9+

Het inzetten van Semantic SEO

Semantic SEO, je bent het vast al wel een keer tegengekomen. Waarschijnlijk zonder dat je het zelf door had. Of in ieder geval de gevolgen ervan op de wereld van zoekmachines en SEO. Door gebruik te maken van Semantic Search kunnen websites onder andere hun snippet tussen de zoekresultaten uitbreiden met bijvoorbeeld sterren of productprijzen. Dit worden dan rich snippets. Maar ook de knowlegde panel, die vaak te zien is aan de zijkant van de zoekresultaten, is uitgebreid dankzij Semantic Search. Maar voordat je ermee bezig kan is het natuurlijk belangrijk om eerst te begrijpen wat het is.

Semantic Web (Web 3.0)

Wat is Semantiek?

Laten we eerst meer leren over het internet voordat we het hebben over wat je met Semantic SEO kan bereiken. Dit heeft te maken met Semantic Web. Dit maakt deel uit van Web 3.0. Echter is voor deze blog voornamelijk Semantic Web van belang. Hoewel de betekenis van web meestal wel bekend is, is Semantiek vaak lastiger.

Semantiek is de betekenis achter een woord of symbool. Een woord of symbool kan meerdere betekenissen hebben. Veelal veranderd de betekenis aan de hand van de context. Voor veel mensen zal de volgende zinnen hetzelfde lezen:

  • I love New York en I ❤ New York

  • I like SEO en I ?  SEO

  • ✋ of ? en ?

Mensen lezen niet I heart New York of I thumps up SEO. Wij snappen uit de context wat deze symbolen (emoji’s) beteken. Hetzelfde geld voor homoniemen. Dit zijn woorden zoals ‘arm’. Dit kan zowel het lichaamsdeel als ‘met weinig of geen bezit’ betekenen. 

Hiermee kan het ook goed fout gaan bij vertaalmachines. Computers hebben namelijk problemen met deze woorden en symbolen omdat ze de context niet begrijpen. Zonder deze context is het niet duidelijk of 4,5 een beoordeling, een prijs, leeftijd etc. is.

Semantics voor Web

Semantic web is ontwikkeld om computers te helpen om de context van informatie te begrijpen en te gebruiken. En hierbij de betekenis van de tekst op een webpagina. Het draait bij de semantic web om dingen zoals mensen, organisaties maar ook evenementen en videos. Hierbij is ook de relatie van alles onderling van belang. 

Semantic Web zorgt voor een framework voor gelinkte en machine-leesbare data. Hiervoor zijn stukjes broncode, ook wel structured data genoemd, nodig die informatie omschrijven of juist verrijken door de informatie aan andere gerelateerde informatie te koppelen. Dit gebeurd met gestandaardiseerde taal.

Er zijn verschillende formats om semantiek in HTML-documenten toe te voegen. Hiervan waren Microdata en RDFa het populairst. Recentelijk wordt echter JSON-LD steeds populairder. Dit is onder meer omdat hiervoor minder kennis voor coderen nodig is. JSON-LD kan je gewoon ‘willekeurig’ ergens in je code plaatsen of injecteren via bijvoorbeeld Google Tag Manager. Ook Google zelf raadt JSON-LD aan. 

Hieronder staat een voorbeeld van een HTML-code en hoe dit eruit zou zien met Microdata, RDFa en JSON-LD.

HTML
Microdata
RDFa
JSON-LD
HTML

<img src=”dell-30in-lcd.jpg” alt=”A Dell UltraSharp monitor” />
Dell UltraSharp 30″ LCD Monitor

87 out of 100 based on 24 user ratings

$1250 to $1495 from 8 sellers

Sellers:
<a href=”save-a-lot-monitors.com/dell-30.html”>
Save A Lot Monitors – $1250</a>
<a href=”jondoe-gadgets.com/dell-30.html”>
Jon Doe’s Gadgets – $1350</a>

Microdata

<div itemscope itemtype=”https://schema.org/Product”>
<img itemprop=”image” src=”dell-30in-lcd.jpg” alt=”A Dell UltraSharp monitor”/>
<span itemprop=”name”>Dell UltraSharp 30″ LCD Monitor</span>

