De ontwikkelingen binnen SEO gaan ontzettend hard. Er verandert veel en hoe meer er verandert, hoe leuker het voor ons wordt. We leren nieuwe dingen, krijgen nieuwe inzichten en houden elkaar op de hoogte, onder het genot van een kop koffie. Zo kwam Google afgelopen maand met de Search Generative Experience-Update en werd Google Bard dit jaar uitgerold in een groot deel van de wereld. Over dat laatste schrijven we nu een blog. Wij hebben toegang en laten live voorbeelden zien en vergelijken dit met de Chat GPT output. Blijf dus zeker hangen!
We merken het dat sommige mensen het fijner vinden om een video te bekijken, waarin alles haarfijn uitgelegd wordt. Helemaal bij how-to’s of waarbij de inhoud erg diepgaand is. Daarom hebben we besloten om de verschillen tussen Google Bard en Chat GPT in video-vorm te gieten. Door middel van een tutorial laten we live de verschillen zien tussen beide taalmodellen.
Google Bard is een openbare chatbot met kunstmatige intelligentie die begin 2023 door Google werd gelanceerd. Bard is gemaakt om een “creatieve en behulpzame medewerker” te zijn en gebruikers kunnen met hem communiceren door middel van natuurlijke taal. Bard heeft toegang tot het internet, inclusief Google Search, om antwoorden te geven op vragen van gebruikers. Dat laatste was tot voor kort bij Chat GPT niet het geval, maar ook Chat GPT heeft nu een functie waarmee je het internet kunt afstruinen. Hiervoor werkt Chat GPT samen met Bing, de grootste concurrent van Google.
Bard kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het kan gebruikers helpen onderwerpen te verkennen, ideeën te brainstormen, e-mails of andere stukken tekst op te stellen en zelfs helpen bij het maken of debuggen van code. Je kunt Bard bijvoorbeeld vragen om meerdere laptops te vergelijken en de informatie in een tabel te presenteren, die vervolgens naar een Google Doc kan worden geëxporteerd. Deze functie kan taken vereenvoudigen die anders meerdere stappen en zoekopdrachten zouden vereisen.
Op het moment van schrijven is Google Bard nog niet beschikbaar in Nederland, maar goed nieuws: Je kan een VPN downloaden, bijvoorbeeld Privado VPN. Hierdoor verandert het IP-adres waar jij op bevindt voor websites en lijkt het alsof jij uit een ander land komt. Per maand betaal je hier een paar euro voor. Je kan hiermee jouw IP-adres switchen naar een locatie in Amerika. Op die manier kun je gebruikmaken van Google Bard. Ook loop je hiermee voor op jouw concurrentie, die nog niet toegang hebben tot het taalmodel, die achter Google Bard hangt. Zie hieronder hoe eenvoudig de VPN werkt. Je hoeft alleen maar op “Click to connect” te klikken.
In principe lijken Google Bard en Chat GPT heel erg op elkaar. Waar openAI (het bedrijf achter ChatGPT) eerst een monopoliepositie had met de chatbot, die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, zijn er nu meerdere partijen bezig met het ontwikkelen van nieuwe taalmodellen. Hieronder meer over de verschillen tussen Google Bard en Chat GPT.
Gegevens: Bard is getraind op een enorme dataset van tekst en code, inclusief informatie van het internet. Chat GPT wordt getraind op een vooraf gedefinieerde dataset die sinds 2021 niet meer is bijgewerkt. Wel is er nu een extra functie waarmee je met Bing live informatie van het internet kan halen. Hiervoor heb je toegang tot Chat GPT-4 nodig.
Ander taalmodel: Google Bard is een experimentele conversatie AI-service die is ontwikkeld door Google. Het wordt aangedreven door Google’s eigen grote taalmodel, genaamd PaLM 2 (Pathways Language Model). Chat GPT, ontwikkeld door OpenAI, is ook een groot taalmodel dat is ontworpen om mensachtige tekst te genereren. Het is getraind op veel soorten internetteksten. Wil je bij Chat GPT direct toegang tot het internet en niet enkel tot de database die tot september 2021 is bijgewerkt? Kies dan in Chat GPT-4 voor de “browse-with-Bing functie”. Zie ook onderstaande screenshot:
Beschikbaarheid: Bard is momenteel in bèta en is slechts beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers, omdat veel talen ook nog niet ondersteund worden. Dit betekent bijvoorbeeld dat je nog geen Nederlandstalige prompts kan invoeren in Google Bard. Ook heb je met een Nederlands IP-adres geen toegang tot Google Bard (gebruik daarvoor dus een VPN).
