9+
Banner Kennisbank

Hinke Oevering

SEO Specialist
18-10-2022 Kennisbank

Wat te doen bij een traffic drop na een SEO migratie?

Als u onlangs uw website hebt gemigreerd naar een ander domein of CMS, maakt u zich wellicht zorgen over de gevolgen daarvan voor uw zoekmachineoptimalisatie (SEO). Zullen gebruikers de nieuwe site kunnen vinden? Zullen bestaande backlinks nog steeds naar de juiste pagina’s verwijzen?

Dit zijn slechts enkele van de vragen die bij u kunnen opkomen. Gelukkig is het migreren van een website niet meer zo moeilijk als vroeger. Dankzij uitstekende processen zoals content aware crawlers en vooraf gebouwde migratietools kan het een snel en naadloos proces zijn. Maar dat betekent niet dat er geen SEO-implicaties zijn waarmee u rekening moet houden. Hieronder vindt u alles wat u moet weten en doen na een websitemigratie als u wilt dat bezoekers uw nieuwe site kunnen vinden. Of lees eerst wat meer over SEO migraties .

Controleer uw analytics en andere tools

Als u Google Analytics of andere web analytics tools gebruikt om uw website statistieken bij te houden, moet u ervoor zorgen dat deze ook op de nieuwe site correct zijn ingesteld. Als u dat niet doet, mist u cruciale informatie over uw gebruikers, wat vervelende gevolgen kan hebben voor uw SEO-strategie. Hetzelfde geldt voor Google Search Console. Hiermee beheert u de SEO van uw site en kunt u problemen identificeren. Zodra u uw site hebt verplaatst naar het nieuwe domein, moet u uw nieuwe site verifiëren binnen Search Console. Vanaf dan kunt u u uw SEO-status gaan controleren.

Wijzig de DNS van de site

Als u uw website migreert naar een nieuwe hostingprovider, moet u waarschijnlijk de DNS-records van uw domein wijzigen. DNS is het systeem dat mensvriendelijke website-URL’s (zoals onder.nl) vertaalt naar IP-adressen die computers kunnen begrijpen. Hierdoor kunnen mensen uw site bezoeken en, in het geval van een migratie, omgeleid worden naar uw nieuwe domein. U kunt instructies vinden over hoe u uw DNS-instellingen in verschillende hostingomgevingen kunt wijzigen op de ondersteuningspagina van uw nieuwe provider. Migreert u naar een ander domein, dan moet u uw DNS-server bijwerken met nieuwe records die naar uw nieuwe domeinnaam verwijzen. U zult dit waarschijnlijk moeten doen bij uw huidige DNS-provider. Als u niet zeker weet wat u moet doen, neem dan contact op met uw DNS-provider om te vragen wat u moet doen.

Zoek en repareer gebroken links

Wanneer u uw website migreert, is het zeer waarschijnlijk dat u sommige links op uw site moet wijzigen. Dit kan om verschillende redenen gebeuren. Misschien heeft u de naam van een pagina veranderd of een link verwijderd die niet meer actueel is. Wat de reden ook is, gebroken links op uw site kunnen een grote impact hebben op uw SEO. Elke link die naar uw site verwijst is een potentiële gebruiker, en gebroken links kunnen hen naar een 404-foutpagina leiden. Om gebroken links op uw site te vinden, hebt u een paar opties. U kunt een website crawler zoals Screaming Frog (gratis) of DeepCrawl (betaald) gebruiken om alle pagina’s met broken links te vinden. Zodra u ze gevonden hebt, wilt u ze vervangen door nieuwe links om uw bezoekers op uw site te houden.

Gebruik een responsief ontwerp

Als u naar een nieuw domein migreert, moet u ervoor zorgen dat uw nieuwe site volledig responsief is. Wanneer dat niet zo is, kan Google denken dat de twee versies van uw website twee verschillende websites zijn en dit als een schending van duplicate content beschouwen. Als u niet de middelen hebt om een webontwikkelaar in te huren om een volledig responsieve site vanaf nul te maken, zijn er enkele geweldige tools zoals Elementor of Squish waarmee u snel en gemakkelijk een responsief ontwerp kunt maken.

