SEO voor marketplaces - Ecommerce

Marketplace SEO: Hoe je je producten laat opvallen op marketplaces

Je verkoopt je producten op marketplaces zoals Amazon, Bol(Bol.com), eBay, Cdiscount of Allegro? Dan weet je hoe het is om je te verliezen in een zee van concurrentie. Maar maak je geen zorgen! Marketplace SEO helpt je om je producten te laten opvallen. Met de juiste strategie zorg je ervoor dat jouw aanbod zichtbaar is voor de juiste klanten en dat je meer verkopen haalt uit de marketplaces waar je actief bent.

Ik neem je mee in de strategieën die ervoor zorgen dat jouw producten wél de aandacht krijgen die ze verdienen.

Wat is Marketplace SEO?

Voordat ik je per marketplace meeneem, is het handig om eerst uit te leggen wat Marketplace SEO precies inhoudt. Marketplace SEO draait om het optimaliseren van je productpagina’s en -feeds voor marketplaces zoals Amazon en Bol. In plaats van je te richten op zoekresultaten van Google, richt je je op het algoritme van de marketplace zelf. Het doel? Zorgen dat jouw product bovenaan verschijnt wanneer klanten zoeken naar wat jij aanbiedt.

Kortom: Des te beter je pagina geoptimaliseerd is, des te groter je zichtbaarheid. En vaak is het zo; meer zichtbaarheid, meer verkopen!

Amazon, Bol, eBay en andere marketplaces bieden enorme kansen, maar ook stevige concurrentie. Om je producten te laten opvallen, moeten je productpagina’s en feeds goed geoptimaliseerd zijn. Een goed geoptimaliseerde productpagina vergroot je zichtbaarheid en zorgt voor meer verkopen, wat je merk versterkt. Zelfs zonder een eigen webshop kun je met Marketplace SEO je zichtbaarheid verbeteren en je omzet een boost geven.

Zoekwoordenonderzoek voor marketplaces

SEO begint altijd met goed zoekwoordenonderzoek, en ook voor marketplaces is dit belangrijk. Maar let op: het zoekgedrag op marketplaces verschilt vaak van dat op Google. Klanten bevinden zich meestal verder in hun koopproces, wat betekent dat je je moet richten op meer specifieke zoektermen (short-tail zoekwoorden). Deze zoektermen worden vaak gebruikt door klanten die al weten wat ze willen kopen en actief zoeken naar producten.

In plaats van je te focussen op long-tail zoekwoorden (die vaak minder relevant zijn voor marketplaces), kun je je beter richten op meer gerichte zoektermen die je producten precies beschrijven, zodat je beter zichtbaar wordt voor de juiste klanten.

Amazon Product Opportunity Explorer

Note: Gebruik bijvoorbeeld platformtools zoals Amazon’s Product Opportunity Explorer om de zoekvolumes en klantgedrag te analyseren. Focus op zowel short-tail als long-tail zoekwoorden om zowel zichtbaarheid als conversies van jouw account te verbeteren.

Wat je daarna moet doen: Voordat je verder gaat met het optimaliseren van je productpagina’s, is het slim om per cluster onderzoek te doen naar de belangrijkste concurrenten of verkoopaccounts binnen je productgroep. Dit helpt je te begrijpen welke zoekwoorden je concurrenten gebruiken, hoe zij hun productpagina’s hebben geoptimaliseerd en wat hun sterke en zwakke punten zijn. Dit onderzoek geeft je waardevolle inzichten waarmee je je strategie kunt afstemmen en je kansen vergroot om hoger te scoren.

Tip: Onderzoek de zoektermen en strategieën van je concurrenten per productcluster. Kijk naar welke producten goed presteren, welke zoekwoorden ze gebruiken en hoe ze zich onderscheiden van anderen. Pas je eigen content en productfeeds aan om de concurrentie te overtreffen en beter gevonden te worden.

Marketplace SEO - Feed optimization

Top optimalisaties voor marketplaces op basis van impact/effort

  1. Producttitels
    • Impact: Producttitels zijn een van de eerste dingen die klanten zien. Ze moeten duidelijk zijn, de juiste zoekwoorden bevatten en de belangrijkste productkenmerken benadrukken.
      Marketplace voorbeeld:
      Amazon: “Samsung UE55DU7172 | 55 inch 4K Smart TV – HDR, Ultra HD, Dolby Audio”
      Bol.com: “Samsung UE55DU7172 | 55 inch 4K TV – Smart TV, HDR, Dolby Digital”

