Headerafbeelding robots.txt

De robots.txt optimaal gebruiken

De robots.txt is een belangrijk onderdeel van een website. En toch wordt deze vaak niet of verkeerd geïmplementeerd en gebruikt. In deze blog leg ik uit wat dit is en geef ik je een aantal situaties waarvoor jij het nu ook meteen kan gebruiken. Hierdoor laat jij geen kansen meer liggen.

Wat is een robots.txt?

De robots.txt is een tekstbestand dat op een website staat. Wanneer een crawler (zoekmachine) een website bezoekt kijkt deze als eerste naar dit bestand. Dit werkt als een soort handleiding voor die website. Hier staat namelijk in welke pagina’s de crawler wel of niet mag crawlen.

Waarom is de robots.txt belangrijk?

Waarom zou je een robots.txt gebruiken? Je wilt toch altijd gevonden worden? En zo niet, dan kan ik toch alle pagina’s gewoon een noindex tag geven? En ja, dat kan. Maar waarom zou je het jezelf moeilijk maken door een groot aantal pagina’s handmatig een tag te geven en dit elke keer in de gaten te houden wanneer nieuwe pagina’s aangemaakt worden voor je website?

Een robots.txt-bestand wordt voornamelijk gebruikt om crawlverkeer naar websites te beheren. Ook helpt het ervoor te zorgen dat je bestanden zoals .pdf en .xls niet tussen de zoekresultaten belanden. Daarnaast krijg je ook meer zeggenschap over de crawlverzoeken die je webpagina’s krijgen. Hierdoor heb je meer invloed op hoe het crawlbudget wordt gebruikt. De instructies in het robots.txt-bestand wordt ook wel directives genoemd.

Let op! Je kan met de robots.txt alleen het crawlen beïnvloeden, niet het indexeren.

De basisonderdelen van de robots.txt

In het robots.txt-bestand kunnen verschillende onderdelen voorkomen. Deze worden hieronder besproken.

User agent: de user agent staat voor de crawler. In de robots.txt kan je per crawler verschillende instructies geven. In de praktijk wordt dit veelal gebruikt om specifieke crawlers te blokkeren. Wanneer een directive wordt gegeven voor een specifieke crawler zal hij de algemene directive niet meer volgen.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /

User-agent: Googlebot
Disallow: /nogoogle/

Disallow en Allow: met disallow geef je aan welke pagina of paginagroepen je niet gecrawled wit hebben. Bijvoorbeeld alle pagina’s die de parameters van een zoekopdracht bevatten (zoals ‘q=’). Met allow kan je aangeven dat je specifieke pagina’s in deze groep juist wel weer gecrawled wilt hebben.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /blog/pagina
Allow: /blog/pagina/1

*: De * is eigenlijk een soort joker. Net als bij Rummikub kan je deze inzetten als een teken dat elke mogelijke reeks vertegenwoordigt. Bijvoorbeeld ‘User-agent: *’ betekent dat de directive geldt voor alle crawlers.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /blog/

$: Met de $ match je URL’s die hetzelfde eindigen. Hiermee kan je bijvoorbeeld gemakkelijk alle .pdf bestanden aangeven.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /*.pdf$

#: Net als in broncodes kunnen ook comments gezet worden in de robots.txt. Wil je een opmerking toevoegen? Plaats hiervoor dan een #. Alles na de hashtag (op dezelfde regel) wordt genegeerd door de user agents.

Kopiëren
# Group 1
User-agent: *
Disallow: / # verwijderen na livegang
# Group 2
User-agent: MJ12bot
Disallow: / # niet verwijderen na livegang

Crawldelay: Hoewel ik dit zelf zelden tegenkom kan ook een delay worden aangegeven voor crawlers. Dit komt direct na de Allow/Disallow. Hiermee kan je ervoor zorgen dat een crawler niet de website overspoelt met requests. Dit moet echter alleen gebruikt worden als tijdelijk oplossing. 

Googlebot negeert deze directive. Voor de Googlebot kan je dit instellen in de oude Search Console omgeving.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /search/

User-agent: BingBot
Disallow: /search/
Crawldelay: 10
Crawdelay instellen voor Googlebot in de oude Search Console omgeving

Sitemap: Door middel van ‘Sitemap’ kan je de sitemap(s) van de websites toevoegen. Hierover later in de blog meer informatie.

Bruikbare situaties

Naar mijn mening zou elke website (actief) gebruik moeten maken van een robots.txt-bestand. In deze blog geef ik vier mogelijkheden om de robots.txt in te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat minstens een van die vier bruikbaar is voor jouw website.

Sitemap(s)

Zoals we al eerder hebben besproken, kan je ook de locatie van je sitemap aangeven in de robots.txt. Ook als je voor de rest de robots.txt niet gebruikt kan ik dit sterk adviseren. Zoekmachines beginnen namelijk op websites bij het robots.txt-bestand. Zij kunnen deze gemakkelijk vinden omdat deze altijd op dezelfde plek staat. Daarentegen heeft een Sitemap geen vaste plaats. 