Google Bard | Chat GPT | |
Training data | Getraind op een enorme dataset van tekst en code, inclusief informatie van het internet | Getraind op een vooraf gedefinieerde dataset die sinds 2021 niet meer is bijgewerkt |
Mogelijkheden | Gericht op het genereren van tekst en conversaties, maar ook met bronvermelding. Ook worden websites/producten uitgelicht en afbeeldingen. Het is bedoeld als aanvulling op de zoekresultaten van Google. | Voornamelijk gericht op het genereren van tekst en conversaties, zonder bronvermelding en afbeeldingen. Gebruik voor actuele informatie met bronvermelding de “Browse-with-Bing” functie. |
Taalmodel | Wordt aangedreven door PaLM 2 (Pathways Language Model). Dit is het eigen taalmodel van Google. PaLM 2 is gebouwd op Google’s Pathways AI-architectuur | Chat GPT wordt aangedreven door het GPT (Generative Pretrained Transformer) taalmodel, ontwikkeld en getraind door OpenAI. GPT is een soort transformer model, een specifiek type machine learning model, ontworpen voor het verwerken van sequentiegebaseerde data, zoals tekst. Het model is gebaseerd op de transformer-architectuur, die is ontwikkeld door Google. Deze architectuur haalt contextuele informatie uit een tekst en kan nieuwe teksten genereren. |
Beschikbaarheid | Momenteel in bèta en alleen beschikbaar voor een beperkt aantal gebruikers en een beperkt aantal landen. Ook kunnen we geen prompts opgeven in het Nederlands. | Beschikbaar voor iedereen. Houd er wel rekening mee dat je voor het gebruik van Chat GPT-4, Browse-with-Bing functie en plugins dient te betalen. |
Zie hieronder een screenshot van de output van zowel Chat GPT-4 als Google Bard. Aan beide taalmodellen vroegen we wat SEO is. Er volgt een uitgebreide beschrijving, zowel bij Google Bard als Chat GPT. Houd er rekening mee dat we voor de voorbeelden in dit blogartikel enkel gebruikmaken van Chat GPT-4 en de Browse-with-Bing functie. Mochten de screenshots in het blog te klein zijn, dan raden we het aan om even in te zoomen, door middel van CTRL + of Command + (natuurlijk alleen als je deze pagina bezoekt op de PC).
Resultaat Chat GPT-4:
Resultaat Google Bard:
Chat GPT beantwoordt de vraag wat SEO is en legt vervolgens uit welke verschillende facetten SEO bestaat. Ook geeft Chat GPT aan wat het doel van SEO is. Chat GPT blijft hierin redelijk beperkt, maar legt wel goed uit welke facetten er zijn. Google Bard is daarentegen uitgebreider wat betreft het doel en de voordelen van SEO. Ook geeft Google Bard tips over dingen die je in gedachten moet houden wanneer jij je bezighoudt met SEO.
Google Bard is dus uitgebreider, maar in dit geval wel veel minder accuraat. Off-Page SEO is namelijk veel meer dan alleen linkbuilding. Google Bard vergeet “technische SEO” zelfs te noemen. Wil je echt een accuraat antwoord? Dan kun je het beste de Chat GPT output en Google Bard output combineren, samen met eigen inbreng. Zorg er altijd voor dat je zelf de teksten controleert. Menselijke input blijft hierbij vereist.
Voor dit experiment zoek ik in zowel Chat GPT als Google Bard naar onze eigenaar: Martijn Hoving. Want wie is Martijn Hoving als we het vragen aan Chat GPT en wie is hij volgens Google Bard? In het geval van Chat GPT heb ik de Bing browse functie gebruikt, omdat de normale versie (GPT-4) van Chat GPT geen uitspraken doet over niet-bekende personen. We krijgen volgend resultaat:
Google Bard is beter op de hoogte:
We deden nog een prompt in Google Bard:
Google Bard is weer heel uitgebreid en weet wie Martijn Hoving is, maar kan niet goed het onderscheid maken tussen meerdere mensen met deze naam. We moeten dus doorvragen voor meer informatie. Hoewel Chat GPT meer afgeschermd lijkt en voorzichter, komen we bij Google Bard meer te weten. Helaas zit hier ook foutieve informatie tussen. Zo zijn de testimonials erbij bedacht en zijn dit niet de testimonials die op onze website staan.