Migreer je blog en andere inhoud zo snel mogelijk

Uw oude en nieuwe site zullen een tijdje naast elkaar bestaan, dus u wilt ervoor zorgen dat uw nieuwe inhoud zo snel mogelijk wordt gepubliceerd. Als u een blog had op uw oude website, wilt u uw blogberichten zo snel mogelijk migreren. Als u bestaande backlinks hebt die naar uw oude site verwijzen, zal Google uw blogberichten en andere inhoud op uw vorige domein blijven indexeren. Wanneer u van domein verandert, wilt u er dus voor zorgen dat al uw oude blogberichten en andere pagina’s al op uw nieuwe website staan. Dit maakt het voor Google gemakkelijker om deze inhoud te crawlen en te indexeren, waardoor uw nieuwe site sneller wordt ontdekt.

Samenvatting

Het migreren van een website kan een ontmoedigende taak zijn, maar met de juiste hulpmiddelen en zorgvuldige planning hoeft dat niet zo te zijn. Door deze tips te volgen, laat u de overgang soepel verlopen en behoudt u de SEO van uw site. Uiteindelijk zijn er veel manieren om een website migratie aan te pakken, en de beste manier om dit te doen hangt af van uw specifieke situatie. Met de juiste voorbereiding kunt u er echter voor zorgen dat uw nieuwe site floreert zodra hij live gaat. Gebruik bijvoorbeeld onze SEO migratie checklist hiervoor. Of stel je vraag aan ons via de contact pagina.

Share

Categorieën

Heb je vragen?

Neem contact op! :) wij helpen je graag verder met al je SEO vragen

SEO vraag stellen

Mis het niet

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en mis geen enkele SEO tip

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Heb je vragen?

Wil je meer weten over SEO? Kan je website een nieuwe impuls gebruiken?
Neem contact op

Onder ons

Team van SEO specialisten

Het team van SEO bureau Onder bestaat uit enthousiaste SEO specialisten die graag samen met jou voor het beste resultaat gaan.

Maak kennis met ons team

Deze klanten zijn ondersteboven van ons!

Renzo van Dongen

Renzo van Dongen

Digital content manager Peugeot

Of het nu over content of technische aanpassingen gaat, dat maakt niet uit. Martijn brieft dit op een hele heldere manier zodat dit lokaal of door ons hoofdkantoor in Frankrijk doorgevoerd kan worden. […] Sinds de start van onze samenwerking hebben we mooie resultaten behaald. Keep it up!

Marien van Stegeren

Eigenaar Kitcentrum

Wanneer je online onderneming groeit groeien de verwachtingen vaak ook, op elk gebied. Voor een groot gedeelte hadden we zelf de controle over SEO en de invulling hiervan. We kwamen er achter dat onze eigen “algemene blik” niet meer toereikend was en hebben daarom Bureau Onder ingeschakeld. Verrassend en helder. We hebben een fijne samenwerking opgebouwd, mede omdat Martijn  ook met regelmaat met Eline of Mariska (afhankelijk van de case) bij ons op kantoor komt wat voor ons erg waardevol is!

Marten Stellingwerf

Webmaster

Martijn en Mariska maken het SEO verhaal begrijpelijk voor de leek en denken graag met ons mee. Het is fijn dat er elke maand een persoonlijk contact moment is met een uitgebreide rapportage en de mogelijkheid om alles te doorspreken. Na enkele maanden is het Onder al gelukt om met enkele van onze webshop pagina’s de nummer 1 posities te verkrijgen op Google. Wij zijn zeer tevreden over Onder.

Mark Prummel

SEO Specialist Stella Fietsen

Sinds enkele jaren is Onder is een gewaardeerde partner van Stella. Martijn is mijn sparringpartner voor complexe SEO vraagstukken en het extra paar kritische ogen dat ons scherp houdt. Samen hebben we een mooie groei gerealiseerd in online zichtbaarheid, bezoekersaantallen en leads. Onder onderscheidt zich door haar korte communicatielijnen en vakkundigheid. Ze spreken onze taal: niet zeuren, maar aanpakken. Daar houden we van!

OnderBouwing

Mis geen enkele SEO tip
  • Inzichten en tips op het gebied van SEO
  • Voor beginners en gevorderden
  • Van experimenten tot ontwikkelingen bij Google en van
    best practices tot eigen cases
  • Een kijkje achter de schermen bij Onder

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.