9+
illustratie wat is google search console?
Linde van Gurp

Linde van Gurp

Marketing medewerker

Wat is Google Search Console?

Google Search Console is een krachtige en gratis dienst aangeboden door Google, die website-eigenaren en webmasters in staat stelt om de prestaties en positie van hun website in Google te volgen, te beheren en te verbeteren. Voorheen stond deze tool bekend als “Google Webmaster Tools” of “Webmaster hulpprogramma’s.” Het is een onmisbaar instrument voor iedereen die serieus bezig is met het optimaliseren van hun online aanwezigheid en het verbeteren van hun vindbaarheid in Google-zoekresultaten. In dit artikel duiken we dieper in op wat Google Search Console is en hoe je het kunt gebruiken om jouw website naar nieuwe hoogten te tillen.
Waar gebruik je Google Search Console voor?
Google Search Console heeft verschillende belangrijke functies die website-eigenaren helpen om de prestaties van hun website te begrijpen en te verbeteren:

 1. Prestaties volgen:
  Met Google Search Console kun je belangrijke prestatiegegevens van je website bekijken. Dit omvat informatie over het aantal vertoningen, klikken, click-through-ratio (CTR) en de gemiddelde positie van je pagina’s in de zoekresultaten. Deze gegevens helpen je te begrijpen hoe goed je website presteert in Google-zoekopdrachten.
 2. Indexeringsstatus controleren:
  Je kunt zien welke pagina’s van je website zijn geïndexeerd door Google en of er problemen zijn met de indexering. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat al je belangrijke pagina’s in de zoekresultaten verschijnen.
 3. Zoekopmaak optimaliseren:
  Met behulp van gegevens uit Google Search Console kun je ontdekken welke zoekopmaakkenmerken, zoals gestructureerde gegevens en rich snippets, worden weergegeven in de zoekresultaten. Hiermee kun je jouw pagina’s verbeteren om beter te presteren in zoekopdrachten.
 4. Problemen opsporen en oplossen:
  Search Console geeft je inzicht in technische problemen op je website die van invloed kunnen zijn op de zoekprestaties. Dit omvat problemen met crawl-fouten, mobiele bruikbaarheid en beveiligingskwesties. Door deze problemen op te lossen, kun je de gebruikerservaring verbeteren en hoger in de zoekresultaten komen.
 5. Sitemap indienen:
  Je kunt je sitemap indienen bij Google Search Console, waardoor Google beter begrijpt welke pagina’s op je website moeten worden geïndexeerd. Dit helpt bij het verbeteren van de indexeringssnelheid van nieuwe en gewijzigde pagina’s.

Wat is het verschil tussen een browser en een zoekmachine?

Voordat we dieper ingaan op Google Search Console, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen een browser en een zoekmachine. Een browser is een softwaretoepassing waarmee gebruikers webpagina’s op het World Wide Web kunnen bekijken. Populaire webbrowsers zijn onder andere Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge en Safari. Een zoekmachine daarentegen is ook software, maar het is specifiek ontworpen om webpagina’s te doorzoeken en relevante resultaten weer te geven op basis van de zoekopdrachten van gebruikers. Google Search is een van de meest gebruikte zoekmachines ter wereld.

Hoe meld je een website aan bij Google?

Voordat je Google Search Console kunt gebruiken, moet je je website aanmelden en verifiëren. Hier is een stapsgewijze handleiding:

 • Maak een Google-account: Als je nog geen Google-account hebt, moet je er een maken. Dit is een vereiste om toegang te krijgen tot Google Search Console.
 • Ga naar Google Search Console: Ga naar https://search.google.com/ en klik op “Nu starten”.
 • Voer je domeinnaam in: Vul de URL van de website in die je wilt aanmelden bij Google Search Console.
 • Verificatie: Er zijn verschillende manieren om je website te verifiëren. De meest gebruikte methode is via het uploaden van een HTML-bestand naar je website of door een DNS-verificatie. Volg de instructies in Google Search Console om de verificatie te voltooien.
 • Wacht op gegevens: Nadat je website is geverifieerd, kan het even duren voordat Google Search Console gegevens begint te verzamelen en weergeven over de prestaties van je website.

Hoe krijg ik mijn site bovenaan in Google?

Het is een veelvoorkomende ambitie om je website bovenaan de zoekresultaten van Google te krijgen. Hoewel dit afhangt van vele factoren en concurrentie, zijn hier enkele tips om je kansen te vergroten:

 1. Zorg voor een duidelijke sitemap: Een sitemap is een overzicht van alle pagina’s op je website. Dien deze in bij Google Search Console om het indexatieproces te vergemakkelijken.
 2. Maak een account aan bij Google Search Console: Zoals eerder besproken, is Google Search Console een essentiële tool om de prestaties van je website te volgen en te optimaliseren.
 3. Zorg voor goede websitehosting: Een snelle en betrouwbare webhostingprovider is cruciaal voor een goede gebruikerservaring en kan van invloed zijn op je rangschikking in de zoekresultaten.
 4. Huur een SEO-specialist in: Als je niet zeker weet hoe je SEO moet aanpakken, kan het inhuren van een SEO-specialist een slimme zet zijn. Ze kunnen je begeleiden bij het implementeren van de juiste strategieën.


Begrijp dat het bereiken van de eerste positie in Google een langdurig proces kan zijn, en dat de concurrentie in sommige sectoren zeer hevig kan zijn.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden om jouw online zichtbaarheid te verbeteren? Aarzel niet en neem contact met ons op voor een SEO adviesgesprek. Door onze volledige focus op SEO en jouw specifieke vragen, werken we samen aan het behalen van top resultaten voor je website.

Toch liever zelf aan de slag met SEO? Pak het gelijk goed aan en volg onze gratis SEO online training!

Deel

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
 • Inzichten en tips op het gebied van SEO
 • Voor beginners en gevorderden
 • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
  best practices tot eigen cases
 • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.