Bij Chat GPT weten we dat er gebruikgemaakt wordt van data die na september 2021 niet meer is bijgewerkt. Google Bard heeft daarentegen direct toegang tot het web en kan jou ook actuele informatie verschaffen rondom een onderwerp. Wel is het goed om te weten dat Chat GPT tegenwoordig een “Browse with Bing” functie heeft, zoals ik eerder al aangaf in dit blogartikel. Ook voor het vinden van actuele informatie heb ik beide modellen getest.
Mijn vraag is als volgt: kan Google Bard een lijstje maken met recente releases van smartwatches? In dit geval vragen we specifiek naar een lijst met releases van smartwatches in mei 2023 en kijken we wat hieruit komt. Hieronder zie je de prompt die ik gaf en het resultaat.
We krijgen in totaal 10 resultaten. Helaas niet enkel smartwatches met een releasedatum in mei 2023. Toch is Google hierin stellig. Google Bard geeft dus redelijk snel foutieve informatie, zonder hier kanttekeningen bij te plaatsen. Het enige wat we onder de resultaten lezen is het volgende:
“These are just a few of the smartwatches that were released in May 2023. There are many other great options available, so be sure to do your research to find the right one for you.”
Dit zorgt ervoor dat er ook meer foutieve informatie verspreid wordt op het internet. Hoe meer mensen deze foutieve informatie verspreiden, hoe vaker dit (mogelijk) ook terugkomt in de output van taalmodellen, zoals Google Bard en Chat GPT. Wel kan het prettig zijn dat Google Bard productafbeeldingen met links toevoegt. Hiermee lijkt het ook meer op een aanvulling van de zoekresultaten in Google, waar het ook vooral voor bedoeld is.
Voor de lijst in Chat GPT heb ik de Bing web browsing functie weer aangezet. Het duurt langer om de output te krijgen, dan bij Google Bard. Bij Chat GPT was dit ongeveer 30 seconden tot een minuut. Bij Google Bard was dit ongeveer 10 seconden. Hoewel het iets langer duurt om de output te genereren, geeft Chat GPT wel aan dat hij niet zeker is van de releasedata van alle smartwatches. Ook maakt Chat GPT gebruik van bronvermelding, zodat je er zelf dieper in kunt duiken. Dit maakt het makkelijker om de juiste informatie te vinden en de tekst te controleren.
Google Bard komt nog niet in de buurt van Chat GPT. Het is stellig en verspreidt soms foutieve – of onvolledige informatie. Hiermee zien we duidelijk dat Chat GPT verder is ontwikkeld. Verder moet je Google Bard ook zien als een aanvulling op de zoekmachine en kun je Chat GPT gebruiken voor het schrijven van teksten, maar bijvoorbeeld ook voor het coderen van websites en zelfs voor het instellen van chatbots. Ook zijn er al verschillende Chat GPT plugins. Hierin is Google Bard nog veel beperkter en het lijkt er ook niet op dat Google de intentie heeft om dit te veranderen.
Binnen de online marketing verwacht ik daarom dat Google Bard – ook na een release in Nederland – vooral gebruikt wordt als aanvulling op Chat GPT. Er moet echter nog wel veel gedaan worden om in de buurt te komen van de kwaliteit van Chat GPT. Het gezegde “Vertrouwen in goed, controleren is beter” gaat dus ook zeker op wanneer jij gebruikmaakt van taalmodellen voor het creëren van content. Je kunt er nooit klakkeloos van uitgaan dat de output juist is. Hier is menselijke input voor nodig.
Wij helpen jou graag met het beter vindbaar maken van jouw website in de zoekmachine. Heb jij een leuke, uitdagende SEO case? Neem dan contact met ons op, of vraag een SEO audit aan. Je weet dan hoe het ervoor staat met jouw website, en hoe wij jou kunnen helpen met onze SEO dienstverlening.
Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen
SEO vraag stellenMeld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip
"*" geeft vereiste velden aan
Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.
Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!
Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!
Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.
Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!
"*" geeft vereiste velden aan
Schrijf je in voor onze gratis online SEO training en ga gelijk van start!
"*" geeft vereiste velden aan
Meer weten over onze privacy of algemene voorwaarden?
Noodzakelijk (verplicht) Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren werken. |
|
Statistieken Deze cookies helpen ons (anoniem) te begrijpen hoe onze bezoekers de website gebruiken. |
|
Marketing Deze cookies helpen ons relevante advertenties weer te geven aan onze bezoekers. |
|