9+

Si-Es-An

Meer zichtbaarheid dankzij cornerstone content

Camping Si-Es-An is een kleine, gemoedelijke camping in het Overijsselse Reestdal. Voor Si-Es-An is het belangrijk dat zij online gevonden worden en dat hun gasten een kampeerplaats of accommodatie via de website boeken. Onder helpt de online zichtbaarheid te verbeteren door de website een impuls te geven met cornerstone content.

We vertellen je graag meer over onze aanpak in deze case.

Logo Si Es An

De website van Camping Si-Es-An

Voor Camping Si-Es-An zijn drie zaken heel belangrijk om uit te dragen:

 1. Het kleine, gemoedelijke karakter van de camping
 2. De natuur die volop in en om de camping aanwezig is
 3. De ligging in de provincie Overijssel

Met dit in het achterhoofd, zijn we gestart met een zoektermanalyse. Hiervoor heeft Camping Si-Es-An input gegeven die we samen met gegevens uit Search Console en suggesties uit Ahrefs geanalyseerd hebben. Dit leverde een lijst met ruim 300 relevante zoektermen op. Van algemene termen als ‘camping’ en ‘bijzonder overnachten’ tot specifieke termen als ‘kamperen in Overijssel’ en ‘karaktervolle groene campings’.

Vervolgens hebben we een nulmeting gedraaid voor deze zoektermen. Hiervoor gebruiken we de tool AWR. Met AWR achterhalen we welke posities de website heeft op alle relevante zoektermen. We kwamen al snel tot de ontdekking dat we op een groep zoektermen nog geen positie hadden in Google, terwijl daar al wel goede informatieve pagina’s voor waren.

Structuur

Voor de belangrijke thema’s waren al verschillende pagina’s geschreven. Deze hebben we geoptimaliseerd voor zoekmachines. Wat nog ontbrak, was structuur tussen de pagina’s onderling. Daarom hebben we alle bestaande pagina’s onderverdeeld volgens een logische structuur. Dus alle pagina’s die te maken hebben met Overijssel, komen onder ‘camping Overijssel’. Alle pagina’s die gaan over de kleinschaligheid van de camping komen onder ‘kleine camping’. En tot slot, alle pagina’s die ingaan op de natuur, de rust en de ruimte in de omgeving, komen onder ‘groene camping.’

Zowel voor bezoekers als voor zoekmachines is dit waardevol:

 • Bezoekers krijgen meer informatie en kunnen dit ook makkelijk vinden.
 • Zoekmachines begrijpen beter waar je website over gaat en wat je specialisatie is.

Zo’n structuur voor een thema ziet er dan als volgt uit:

Voorbeeld structuur met Cornerstone content

Cornerstone content

De drie bovenliggende pagina’s hebben we gepromoveerd tot de hoekstenen de website, ook wel cornerstones genoemd. Op deze cornerstone pagina’s zijn we de diepte ingegaan over de betreffende onderwerpen. Dat is de cornerstone content. Vanaf deze pagina’s hebben we weer een link gelegd naar de andere pagina’s met meer informatie over subonderwerpen. De onderwerpen die voor Camping Si-Es-An belangrijk zijn, zijn nu de meest informatieve pagina’s.

Resultaten

Voor de strategie met cornerstone content moet je wel een lange adem hebben. Ten eerste is het een flinke klus om de structuur op de schop te gooien. Daarnaast heeft Si-Es-An heel wat tekst geschreven voor de cornerstone content. Het effect kwam ook langzaam op gang . Maar na ruim een maand, begonnen de eerste resultaten zichtbaar te worden:

 • We ranken met 27 nieuwe zoektermen in Google, waarvan 3 in de top 10 en 3 in de top 20
 • Afgelopen maand was er een groei in impressies in de zoekmachine van 92%
 • Het aantal organische sessies is meer dan verdubbeld vergeleken met vorig jaar

Samenwerking

Wij zien SEO als een samenwerking. Met elkaar komen we tot het beste resultaat. Dat is bij de SEO aanpak voor Camping Si-Es-An ook het geval. We hebben fijn en effectief samengewerkt Camping Si-Es-An

 • Jarno Keizer, eigenaar
 • Paulien Hooikammer, receptie & marketing

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.