schaar die een plantje afknipt die begint in een stuk content van een pc

Content pruning

Content is erg belangrijk binnen SEO, maar meer is niet altijd beter. Hoewel jouw website voor jou misschien logisch en compleet aanvoelt, kan dit voor bezoekers en zoekmachines heel anders zijn.
Naarmate een website groeit, verzamelen zich onvermijdelijk pagina’s die verouderd, irrelevant of zelfs schadelijk zijn voor je zoekprestaties. Dit kan leiden tot een rommelige website en een lagere ranking in zoekmachines. Als dit het geval is, dan heb je content pruning nodig.

Wat is content pruning en waarom is het belangrijk?

Content pruning houdt in dat je verouderde of slecht presterende content verwijdert, samenvoegt of verbetert om de algehele kwaliteit van je website te verbeteren (vandaar de naam content pruning, wat letterlijk content snoeien betekent). Dit proces helpt je website slanker, relevanter en efficiënter te maken.

Een before en after afbeelding waarin de effecten van content pruning worden afgebeeld. Bij before staat een dunne, uitgedroogde, doodgaande boom met heel veel tekst wolkjes (alle content van een website). Ook staat er een heggenschaar afgebeeld bij de before, met deze heggenschaar zullen alle dode takken (oude content) worden afgeknipt, zodat de boom weer opnieuw kan gaan bloeien. Bij de after zie je een erg levendige boom meg een dikke stam, veel groene bladeren en minder tekst wolkjes (content), wat suggereert dat door het bijwerken en knippen van de oude boom, hij nu weer springlevend is geworden.

Maar hoe meer content ik heb, hoe beter toch? Nee, zoekmachines zoals Google hechten tegenwoordig meer waarde aan behulpzame en relevante content dan aan de kwantiteit van pagina’s en content. Google beloont websites die de beste antwoorden geven op zoekopdrachten en straft sites die rommelig of overvol zijn met lage kwaliteit content. 

Content pruning helpt zoekmachines om je site efficiënter te crawlen en verhoogt de kans dat je belangrijke pagina’s beter ranken. Bovendien zorgt het ervoor dat gebruikers een betere ervaring hebben doordat ze snel relevante en up-to-date informatie vinden die aansluit bij hun zoekintentie.

De voordelen van content pruning

  • Betere rankings in zoekmachines: Google beloont sites met kwalitatieve en relevante content. Door overbodige pagina’s te verwijderen, verbeter je de signaal-ruisverhouding en voorkom je dat Google je site als rommelig beschouwt.
  • Beter gebruik van crawlbudget: Googlebot heeft een beperkt aantal pagina’s dat het per site kan crawlen. Onnodige of irrelevante content verspilt dit budget.
  • Hogere gebruikerservaring (UX): Bezoekers willen actuele, nuttige en makkelijk vindbare informatie. Slechte content kan hen frustreren en de bounce rate verhogen.
  • Voorkomen van zoekwoord kannibalisatie: Als meerdere pagina’s op je site concurreren voor dezelfde zoekwoorden, kan dit je rankings schaden. Content pruning helpt om content te bundelen of te verwijderen.
  • Betere conversiepercentages: Goed onderhouden content helpt bezoekers sneller de informatie te vinden die ze zoeken, wat de kans vergroot dat ze een gewenste actie ondernemen, zoals een aankoop of inschrijving.

Een stapsgewijze aanpak voor content pruning

Om dit probleem aan te pakken is het goed om stapsgewijs te werk te gaan, daarvoor ga je eerst op zoek naar pagina’s die content pruning kunnen gebruiken. De pagina’s waar je dan naar op zoek bent zijn vaak:

  • Pagina’s met verouderde content
  • Pagina’s met duplicate content
  • Pagina’s met thin content
  • Pagina’s die geen verkeer krijgen
  • Pagina’s die geen interacties (of die een hoge bouncerate) hebben

1. Maak een grondige content audit

Gebruik tools zoals bijvoorbeeld Google Search Console, Google Analytics, Screaming Frog en Ahrefs om je content te analyseren en om zo pagina’s te vinden die het niet goed doen. Let hierbij op:

  • Pagina’s met weinig organisch verkeer
  • Hoge bounce rates
  • Content die al lange tijd niet is bijgewerkt
  • Pagina’s met weinig tot geen backlinks
  • Duplicate content
  • Zoekwoorden die niet langer relevant zijn

2. Beoordeel de waarde van elke pagina die negatief opvalt

Niet alle slecht presterende pagina’s moeten direct worden verwijderd. Stel jezelf de volgende vragen om te bepalen of een pagina nog potentieel heeft:

  • Is de content nog actueel en kloppend?
  • Is deze content helpful?
  • Heeft deze content autoriteit en betrouwbaarheid volgens de E-E-A-T-principes?
  • Is er een betere pagina over dit onderwerp op mijn site?

3. Bepaal de juiste actie

Voor elke pagina die het niet goed doet heb je drie opties:

  1. Verwijderen: Voor onherstelbaar verouderde of irrelevante content zonder backlinks of verkeer.
  2. Samenvoegen: Als er meerdere pagina’s zijn die hetzelfde onderwerp behandelen, bundel ze tot één uitgebreide en goed geoptimaliseerde pagina.
  3. Optimaliseren: Werk verouderde content bij, voeg waardevolle informatie toe en verbeter de leesbaarheid en structuur.

4. Gebruik 301 redirects voor verwijderde pagina’s

Wanneer je een pagina verwijdert, zorg dan voor een 301 redirect naar een relevante pagina om de linkwaarde te behouden en daarnaast is dit ook nog eens beter voor de gebruikerservaring.
Hierdoor voorkom je dat bezoekers en zoekmachines op een 404-pagina belanden en zo behoud je de SEO-waarde van verwijzende links.

5. Monitor de resultaten

Na het uitvoeren van content pruning, houd je de prestaties van je website in de gaten met Google Search Console en Google Analytics. Let op verbeteringen in rankings, verkeer en gebruikersgedrag.

Content pruning en Google’s E-E-A-T

Google hanteert het E-E-A-T-principe (Experience, Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness) om de kwaliteit van content te beoordelen.
Content pruning speelt hierin een belangrijke rol door alleen hoogwaardige en betrouwbare content te behouden, terwijl verouderde en onnauwkeurige informatie wordt verwijderd. Dit versterkt de expertise en autoriteit van je website, omdat irrelevante pagina’s geen afbreuk meer doen aan de kern van je inhoud. Daarnaast zorg je ervoor dat gebruikers uitsluitend diepgaande en relevante informatie krijgen, wat niet alleen de gebruikerservaring verbetert, maar ook helpt om Google je site beter te laten begrijpen. 

Hoe content pruning helpt bij de helpful content update

Google’s helpful content update is bedoeld om websites met nuttige, gebruikersgerichte content te belonen. Content pruning zorgt ervoor dat je site niet vol staat met oppervlakkige of AI-gegenereerde content die weinig waarde biedt. Dit verhoogt de kans dat je content beter scoort in de zoekresultaten, omdat je nu betere content hebt en dus een betere waarde biedt aan de gebruikers.

Bovendien vermindert het de kans dat je site wordt geclassificeerd als een ‘unhelpful site’, wat negatieve gevolgen kan hebben voor je rankings.
Regelmatig onderhoud en kritisch kijken naar je content is daarom erg belangrijk.

Een goed onderhouden website is een waardevolle website. Begin vandaag nog met een audit en geef je website een boost!

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team
Teamfoto SEO bureau Onder

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.