<div itemprop=”aggregateRating”
itemscope itemtype=”https://schema.org/AggregateRating”>
<span itemprop=”ratingValue”>87</span>
out of <span itemprop=”bestRating”>100</span>
based on <span itemprop=”ratingCount”>24</span> user ratings
</div>

<div itemprop=”offers” itemscope itemtype=”https://schema.org/AggregateOffer”>
<span itemprop=”lowPrice”>$1250</span>
to <span itemprop=”highPrice”>$1495</span>
from <span itemprop=”offerCount”>8</span> sellers

Sellers:
<div itemprop=”offers” itemscope itemtype=”https://schema.org/Offer”>
<a itemprop=”url” href=”save-a-lot-monitors.com/dell-30.html”>
Save A Lot Monitors – $1250</a>
</div>
<div itemprop=”offers” itemscope itemtype=”https://schema.org/Offer”>
<a itemprop=”url” href=”jondoe-gadgets.com/dell-30.html”>
Jon Doe’s Gadgets – $1350</a>
</div>
</div>

</div>

RDFa

<div vocab=”https://schema.org/” typeof=”Product”>
<img property=”image” src=”dell-30in-lcd.jpg” alt=”A Dell UltraSharp monitor”> <span property=”name”>Dell UltraSharp 30″ LCD Monitor</span>
<div property=”aggregateRating” typeof=”AggregateRating”>
<span property=”ratingValue”>87</span> out of
<span property=”bestRating”>100</span> based on
<span property=”ratingCount”>24</span> user ratings
</div>
<div property=”offers” typeof=”AggregateOffer”>
<span property=”lowPrice”>$1250</span> to
<span property=”highPrice”>$1495</span> from
<span property=”offerCount”>8</span> sellers Sellers:
<div property=”offers” typeof=”Offer”>
<a property=”url” href=”save-a-lot-monitors.com/dell-30.html”>Save A Lot Monitors – $1250</a>
</div>
<div property=”offers” typeof=”Offer”>
<a property=”url” href=”jondoe-gadgets.com/dell-30.html”>Jon Doe’s Gadgets – $1350</a>
</div>

</div>
</div>

JSON-LD

<script type=”application/ld+json”>
{
“@context”: “https://schema.org”,
“@type”: “Product”,
“aggregateRating”: {
“@type”: “AggregateRating”,
“bestRating”: “100”,
“ratingCount”: “24”,
“ratingValue”: “87”
},
“image”: “dell-30in-lcd.jpg”,
“name”: “Dell UltraSharp 30\” LCD Monitor”,
“offers”: {
“@type”: “AggregateOffer”,
“highPrice”: “$1495”,
“lowPrice”: “$1250”,
“offerCount”: “8”,
“offers”: [
{
“@type”: “Offer”,
“url”: “save-a-lot-monitors.com/dell-30.html”
},
{
“@type”: “Offer”,
“url”: “jondoe-gadgets.com/dell-30.html”
}
]
}
}
</script>

Google’s Semantic Search

Om optimaler in te spelen op semantiek kwam Google in 2013 met de Hummingbird update. Deze update stond in het kader van het beter begrijpen van zoekopdracht met als doel om relevantere zoekresultaten te geven aan gebruikers. Dit zorgde toen voor een volledige herziening van het algoritme van Google. Echter zou het geen directe invloed hebben het verkeer en de rankings.

De Hummingbird update geeft meer kracht toe aan long-tail zoekwoorden. Hierdoor moet de gehele content effectief worden geoptimaliseerd in plaats van alleen zoekwoorden. Daarnaast kan nu ook optimaler gebruik gemaakt worden van synoniemen. Google toont meer thema gerelateerde resultaten in plaats van alleen resultaten met exacte woordgroepen of trefwoorden. Hierdoor wordt hoge kwaliteit en relevant content steeds belangrijker. Echter geeft Google ook aan dat sterke pagelinking en on-page elementen ook steeds relevanter worden.

