficSupply en Zehnder laten onze SEO harten sneller kloppen
 • Naast nieuwe klanten mochten we ook nieuwe toppers verwelkomen in onze SEO klantteams: Jesse Commandeur, Tristan Staal, Bart van Heulen, Leanne la Faille, Ivo Nijboer en Linde van Gurp kwamen de gelederen versterken. Tijdelijke versterking was er in de vorm van stagiaires Emma Geerts, Martijn Sietsma, Hinke Oevering en Jaleesa Konjanan (die gelukkig nog t/m januari blijft)
 • Zin om ons ook te komen versterken? We zijn nog op zoek naar een Technisch SEO specialist
 • Naast nieuw bloed zijn er ook een aantal collega’s vertrokken in 2022. Okke-Jorn, Nico, Eline en Kirsty zijn uitgevlogen.

Ontwikkelingen in de SEO community

De SEO wereld zelf is ook constant in beweging. In 2022 zagen we een aantal mooie ontwikkelingen:

 • Jeroen Stikkelorum (ook betrokken bij de SEO Benelux Facebook Groep en Meetups samen met Matthias Noyez) besloot om naast de Facebook groep ook een online SEO community neer te gaan zetten: seobrein.nl/seo-mastermind. Mooi initiatief!
 • Brighton SEO was weer als vanouds, na een aantal jaren online varianten te hebben georganiseerd. Collega’s Jesse en Bart waren van de partij en laatstgenoemde schreef er een prima verslag over.
 • Op Friends of Search eerder dit jaar was ook een delegatie van Onder, in de vorm van Mariska en Tristan. Laatstgenoemde bracht verslag uit
 • We mochten als Onder bijdragen aan een nieuwe lichting SEOs, door gastcolleges en workshops te geven bij Deltion en Landstede
 • De podcast SEO Cast die Martijn samen met Dennis Akkerman heeft groeide gestaag door met een aantal leuke gasten die centraal stonden

Wat brengt 2023?

Laten we vooropstellen dat het een boeiend jaar wordt als het om SEO gaat. Ontwikkelingen in OpenAI en Google Updates gaan het werk veranderen, uitdagender maken, maar ook efficiënter maken. Ook voor ons zelf wordt het een boeiend jaar.

 • We gaan met Onder het 4e jaar in en zijn voornemens om de gestage groei gewoon door te zetten
 • We gaan meer met ons aanbod in SEO trainingen doen (check vooral de 1-daagse SEO training). De 1e twee Incompany SEO trainingen zijn al weer gepland voor 2023
 • We bouwen de klantteams in 2023 verder uit en gaan met een 3e klantteam aan de slag
 • Conversie optimalisatie is iets wat we voor een aantal bestaande klanten al doen en dat smaakt naar meer. We bouwen dit verder uit naar een volwassen dienstverlening in 2023
 • Dat openingsfeest voor de Spoorzone Zwolle creatieve combinatie gaat er komen

We hebben er zin in. En wensen je namens het hele team natuurlijk een succesvol 2023!

Als SEO bureau zijn wij experts in het verbeteren van de online vindbaarheid van websites en gespecialiseerd in het leveren van op maat gemaakte SEO-oplossingen. Ben je op zoek naar een SEO training voor jouw bedrijf en wil je jouw team versterken met kennis over zoekmachineoptimalisatie door middel van SEO trainingen voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met ons. Wij bieden op maat gemaakte trainingen die specifiek zijn ontworpen om aan de unieke behoeften van jouw organisatie te voldoen. Ons doel is om je team te voorzien van de vaardigheden en kennis die nodig zijn om jullie online aanwezigheid effectief te verbeteren en te onderhouden.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.