      Normale webshop:
      Website: “Samsung UE55DU7172 55 inch 4K Smart TV
    • Effort: Het is relatief eenvoudig om je producttitels te optimaliseren door zoekwoorden toe te voegen en de titel helder en aantrekkelijk te maken.
  2. Afbeeldingen
    • Impact: Goede afbeeldingen kunnen het verschil maken. Klanten willen precies weten wat ze kopen, dus heldere, scherpe en professionele foto’s zijn belangrijk. Gebruik eventueel ook User Generated Content.
    • Effort: Het maken van goede foto’s kost wat tijd, maar het resultaat is zeker de moeite waard. Denk aan meerdere invalshoeken en lifestyle beelden die product-in-use laten zien.
  3. Reviews
    • Impact: Klantbeoordelingen zijn een belangrijke factor voor zowel de zichtbaarheid als de geloofwaardigheid van je product. Positieve reviews trekken meer klanten aan en verbeteren je ranking.
    • Effort: Het verzamelen van goede reviews vraagt om consistente en vriendelijke klantenservice, maar het resultaat is direct merkbaar in je zichtbaarheid en conversie.
  4. Productomschrijvingen
    • Impact: Een goede productomschrijving geeft de klant alle informatie die hij nodig heeft om een beslissing te maken.
    • Effort: Het schrijven van gedetailleerde en overtuigende productomschrijvingen kost wat tijd, maar helpt om je producten goed te positioneren tegenover de concurrentie.
  5. Productspecificaties
    • Impact: Klanten willen precies weten wat ze kopen. Door duidelijke specificaties toe te voegen, maak je je product aantrekkelijker en verhoog je de kans op conversie. Ideaal onderdeel van feed-optimalisatie.
    • Effort: Het toevoegen van de juiste specificaties is eenvoudig en kost weinig tijd, maar heeft een groot effect op de klantervaring.
  6. Prijsaanpassingen (psychologische prijzen)
    • Impact: Strategisch geprijsde producten, zoals prijzen die eindigen op .99, kunnen de perceptie van je product positief beïnvloeden en de verkoop stimuleren.
    • Effort: Het aanpassen van prijzen is een snelle en gemakkelijke manier om je verkoop te verbeteren, maar het vereist wel een beetje monitoring van de markt.
Channable - SEO feed optimalisatie

Feed optimalisatie per land

Zodra je de juiste zoekwoorden hebt, kun je Channable en Channel-Engine gebruiken om je productfeeds te optimaliseren voor de marketplaces waar je verkoopt. Zorg ervoor dat je zoekwoorden specifiek zijn voor het platform waarop je actief bent en richt je op de behoeften van je klant (welk probleem lost jouw product op?).

Beide tools helpen je om je feeds per land aan te passen, maar ze werken op verschillende manieren en kunnen elkaar aanvullen.

  1. Optimaliseer je productfeeds in Channable: Zorg ervoor dat je feeds goed zijn geconfigureerd voor elk land en platform, zoals Amazon, Bol, of Cdiscount. Voeg de juiste zoekwoorden toe, pas productomschrijvingen aan en zorg voor hoge kwaliteit afbeeldingen. Gebruik Channable om dynamische velden in te stellen en feedregels toe te passen die specifiek zijn voor elk platform.
  2. Exporteer de geoptimaliseerde feeds naar Channel Engine: Nadat je de productfeeds hebt geoptimaliseerd in Channable, kun je deze exporteren naar Channel Engine, waar je feeds automatisch worden gekoppeld aan de marketplaces waarop je wilt verkopen. Channel Engine zorgt ervoor dat je producten correct worden weergegeven en verwerkt op de platforms die je kiest.
  3. Koppel je marketplaces in Channel Engine: Channel Engine biedt integraties met verschillende marketplaces, waardoor je makkelijk je feeds kunt beheren en synchroniseren. Voeg de marketplaces toe waarvoor je de productfeeds hebt geoptimaliseerd in Channable, zoals Bol, Cdiscount, of Amazon.
  4. Automatiseer en houd alles up-to-date: Zodra de feeds zijn gekoppeld, kun je automatische updates instellen in zowel Channable als Channel Engine. Als je productinformatie of prijzen veranderen, worden deze automatisch bijgewerkt op de marketplaces, zodat je altijd up-to-date bent.

Door Channable en Channel Engine samen te gebruiken, zorg je ervoor dat je productfeeds goed geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines en marketplaces, én dat je eenvoudig je producten wereldwijd kunt verkopen met de juiste informatie op elk platform.

ChannelEngine - SEO - feed management

Productpagina optimalisaties

Nu we het hebben over SEO, laten we de basis niet vergeten: je productpagina’s. Dit is waar de magie gebeurt.