Dus door je Sitemap(s) te vernoemen in de Robot.txt kan een crawler deze gemakkelijk en snel vinden. Voeg de Sitemap toe door de volgende regel toe te voegen aan het bestand. Hierbij is het belangrijk dat de gehele URL wordt opgegeven: “Sitemap: https://jouwdomein/jouwsitemap.xml”

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /wp-admin/
Disallow: /*pdf*/
Allow: /wp-admin/admin-ajax.php
Sitemap: https://jouwdomein.nl/jouwsitemap.xml
Sitemap: https://jouwdomein.nl/jouwsitemap_afbeeldingen.xml

Let op! Dit is ook belangrijk wanneer je je sitemap al hebt geüpload in Search Console. Er zijn immers meerdere zoekmachines dan alleen Google.

Parameters/Duplicate content

Een website die gebruik maakt van parameters heeft al snel duplicate content. In veel gevallen kan je dit al voorspellen. Dit gebeurt namelijk vrij snel met een blogoverzicht met meerdere pagina’s (/page=3/) of een productoverzicht met verschillende filters (sort=popular&max=100&min=0&brand=0). Vaak zijn deze pagina’s zelf niet belangrijk genoeg en wil je ze ook niet tussen de zoekresultaten hebben. Je hebt liever dat het crawlbudget gebruikt wordt voor de belangrijke pagina’s. 

Een ander voordeel is dat pagina’s die automatisch aangemaakt worden, zoals nieuwe overzichtspagina’s bij blogs, bij het plaatsen van nieuwe blogs ook automatisch opgenomen zijn in de robots.txt. Dit is niet het geval met een noindex of canonical tag.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: *?page=*

(Media)bestanden

Sommige bestanden wil je liever niet tussen de zoekresultaten hebben. Bijvoorbeeld een whitepaper die achter een leadformulier zit. In tegenstelling tot webpagina’s kan je mediabestanden met de robots.txt wel verbergen voor zoekmachines.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /*.xls$
Disallow: /*pdf*/

Developmentomgevingen

In sommige gevallen wil je dat een website geheel niet gevonden wordt. Misschien zit je midden in een migratie. Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat je van te voren een beeld wilt hebben van hoe de nieuwe website eruit komt te zien. Het is het meest praktisch om een demo omgeving te creëren om de nieuwe website. Dan kan alles van tevoren worden voorbereid zoals het vullen van de content en alles testen. 

Echter is het niet praktisch als deze terecht komt tussen de zoekresultaten. Het is dan praktisch om dan de gehele website uit te sluiten door middel van de robots.txt.

Kopiëren
User-agent: *
Disallow: /

Wees gewaarschuwd

De robots.txt heeft ook limieten. Het bestand is uiteindelijk een suggestie voor een crawler. Google geeft aan dat zij dit altijd zullen respecteren. Echter is Google niet de enige crawler. Hierdoor is het mogelijk dat de pagina’s wel op andere plekken zoals andere zoekmachines zichtbaar worden. 

Zoals eerder al gewaarschuwd kan de robots.txt alleen het crawlen beïnvloeden en niet het indexeren. Een pagina kan nog steeds geïndexeerd worden als deze vanaf een andere website gelinked is. Hiervoor hoeft een een pagina niet gecrawled te worden.

De robots.txt is dus geen foolproof plan. Dit omdat de robots.txt wel wordt geïndexeerd en genegeerd kan worden. Hiervoor moet dan alsnog een no-index tag worden gebruikt.

Daarnaast is het robots.txt-bestand openbaar. Hierdoor kan elke paginabezoeker de robots.txt checken én naar de pagina gaan. Dit is dus ook geen oplossing voor pagina’s met gevoelige informatie. Hiervoor moet dan gebruik worden gemaakt van een wachtwoordbeveiliging op de pagina.

Je (nieuwe) robots.txt testen?

Uiteindelijk wil je natuurlijk weten of je Robot.txt-bestand correct werkt. Het is niet de eerste keer dan een websitebeheerder een fout maakt met de robots.txt en dan de verkeerde pagina’s uitsluit. Zoals Ryanair in 2020, toen zij de gehele website uit zoekmachines haalde.

Tweet Francesco Baldini over Ryanair

Om te kijken of de specifieke directives werken kan je wachten tot de Search Console update. Maar er kan veel tijd overheen gaan voordat hij die specifieke pagina’s checkt. Dit kan sneller. 

Wil je kijken of een specifieke directive werkt en de pagina inderdaad wordt tegengehouden? Voor Googlebot kan je de robots.txt-tester van Google webmaster tools gebruiken. Hiervoor heb je (toegang tot) Search Console nodig.

Heb je geen toegang tot Search Console of wil je het checken voor een andere crawler? Hier heeft Merkle een makkelijke tool voor ontwikkeld.

Website verder optimaliseren?

De robots.txt is maar een van de vele onderwerpen van technische SEO. Je website verder optimaliseren?  Bekijk dan eens de technische SEO checklist. Wil je meer weten over onze eigen robots.txt en hoe reguliere expressie werkt? Lees dan ook onze reguliere expressie (regex) blog.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
SEO bureau Onder Zwolle

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.