Het AI systeem RankBrain helpt Hummingbird met het leveren van nauwkeurigere (zoek)resultaten. Deze AI kan namelijk zelf achter de betekenis van woorden en phrases komen. Het systeem kan hier ook onderscheid maken tussen landen en talen. Zie ook de afbeeldingen hieronder met de zoekopdracht ‘patat’.

Zoekresultaten voor de zoekopdracht ‘patat’ in Nederland en België

RankBrain kijkt echter niet alleen naar zoektermen. Het neemt ook een kijkje in het proces na het serveren van de zoekresultaten. De AI kijkt namelijk ook naar de gebruikservaring van de gebruikers. Dit wordt beoordeeld aan de hand van de tevredenheid van de gebruiker over de websites tussen de zoekresultaten. Voorbeelden van de punten waar RankBrain naar kijkt zijn Bounce Rate en de organische Click-Through-Rate.

Semantic SEO

Semantische SEO is het proces om meer betekenis te geven aan content. Hoewel Google aangeeft dat bijvoorbeeld structured data niet direct invloed uitoefent op rankings kan hier indirect wel op worden ingespeeld. Een uitgebreide snippets ziet er aantrekkelijker uit want kan zorgen voor een hogere CTR. CTR is weer een van de onderdelen waar RankBrain naar kijkt.

Keywords

Voor veel mensen komen de termen keywords of zoektermen als eerst naar boven wanneer SEO ter sprake komt. Het daarom ook niet apart dat bij nieuwe updates wordt door veel marketeers vaak het eerst gekeken naar hoe keywords (anders) ingezet kunnen of moeten worden.

Zoals eerder besproken wordt nu meer gekeken naar losse woorden. Hierdoor worden de volgende soorten zoekwoorden opeens erg interessant:

  • Medium en long tail zoekwoorden
  • Synoniemen en de volgorde van de woorden (recepten voor brood, brood recepten etc.)
  • LSI (Latent Semantic Indexing) Keywords, ook wel geralateerde zoektermen.
Gerelateerde zoekopdrachten voor ‘bijgerechten BBQ’

De tijd van de focus leggen op één specifiek keyword is dus voorbij. Maar wat nu? Bij het optimaliseren van content kan nu gekeken worden naar topics. Door te focussen op topics in plaats van één keyword kan een pagina op meerdere zoektermen gaan ranken. 

De werking van topics in relatie met keywords (Bron: MOZ)

User Experience

Zoals eerder besproken kijkt RankBrain ook naar gebruikservaring. Van de onderstaande vier is bekend dat deze worden meegenomen in het algoritme:

  • Organische Click-Through-Rate
  • Dwell Time (Tijd besteed op de pagina)
  • Bounce Rate 
  • Pogo-sticking

Laten we pogo-sticking als voorbeeld nemen. Dit is wanneer gebruikers weer terug gaan vanaf een website naar de zoekresultaten om daarna een andere pagina te bekijken. Dit geeft Google het signaal dat deze website niet de gewenste content had en daarmee niet aansluit op de zoekopdracht. 

Het is daarom van belang dat gebruikers snel de juiste informatie kunnen vinden. Dit kan door een goede structuur in de tekst en het optimaliseren van de content above-the-fold door bijvoorbeeld interne links en anchors toe te voegen. 

Rich snippets

Zoekmachines zoals Google gebruiken structured data voor het uitbreiden van snippets. Deze uitgebreide resultaten worden ook wel rich snippets genoemd. Deze rich snippets kunnen onder meer sterren, prijzen en evenementen weergeven. Dit maakt het voor een gebruiker interessanter om op jouw website te klikken dan op die van een concurrent.

Voorbeeld van een rich snippet met de structured data voor evenementen

In praktijk brengen?

Nu weet je wat Semantic Web is en hoe je daar op in kan spelen met SEO. In de volgende blog gaan we verder in op rich snippets en structured data. Ondertussen opzoek naar meer kennis? Lees dan eens onze bevinden over het los en aan elkaar schrijven van keywords.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.