  • Producttitels: Maak je titel duidelijk en zorg dat de juiste zoekwoorden erin staan. Houd het kort, maar beschrijvend. Zorg ervoor dat klanten direct weten wat je aanbiedt.
  • Productbeschrijvingen: Beschrijf je product in detail. Geef klanten de informatie die ze nodig hebben om te beslissen, zonder het te langdradig te maken. Vergeet niet je zoekwoorden natuurlijk in de tekst te verwerken.
  • Afbeeldingen: De eerste indruk maak je met je foto’s. Zorg voor meerdere, heldere afbeeldingen van je product. Voeg ook lifestyle foto’s toe, zodat klanten zich kunnen voorstellen hoe het product in hun leven past.
  • A+ Content (Amazon): Gebruik de A+ Content functie om extra informatie, afbeeldingen en video’s toe te voegen. Dit verbetert niet alleen je zichtbaarheid in de zoekresultaten, maar verhoogt ook de klantbetrokkenheid.

Eerder schreef ik al eens een blog over de ideale productdetailpagina, dat vormt nog steeds het beste startpunt om daarna verder te optimaliseren voor marketplaces.

Technische SEO voor Marketplace Websites

Technische SEO is net zo belangrijk als de inhoud van je productpagina’s. Je wilt dat je pagina snel laadt en goed werkt, vooral op mobiele apparaten, omdat meer dan 80% van de zoekopdrachten mobiel wordt uitgevoerd.

  • Core Web Vitals: Zorg ervoor dat je pagina’s snel laden en goed presteren. Google kijkt naar de snelheid van je pagina’s, hoe snel ze interactief zijn en of ze visueel stabiel blijven tijdens het laden. Dit beïnvloedt niet alleen de gebruikerservaring, maar ook je positie in de zoekresultaten.
  • API Calls: Als je werkt met marketplaces, moeten API calls snel en probleemloos verlopen. Trage of foutieve API calls kunnen ervoor zorgen dat je productinformatie of prijzen niet goed worden bijgewerkt, wat de prestaties van je advertenties kan beïnvloeden.
  • Gestructureerde gegevens: Gebruik schema markup om zoekmachines te helpen je producten beter te begrijpen. Dit maakt het makkelijker voor zoekmachines om de juiste informatie over je product, zoals prijs en beschikbaarheid, te tonen, waardoor je beter zichtbaar wordt voor klanten.

Klantenservice en Marketplace Reviews

Reviews kunnen je producten maken of breken. Positieve klantbeoordelingen helpen je om hoger te scoren in de zoekresultaten van marketplaces. Zorg dus voor een uitstekende klantenservice, reageer snel op vragen en moedig klanten aan om een review achter te laten na hun aankoop. Dit vergroot je zichtbaarheid en zorgt voor een betere ranking.

Daarnaast is het belangrijk om je account altijd open en beschikbaar te houden. Wanneer je account tijdelijk wordt afgesloten door te lange of onbeantwoorde klanttickets, kan dit invloed hebben op je vertoningen. Zorg ervoor dat je snel en effectief contact hebt met je klanten, zodat je uptime hoog blijft en je producten zichtbaar blijven op de marketplaces.

Meet je SEO-prestaties en verbeter je strategie

Het regelmatig volgen van je SEO-prestaties is essentieel om te begrijpen hoe goed je producten het doen op marketplaces zoals Bol, Amazon en eBay. Tools zoals Ranktracker geven je toegang tot belangrijke data-inzichten die helpen bij het verbeteren van je strategie. Door dagelijks je productranglijsten te volgen, krijg je waardevolle inzichten in hoe je producten presteren op verschillende zoekwoorden en in specifieke productcategorieën. Dit stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen, prestaties te vergelijken met de vorige week of maand, en je strategie bij te sturen voor betere resultaten.

Wat levert het op?

Door rankings over tijd te monitoren, ontdek je direct welke producten extra aandacht nodig hebben en waar je kunt optimaliseren. Bijvoorbeeld: welke zoekwoorden zorgen voor meer zichtbaarheid en waar presteer je misschien niet optimaal vanwege een lage CTR? Het geeft je een helder overzicht van hoe je optimalisaties op specifieke zoekwoorden en productfeeds bijdragen aan je zichtbaarheid en hoe je daarmee de prestaties van je producten kunt verbeteren.

Het meten doe je niet alleen voor je eigen zichtbaarheid, maar ook om je concurrentie bij te houden. Je krijgt inzicht in de prestaties van je producten én die van je concurrenten, zodat je kunt inspelen op trends, de juiste zoekwoorden kunt targeten en je producten optimaal kunt positioneren.

Inzichten van tools zoals Ranktracker en Bollify helpen je om je feed optimaal af te stemmen op zoekgedrag en zorgen ervoor dat je productinformatie goed aansluit bij de verwachtingen van klanten. Je ziet waar de kansen liggen om je ranking te verbeteren en kunt gerichte aanpassingen maken voor de beste resultaten.

Kortom: door data inzichtelijk te maken, kun je gefundeerde beslissingen nemen, je Marketplace SEO-strategie verbeteren en je producten sterker in de markt zetten.

Wanneer bel je ons voor Marketplace SEO?

Als je je marketplace verkoop wilt verbeteren, maar je merkt dat je vastloopt door gebrek aan zichtbaarheid, onduidelijke productomschrijvingen of moeilijk vindbare zoekwoorden, is het tijd om actie te ondernemen. Misschien heb je al producten op platforms zoals Bol, Amazon, Cdiscount, Heureka, Allegro of eBay, maar ze vallen niet op tussen de massa. Dat is het pijnpunt. Je doet moeite om je producten te presenteren, maar zonder de juiste optimalisatie blijven ze onopgemerkt. Je wilt de resultaten, de verkopen en de groei die je producten verdienen, maar het lijkt alsof je steeds net niet boven de rest uitstijgt.

Dit is waar wij in kunnen springen. Wij zorgen ervoor dat je productpagina’s geoptimaliseerd zijn met de juiste zoekwoorden, dat je feedmanagement tools optimaal worden ingezet en dat je zichtbaarheid vergroot op de marketplaces waar je actief bent.

Wij analyseren dagelijks data, voeren de nodige optimalisaties uit en zorgen ervoor dat je producten de juiste positie behalen. Zowel in zoekmachines als op marketplaces.

5 Verschillen tussen Marketplace- en “normale” SEO

  1. Focus op commerciële zoekintentie
  • Marketplace SEO: Richt zich specifiek op zoektermen die een hogere kans op conversie hebben. Klanten op marketplaces zijn vaak verder in hun koopproces en hebben duidelijke aankoopintentie. Ze zoeken vaak naar specifieke producten, zoals “beste hardloopschoenen voor dames” of “goedkope tv 55 inch”.
  • Normale SEO: Focus ligt hier vaak op bredere zoekopdrachten, zoals informatieve zoektermen of zoekopdrachten van klanten die nog in de verkennende fase zitten, bijvoorbeeld “beste hardloopschoenen” of “tv kopen”.
  1. Beperkte controle over de pagina’s
  • Marketplace SEO: Marketplaces zoals Amazon of Bol bieden beperkte controle over de pagina-structuur, URL’s, en andere elementen van de site. De optimalisatie is vooral gericht op producttitels, omschrijvingen, afbeeldingen en reviews binnen de kaders die de marketplace biedt.
  • Normale SEO: Bij een eigen website heb je volledige controle over de pagina-structuur, interne links, URL-strategieën en design. Dit biedt meer vrijheid om je pagina’s te optimaliseren en te experimenteren.
  1. Concurrentie en productvermeldingen
  • Marketplace SEO: De concurrentie is vaak groter, omdat je naast andere verkopers op hetzelfde product zit. Meerdere producten van verschillende verkopers kunnen dezelfde zoektermen gebruiken. Het gaat niet alleen om jouw product, maar ook om hoe goed je je hebt gepositioneerd tussen andere aanbieders.
  • Normale SEO: Concurrenten zijn andere websites die proberen te ranken voor vergelijkbare zoekwoorden. De concurrentie is breder en gevarieerder, maar je hebt meer controle over je eigen pagina’s.
  1. Feedmanagement en platform-specifieke vereisten
  • Marketplace SEO: Productfeeds spelen een cruciale rol. Je moet je producten optimaliseren en uploaden volgens de vereisten van de marketplaces (zoals via Channable of Channel Engine). Elke marketplace heeft zijn eigen regels, zoals specificaties voor producttitels, categorieën en omschrijvingen.
  • Normale SEO: Feedmanagement speelt hier minder een rol. De focus ligt meer op de inhoud van de pagina, technische SEO (zoals laadtijden en mobiele optimalisatie), en interne links.
  1. Interactie met klanten en reviews
  • Marketplace SEO: Klantbeoordelingen zijn essentieel. Producten met goede reviews en veel klantinteracties scoren hoger in zoekresultaten op marketplaces. De klantbeleving, klantenservice en reviews spelen direct een rol in de ranking.
  • Normale SEO: Reviews zijn ook belangrijk voor SEO, maar de directe interactie met klanten heeft minder invloed op de ranking dan op marketplaces. Traditionele SEO richt zich voornamelijk op content, backlinks en technische optimalisatie.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
Teamfoto SEO bureau Onder

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.