Jesse Commandeur

Jesse Commandeur

SEO & Linkbuilding specialist
22-7-2022 Kennisbank

302 redirects: Een duidelijke uitleg!

Er zijn veel verschillende soorten redirects, maar welke redirect moet je wanneer gebruiken? We hebben al een kennisbankartikel geplaatst over de 301-redirect, die een permanente omleiding aangeeft, maar wat is een 302-redirect precies en wanneer gebruik je de doorverwijzing met de 302 statuscode? Lees er snel meer over in dit kennisbankartikel. 

Wat is een 302 redirect? 

De 302-redirect is een responscode die een bezoeker naar een andere URL leidt, dan de URL die oorspronkelijk opgevraagd wordt. Dit betekent dat de bestemmingspagina achter een link anders is. Een 302-redirect laat aan Google zien dat een pagina tijdelijk verplaatst is en dat je te maken hebt met een tijdelijke doorverwijzing. Dit in tegenstelling met de 301-redirect, die een permanente verhuizing doorgeeft. Wanneer een 302-redirect lang blijft staan, kan Google deze na verloop van tijd oppikken als een 301-redirect. Je gebruikt redirects bijvoorbeeld bij SEO migraties, duplicate content of bij de verhuizing van een enkele pagina. Dit doe je om te voorkomen dat een gebruiker een 404-error pagina te zien krijgt. De 302-redirect lijkt bovendien op de 307-redirect.

Zijn 302 redirects slecht voor een website?

Wanneer een gebruiker op een link klikt, maakt zijn browser een aanname over hoe lang het gaat duren om het antwoord te krijgen. Als je ze een 302 stuurt (of omleidt met een andere code), vertel je de browser dat de wachttijd langer zal zijn dan verwacht. Dit heeft een negatieve invloed op de gebruikerservaring. Doordat de gebruiker doorverwezen wordt, wordt de laadtijd langer. Dit heeft invloed op de SEO-prestaties van een website. Gebruikersgemak is van belang voor goede prestaties in de zoekmachine. Ook behoort de snelheid van een website tot een van de 200 rankingfactoren. 

Moet je een 302 redirect altijd veranderen?

Nee, je hoeft niet altijd een redirect te veranderen. Sommige redirects kunnen best blijven staan, alleen moest je wel oppassen voor meerdere redirects achter elkaar, anders krijg je redirect loops of redirect chains. Er zijn verschillende soorten redirects die je in je site kunt gebruiken, waaronder tijdelijke redirects, permanente redirects, en HTTP vs. HTTPS redirects. Tijdelijke redirects worden vaak gebruikt voor onderhoudsberichten, gebroken links of marketingcampagnes. Meer weten? Ga dan naar onze SEO advies pagina en ontdek hoe wij jou kunnen helpen. 

Permanente redirects

Permanente redirects worden gebruikt om jouw gebruikers te vertellen dat de pagina waarnaar ze op zoek zijn een nieuw adres heeft. HTTP- vs. HTTPS-redirects worden gebruikt om gebruikers van het ene protocol naar het andere te sturen (bijvoorbeeld van HTTP naar HTTPS). Elk type redirect heeft een andere impact op de gebruikerservaring en serverbelasting. 

SEO advies nodig? Neem contact met ons op!

Het instellen van de juiste redirects is maar een klein onderdeel van de werkzaamheden van de SEO specialist. Wil jij dat wij jou SEO advies geven, bijvoorbeeld voor een website migratie? Bekijk dan snel onze SEO diensten pagina. Naast technische SEO kennis, hebben wij bij SEO bureau Onder ook ervaren content – en linkbuilding specialisten in dienst. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

Wij werken onder andere voor deze bedrijven

Word ook klant
peugeot

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder