Emma Geerts

Emma Geerts

SEO & Communicatie Specialist
26-7-2022 Kennisbank

Sitemaps uitgelegd én 4 tips

Het helpt zoekmachines om je site efficiënter te crawlen en gebruikers om de informatie die ze zoeken makkelijker te vinden. Ze worden gebruikt om crawlers en gebruikers te helpen specifieke pagina’s of types van inhoud binnen een website te vinden. Een sitemap is niet noodzakelijk voor elke website, maar kan wel nuttig zijn in bepaalde situaties. In dit artikel lees je meer over sitemaps plus vier handige tips wanneer je hiermee bezig gaat.

Wat is een sitemap?

Een sitemap bevat informatie over de pagina’s en andere inhoud op je website. Dit omvat de titel, URL, trefwoorden, afbeeldingen en andere informatie. Sitemaps helpen zoekmachines en gebruikers om de informatie die ze zoeken makkelijker te vinden.

Een sitemap toont het pad dat zoekmachines moeten volgen door je content. Het helpt gebruikers ook bij het navigeren op je website als ze gebruik maken van ondersteunende technologie, zoals een schermlezer, die de pagina’s in de sitemap volgt.

Wanneer moet je een sitemap maken?

Je hoeft niet voor elke website een sitemap te maken, maar het kan wel handig zijn als je site veel pagina’s heeft, of als je site een complexe structuur heeft. Een sitemap is meestal het meest nuttig als je een grote website hebt met veel pagina’s, of een site die vaak verandert (bijvoorbeeld een nieuwssite met veel dagelijkse artikelen).

Als je site veel pagina’s heeft of erg groot is, kan een sitemap het makkelijker maken voor zoekmachines om je content te ontdekken en te crawlen. Als je website vaak dagelijks veel nieuwe content toevoegt, kan een sitemap gebruikers en zoekmachines helpen bij het bijhouden van de nieuwe pagina’s die worden toegevoegd.

Hoe maak je een sitemap?

Als je een sitemap wilt maken, kun je een sitemap generator gebruiken om er een te maken op basis van de gegevens van je site. Deze sitemap generatoren leiden je door het proces van het maken van een sitemap en genereren dan een sitemap bestand in een XML-formaat dat je kunt uploaden naar jouw website. Een sitemap generator kan je helpen om een sitemap voor je website te maken.

Met een sitemap generator kun je de pagina’s van je website selecteren en vervolgens een sitemap maken op basis van die pagina’s. Je kunt de volgorde van de links, titel, en andere informatie, en de sitemap generator zal een sitemap bestand in XML-formaat dat je vervolgens kunt uploaden naar je website te maken.

4 tips voor sitemaps

  1. Blijf actueel: maak een sitemap elke keer wanneer je je website update, zodat zoekmachines je pagina’s gemakkelijk kunnen vinden en updaten
  2. Hou het simpel: zorg ervoor dat de sitemap niet te veel informatie bevat. Het moet de basis URL en titel van elke pagina bevatten, maar geen details die niet nuttig zijn voor crawlers
  3. Als je nieuwe pagina’s toevoegt aan je site, zorg er dan voor dat je ze ook toevoegt aan je sitemap. Op dezelfde manier, verwijder pagina’s van je sitemap als je ze verwijdert van je website. Bij SEO migraties is het ook belangrijk om voldoende aandacht te geven aan je sitemap

Nieuwsgierig geworden? Bel ons!

Wil je graag meer weten? Lees dan ook onze interessante blogs over sitemaps in Search Console en hoger scoren in Google.

Op zoek naar gericht SEO advies? Neem contact op met onze SEO specialisten, of bekijk de SEO diensten die wij aanbieden. Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen? Doen dan alvast een live SEO analyse en krijg inzicht in hoe jouw site ervoor staat, of vraag direct een SEO audit aan.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

Wij hebben onder andere voor deze bedrijven gewerkt

Word ook klant

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan